Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem tudják, mit és hol dolgoznak szeptember 1-től az új kutatóintézeti hálózathoz átvezényelt MTA-dolgozók

Ez a cikk több mint 4 éves.

Óriási a fejetlenség annak a 68 alkalmazottnak az esetében, akik eddig a Magyar Tudományos Akadémia titkárságán dolgoztak, de az MTA-t feldaraboló, júliusban elfogadott törvény átvezényeli az új kutatóhálózati fenntartóhoz – írja a hvg.hu. A jogszabály szerint az érintett pénzügyeseknek, jogászoknak, szakmai vezetőknek, informatikusoknak és adminisztratív dolgozóknak szeptember 1-től már az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózathoz (ELKH) kellene dolgozni menniük,

ám a dolgozókat eddig nem értesítették sem arról, hogy milyen helyszínen és milyen munkakörben kell bő egy hét múlva felvenniük a munkát.

A jogszabály előírja: az MTA titkárságáról átvezényelteket az ELKH titkársága veszi át, az akadémiai kutatóintézetekkel együtt, a vezetést pedig a 13 fős irányító testület fogja elvégezni. A probléma csak az, hogy ez az irányító testület még fel sem állt, az új intézménynek jelenleg egyetlen tisztviselője van, az elnökké kinevezett miniszterelnöki tanácsadó, Maróth Miklós.

„Nagyon vártunk egy levelet, egy megszólítást, egy ajánlatot, hogy kedves X.Y, tájékoztatjuk, hogy az innovációs törvény módosítása értelmében ön 2019 szeptember 1-jétől az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat ilyen és ilyen osztályán, ilyen és ilyen pozícióban fog dolgozni, felettese V. Z., vagy hasonló, de semmi. Egy fekete lyukba ugrunk gyakorlatilag, senki nem tudja, mi lesz, és így kellett róla döntenünk, hogy vállaljuk-e a folytatást, vagy nem”

– érzékeltette a helyzetet a hvg.hu-nak az MTA titkárságának egyik munkatársa.

Az MTA titkárságának a 168 státuszából 68-at kell átadnia az új intézménynek, ez per pillanat 40 betöltött pozíciót, tehát tényleges létező alkalmazottat jelent, a fennmaradó 28 olyan állás, amely jelenleg betöltetlen, vagy az átalakítások miatt bizonytalanná vált a helyzete (pl. a nyugdíjközeli dolgozók egy része úgy döntött, már nem megy át az új helyre).

„Egyszerűen nem értem, miért kellett ilyen rapid tempóban lezavarni ezt az egészet, miért nem lehetett megvárni, amíg feláll az irányítótestület, és kialakul a struktúra”

– nyilatkozta az egyik akadémiai középvezető, aki szerint szakmailag teljesen logikátlan, hogy nem tudás, végzettség vagy munkakör szerint, hanem pusztán „darabra” kerültek át a dolgozók, anélkül, hogy bármelyiküknek is fogalma lenne róla, hogy mit, milyen pozícióban, milyen feltételekkel, és nem utolsósorban, kinek az irányítása alatt fog majd csinálni.

Az sem világos, hogy az átvezényelt dolgozóknak hol kell a szeptember 2-án, hétfőn megjelenniük. Az RTL Klub derítette ki, hogy az ELKH átmenetileg egy budai, Gellérthegy utcai állami ingatlanban fog helyet kapni, de a dolgozóknak még senki nem szólt, hogy tényleg ez lesz-e a munkahelyük. Az épületben nem tudják, hogy az ELKH mikortól lesz ott elérhető.

A hvg.hu kérdéseket tett fel Maróth Miklós intézményvezetőnek, aki nemes egyszerűséggel azt válaszolta:

„Köszönettel vettem kérdéseit, de egy részükre nem tudok, más részükre nem akarok válaszolni.”

Maróth hozzátette: az irányítótestület ülésének időpontját illető egyeztetés még zajlik, de sem ezt, sem a napirendet, sem az átvezényelt dolgozók munkaköreit nem a sajtón keresztül szeretné megüzenni. Maróth azonban ígéri, mindenkit tájékoztatnak és szeptembertől megindulhat a munka.

(via hvg.hu)