Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szétverték az MTA kutatóintézeteit, de azt nem sikerült kitalálniuk, hogy mi legyen ezután

Ez a cikk több mint 4 éves.

Júliusban szavazta meg a kétharmados kormánypárti többség az MTA-t feldaraboló törvényt, amelynek értelmében a legtöbb kutatóintézet az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) fennhatósága alá került. Az ELKH „különlegessége”, hogy már az MTA-törvény megszavazása előtt helyet kapott a 2020. évi központi költségvetésben, miközben az Akadémia kutatóhálózatai már nem is szerepeltek abban.

Innen nézve különösen érdekes, amit a 24.hu ír: információik szerint a napokban a jogilag már nem létező munkáltatóktól, az MTA-s kutatóintézetektől kapta meg a több ezer alkalmazott a fizetését a banki értesítő üzenetek szerint. Azaz a költségvetésből szellemmunkáltatók utaltak ki bankokhoz milliárdos nagyságrendű összeget.

Mindez egyébként minden bizonnyal összefüggésben lehet azzal, hogy miközben rohamtempóban nyomták át az MTA-t szétverő törvényt az Országgyűlésen, a részletek kidolgozására nem igazán jutott idő.

Mindezt sejteni lehetett már augusztus végén is, amikor arról szóltak a hírek: a Magyar Tudományos Akadékima titkárságán dolgozó 68 alkalmazottnak papíron szeptember elsején már az ELKH-hoz kellett volna menniük dolgozni, csakhogy ennek mikéntjéről (mondjuk hol konkrétan hová menjenek, és mit fognak ott csinálni) őket senki egy fél szóval sem tájékoztatta.

Úgy tűnik, a fejetlenség azóta sem csökkent: bár az MTA-tól elszedett kutatóintézeteknek szeptember 1-től rövidített (akadémiátlanított) néven kellene futniuk, sok helyen a logók még mindig változatlanok, máshol hivatalos pecsétet nem tud használni az intézmény, mert új még nincs, de a régi már nem jó, és sem az alapító okiratot, sem az szmsz-t nem módosították.

És akkor még egyszer: a törvényt július 2-án fogadták el, Áder János július 12-én írta alá, életbe augusztus elsején lépett.

Ma október harmadika van.

via 24.hu
Címlapkép: Wikipedia