Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Komoly veszélybe került a belgrádi Filozófiai és Társadalomelméleti Intézet, mivel kiállt a szerb kormányellenes tüntetők mellett

Ez a cikk több mint 4 éves.

Legújabb döntése értelmében semmiféle olyan dokumentumot nem ír alá a Belgrádi Egyetem Filozófiai és Társadalomelméleti Intézetének (Institut za filozofiju i društvenu teoriju – IFDT) nemrég kinevezett igazgatója, Veselin Mitrović, ami az intézet pénzügyi fennmaradásához hozzájárulna – adta hírül a Vajdasági Rádió és Televízió, még február 27-én. Noha a vezetés azóta ezt a drasztikus intézkedését visszavonta, a lépés egyértelműen a nyílt, politikai nyomásgyakorlás felé tett, karakteres lépés Szerbiában.

A nagy múltú IFDT munkatársait azóta éri jelentős politikai nyomásgyakorlás Aleksandar Vucić szerb elnök nacionalista kormányzata részéről, mióta 11 hónappal a mostani, kegyelemdöfésnek is tekinthető döntés előtt a kormány önkényesen megváltoztatta az intézet igazgatótanácsának összetételét, és míg a központi kormányzat 4, addig az intézet munkatársai csak 3 tagot jelölhettek az igazgatótanácsba. Az intézet munkatársai egészen pontosan tavaly április óta követelik új ügyvezető igazgatójuk leváltását, eddig sikertelenül.

Mindezek a változások Gazela Pudar Draško, az intézet munkatársa szerint szoros összefüggésben állnak azzal, hogy a Filozófiai és Társadalomelméleti Intézet számos munkatársa aláírásával támogatta a tavaly év eleje óta folyamatos szerb demonstrálókat.

A mostani, elvileg „ideiglenes” igazgató, Mitrović, és az ugyancsak Vučić emberének számító, ismert kormánypárti, nacionalista Zoran Avramović igazgatótanácsi taggá válását is jogaik komoly csobulásaként élték meg az intézet dolgozói.

A szerb, baloldali Mašina hírportál több intézeti dolgozót is megszólaltatott az ügyben, ők is kiemelték, hogy példátlan az, hogy az intézet dolgozóinak megkérdezése nélkül neveztek ki a fejük fölé ügyvezető igazgatót és igazgatótanácsi tagokat, akik azután a fizetés elvételével rendszabályozhatják meg őket.

Jelena Vasiljević kutató azt hangsúlyozta, Avramović megjelenését az intézeten belül egyenesen „politikai nyomásgyakorlásnak tartják”, a Filozófiai és Társadalomelméleti Intézet ugyanis „éppen a nacionalizmus és az idegengyűlölet ellen küzd”, a vitatható kinevezés miatt pedig számos, ehhez a tárgykörhöz kapcsolódó, előre megszervezett programjuk is veszélybe kerül.

A mostani, pénzügyi ellehetetlenítésről szóló  – végül visszavont – döntés nemcsak azért különösen aggályos, mert veszélybe sodorta volna a több mint 40 munkatárs napi megélhetését, és fizetését, de azért is, mert az IFDT saját konferenciákat, szimpóziumokat szervez, rendkívül értékes könyvtárat tart fenn, és tudományos folyóiratot is kiad. A mostani tervektől a vezetés ugyan végül elállt, azok azonban ellehetetlenítik, hogy az IFDT komolyan és hosszú távra is tervezni tudjon.

A lépés kicsiben a magyar MTA teljes pénzügyi autonómiájának és függetlenségének felszámolásához is hasonlítható, amennyiben – az amúgy Orbán Viktor politikáját lelkesen támogató – Vučić elnök, ilyenformán ugyancsak Orbánhoz hasonlóan, nem először támadott meg egy közvetlenül az állami forrásoktól függő, de mindeddig megkérdőjelezhetetlen függetlenségű tudományos intézményt, de az általa „sorosistának” is tartott Belgrádi Egyetem elleni támadások számának növekedésére is utalhat a mostani kísérlet.

A szerbiai kormányellenes tüntetések még az elmúlt év utolsó hónapjaiban is javában folytak, a szerb köztévé, az RTS belgrádi székháza előtt. Egy alkalommal a tiltakozók olyan sokan voltak, hogy az akkor bent interjút adó elnöknek a hátsó ajtón, titokban kellett távoznia az épületből, interjúja megkezdése előtt.

A cikket március 3-án, a megjelenés után több elemében pontosítottuk, hogy jelezzük a, a, pénzügyi, közvetlen ellehetetlenítés fenyegetését az intézet vezetése nem tartotta fenn, és b, az intézet munkatársai szolidaritásukról egyedül a szerbiai kormányellenes tüntetőket, és semmiféleképpen sem a hivatalos ellenzék bármelyik politikai formációját biztosították. (TCsT)

Címlapkép: IFDT Beograd, Facebook