Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Boris Johnson nyert, Jeremy Corbyn katasztrofális vereséget szenvedett, jöhet a brexit

Ez a cikk több mint 4 éves.

Majdnem pontosan két és fél évvel a parlamenti patthelyzetet eredményező 2017-es fiaskó után a britek az exit poll eredmények szerint ma, karácsony előtt óriási felhatalmazást (368 képviselői helyet a Munkáspárt 191 helye ellenében) adhattak Boris Johnsonnak, hogy kiléptesse Nagy-Britanniát az Erópai Unióból.

Eközben Jeremy Corbyn eredménye, főleg a munkáspárti brexitesek óriási mértékű átvándorlása miatt 1935 óta a legrosszabb eredménnyel fenyegeti a pártot.

Mind a konzervatívok, mind pedig a Munkáspárt jelöltje, Jeremy Corbyn rendkívül megosztó figurákká váltak a brit közvéleményben 2019-re, ugyanakkor a baloldal az elmúlt évtizedek legkoherensebb, átfogó reformtervével kampányolt, amely az ország alapvetően neoliberális berendezkedéséből újra egy modern, zöld jóléti államot faragna.

Johnson ezzel szemben a brexit megnyugtató befejezését, és kicsit több állami költést, megfelelő közbiztonságot ígér, valamint Corbynék „radikális marxizmusával” riogatta idősebb szavazóit.

Percről-percre követjük az eseményeket a Mércén!

Kiemelt kép: Boris Johnson / Facebook
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

egyesült királyság Megtartották Nagy-Britanniában az általános választásokat, melyen az Egyesült Királyság szavazásra jogosult polgárai eldönthették, hogy az elkövetkezendő években kit szeretnének látni a miniszterelnöki székben, és mely párt irányvonalát tartják jövőjük szempontjából a leginkább előremutatónak.

A választás központi témája a Brexit volt, és ez meg is látszik az eredményeken.

Miközben a konzervatív Tory párt az elmúlt időszakban, és a teljes kampány alatt konzekvensen képviselte a brexit végrehajtását karizmatikus és nyers vezetője, Boris Johnson miniszterelnök irányítása alatt, a Munkáspárt képtelen volt markáns álláspontot kialakítani.

Vezetője, Jeremy Corbyn noha igyekezett a kampány homlokterébe a szociális jogokat és a kizsákmányolást, a szolgáltatások színvonalának általános csökkenését és legfőképp az állami egészségügyi szolgáltató, az NHS privatizálásának rémképét, valamint baloldali irányelveket állítani, a kilépésről új referendumot írt volna ki, ezt pedig keményen megbüntették a választók.

A választás napja előtt ugyan úgy tűnt, a Munkáspárt le tudta dolgozni némiképp hátrányát a konzervatívokhoz képest, és akár hung parliament, és Theresa May kormányzásához hasonlóan kisebbségi kormányzás várhat Johnsonra is, ezzel akár tovább halasztva a kilépés időpontját, az éjszaka kijózanítóan hatott Corbyn támogatóira.

Ugyanis mikor kijöttek az exit poll eredmények, egy szempillantás alatt vált a napnál is világosabbá, hogy a Munkáspárt történetének egyik legkeményebb vereségét szenvedte el a konzervatívoktól, reggelre pedig már a hivatalos eredmények is megjöttek.

Ezek szerint a Munkáspárt 203 helyével szemben a konzervatívok 365 helyet vihettek, ami bőven kényelmes többséget jelent számukra az alsóházban.

Ez pedig azt jelenti, hogy Johnson miniszterelnök – legalábbis múltbéli és jelenlegi ígéretei szerint – január végéig kivezeti a szigetországot az Európai Unióból, Jeremy Corbyn megbukott pártvezérként, ahogy Jo Swinson, a Lib Dem párt vezetője is benyújtotta lemondását.

Nicola Sturgeon SNP-je, vagyis a Skót Nemzeti Párt is az angol konzervatívokhoz hasonlóan jól szerepelt, és borítékolható, hogy Johnson legádázabb ellenfelei között lesznek, tekintve, hogy máris belengette: nem kérnek a kilépésből, és rögvest új skót függetlenségi népszavazás kiírását is kezdeményezik.

Nem meglepő módon a tőzsdék is jól reagáltak Johnson győzelmére, akinek Donald Trump (és Orbán Viktor) is gratulált, az amerikai elnök pedig tweetje alapján máris feni kését a brit piacra, gondolván itt a várható transzatlanti kereskedelmi megállapodásra.

