Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A hátsó ajtón kellett elmenekülnie a szerb elnöknek a köztévéből, annyi volt ott a tüntető

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ellenzéki tüntetők százai blokkolták kedd este a szerb köztelevízió épületének főbejáratát Belgrádban, miközben az elnök Aleksandar Vučić éppen odabent adott interjút. Az Euronews angol nyelvű kiadásának beszámolója szerint a kialakult, kínos helyzet miatt a tévé munkatársai az elnököt kénytelenek voltak észrevétlenül kicsempészni egy hátsó ajtón élő interjúja előtt, mert jogosan lehetett tartani a demonstrálók haragjától.

Az RTS-t az ellenzéki pártok régóta részrehajlással vádolják, és azzal, hogy állami médiaként az elnöknek, és pártjának a Szerb Haladó Pártnak a házimédiájaként működtek. Most is azzal volt problémájuk, hogy Vučić elnöknek interjúja során a tüntetők szerint egyetlen komoly kérdéssel, vagy problémával sem kell szembenéznie, mindent előre elrendeztek ugyanis szerintük a köztévé munkatársai.

A szerb államfő eközben tagadja, hogy az állami tévé részrehajló lenne ő és pártja irányába, azt viszont egy Instagram-posztban ismerte be, hogy a tüntetések miatt valóban hátsó ajtón érkezett és távozott az épületből.

A televízió épülete előtt egyébként az interjú alatt feszült volt a helyzet, a több száz, elnök ellen tiltakozó demonstráló mellett ugyanis megjelent körülbelül száz kormánypárti ellentüntető is, így végül a rohamrendőrség és speciális rendőrség egységeinek kellett a két tábort egymástól elbarikádoznia.

A Vučić ellen szövetkező ellenzéki pártokból álló laza Szövetség Szerbiáért ellenzéki formáció, és a mögöttük álló 1od5miliona (1az5millióból) mozgalom immár lassan egy éve, folyamatosan tart tömegtüntetéseket az elnök és a kormánypárt túlhatalma, és a sajtószabadság, és demokrácia elfojtása, valamint a korrupció ellen.

Márciustól kezdve rendszeresen vannak tüntetések a köztévé épületénél, ekkor a rohamrendőrök üldözték ki onnan a tiltakozókat. Október 13-án ugyanitt a tüntetők vörösre festették az egész épületet:

Szeptember 17-én végül a tüntetők és ellenzékiek úgy döntöttek, bojkottra szólítanak fel a jövő tavasszal esedékes országgyűlési választások előtt. A jelenlegi felmérések szerint mind a baloldali Szerbiai Szocialista Párt, mind a liberális Szövetség Szerbiáért 10-10%-os támogatottságot élvez, míg Vučić pártját 50%-ra mérik.

(Euronews)