A választás kapcsán a baloldal újabb tapasztalatokkal gazdagodott azt illetően, a jelenlegi rendszer mily módon kedvez az új jobboldalnak, erről itt olvashatjátok  elemzésünket, mely a hogyan továbbra vonatkozólag is kínál perspektívát, az alábbi videón pedig a Partizán brit választási műsorát nézhetitek vissza, melyet mindenkinek bátran ajánlunk, ha szeretné megtudni, mi a fene is történt az Egyesült Királyságban.

islington Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője – akinek személyét és politikáját sokan vádolják a párt katasztrofális választási veresége miatt – a Sky News-nak adott interjújában bejelentette, hogy valamikor jövő év elején nyújtja be lemondását.

Az interjút itt tudjátok megnézni:

 

A bukott vezető elmondta, sajnálja az elvesztett helyeket, és legfőképp azon széles néptömegeket, melyeket különösen kegyetlenül fognak érinteni a Johnson-kormányzat intézkedései.

london Ez persze nem túl meglepő, tekintve hogy Boris Johnson bármennyire is a nép kormányának ígéri következő ciklusát, nem titok, hogy gazdaságpolitikája szélsőségesen piacpárti lesz, de legalábbis biztos, hogy nem várhatók súlyos regulációk vagy államosítások.

A 101-től 350-ik legerősebb Londonban jegyzett céget értékelő FTSE 250 index Johnson győzelmének hallatára pillanatok alatt rekordmagasra szökött, jelezve, hogy a City bankárai és brókerei jókora megkönnyebbülést érezhettek, mikor kijöttek a hivatalos eredmények.

A Bloomberg elemzése szerint pedig a brit ingatlanpiacnak is jót fog tenni a konzervatív miniszterelnök újrázása után várható „stabilitás”, ami jelen esetben nem mást jelent, minthogy nemigen fog a kormányzat belenyúlni a szélsőségesen koncentrált brit lakástulajdon-viszonyokba. Ami a tulajdonosoknak jó hír, a képtelenül magas lakásbérletáraktól szenvedő bérlők széles tömegeinek már kevésbé.

london Johnson beszédét itt lehet nézni (a felvétel végén).

Először Michael Gove, Johnson kabinetfőnöke állt ki a konzervatív párt és a sajtó képviselői elé, aki elmondta, hatalmas győzelmet arattak, miután az emberek egyértelműen a brexit végrehajtására szavaztak. Gove említette, hogy nem szándékoznak eladni az NHS-t, valamint a konzervatívok egyik kedvenc témáját is elővette, miszerint a Munkáspárt antiszemita, de a brit zsidóknak most már nincs mitől félniük.

Johnson, miután rocksztárként vonult be a színpadra, felemlegette, hogy a nyolcvanas évek óta a legnagyobb Tory győzelmet aratták a választásokon.

Kifejtette, hogy január végéig mindenképp elhagyják az EU-t, hogy visszavegyék azon jogokat, melyek véleményük szerint sértik Nagy-Britannia szuverenitását,

mindemellett fenntartják az NHS-t, melyre többet is fognak költeni, akár a rendőrségre, iskolákra és az infrastruktúrára.

Elmondta azt is, 2050-re karbonsemlegessé, karácsonyra pedig „Corbyn-semlegessé” fogja tenni az Egyesült Királyságot, és élni fog történelmi felhatalmazásával, hogy egyesítse az országot.

Johnson véleménye szerint jelen felhatalmazásával – miután olyanok is szavaztak rá, akik korábban sose szavaztak a konzervatívokra -. egy brit egységkormányt fog vezetni, mely a királyság valamennyi polgárának az érdekét fogja szolgálni.

Legfontosabb üzenete, hogy a közszolgáltatások és a technológia segítségével az ország minden sarkába jólétet fog vinni konzervatív kormánya, de ehhez először végre kell hajtani a brexitet.

london Jo Swinson, Lib Dem vezér lemondott pozíciójáról, miután pártja kevesebb körzetet nyert el, mint az előző választásokon. Jövőre választja meg a tagság a párt új vezetését, addig Ed Davey és Sal Brinton fognak ügyvezetőként tevékenykedni.

Swinson elmondta,

„a ma éjjel eredményei egyértelműen hatalmas csalódást keltenek, miután East Dunbartonshire-ben, és az egész országban Boris Johnson szerezte meg a többséget.

Büszke vagyok, hogy ebben a kampányban a Liberális Demokraták kiálltak a nyitottság, a nagylelkűség és a remény mellett. Őszinték vagyunk afelől, hogy miben hiszünk, és mit próbálunk elérni.

Ez egyértelműen a liberális értékek hanyatlása. De emberek milliói élnek ebben az országban, akik hisznek bennük. Ha egységbe tömörülünk, hogy harcoljunk értük, képesek vagyunk egy pozitív jövőt teremteni.”

atlanti tengely Magyar idő szerint 7:08-kor az Egyesült Államok elnöke gratulált Boris Johnson fölényes győzelméhez.

Az elnök nagyszerű győzelemnek nevezte az eredményt, és belengette, hogy a brexit után nagyszabású kétoldalú kereskedelmi egyezményt köthetnek országaik. Sokan épp ettől rettegnek Nagy-Britanniában, ugyanis ezt azt is jelentené, hogy egy sor szabályozást gyengítenének például az élelmiszerbiztonság terén, miközben egyáltalán nem biztos, hogy a konzervatívok nem fogják kiárusítani az NHS-t, az egészségügyi szolgáltatót a magáncégeknek.

skócia Miután az összes skóciai körzetet megszámolták, az eredmények szerint hatalmas fölénnyel 48 körzetet szerzett meg a Skót Nemzeti Párt, miközben a többi párt összesen 11-et.

 

Nicola Sturgeon, a párt vezetője ezt úgy kommentálta, hogy a választók felhatalmazást adtak nekik egy második függetlenségi népszavazásra.

Johnson brexit-központú kampánya ugyanis a skótok szemében vörös posztóként hatott.

A legutóbbi függetlenségi népszavazáson többek között azzal szereztek az egységpártiak szoros többséget, hogy így benne maradhatnak az EU-ban, így azonban egyértelműnek tűnik, hogy az angolok magukkal viszik Skóciát, mikor kilépnek az Unióból.

A Twitterre került ki egy elemzés, ami szépen mutatja, hogy a Konzervatívok mennyire építették a választási sikerüket a brexit népszavazásra.

Az alábbi grafikonon látszik, hogy egy adott választókerületben annál többen vagy kevesebben szavaztak a Konzervatívokra, amennyivel többen vagy kevesebben szavaztak a kilépésre a brexit népszavazáson.

Ez nekünk magyaroknak is ismerős lehet, hiszen nagyon hasonlóan alakult a 2015-ös kvótanépszavazás és a Fidesz 2018-as győzelme közötti összefüggés.

Szerkesztőnk, Tóth Csaba Tibor is a műsor vendége lesz.

A BBC becslése szerint a toryk 45 százalékot érhetnek el végül. Ez az eredmény nagyon magasnak számítana. A Guardian összeszedte, az elmúlt évtizedekben egyáltalán mikor nyertek ilyen magas szavazataránnyal.

Tony Blair 1997-ben, legnagyobb győzelménél nem érte el a 45 százalékot, 44,3%-ot szerzett,  Margaret Thatcher három győzelme alkalmából megközelítette, de ő se tudta elérni a bűvös 45 százalékot (44,9%, 43,5% és 43,2%), egyedül Edward Heath szerzett 1970-ben 46,2 százalékot, de ő 3 év múlva meg is bukott.

Jelenleg egyébként 43,4 százalékon áll a Konzervatív párt, de még 23, főként konzervatív körzet nincsen megszámolva.

Skinner a Munkáspárt nagy öregje, 1970 óta volt képviselő. Skinner kilépéspárti képviselő volt, most 12 százalékos vereséget szenvedett körzetében, ami azért is érdekes, mert az egyik legjobb értékelést kapta az összes képviselő közül, a saját választókerülete polgáraitól.

Már biztosan legalább 326 képviselői helyet szereztek a toryk, így többségük van a parlamentben. A jelen állás szerint a Munkáspárt 200 képviselői hely alatt marad, ami a párt legrosszabb eredménye 1935 óta.

A konzervatívok egyébként jelen állás szerint a szavazatok 43,1 százalékát, a Munkáspárt 33 százalékát, míg a Liberális Demokraták 10,9 százalékát szerezték meg.

A Skót Nemzeti Párt tarolt Skóciában, a szavazatok majdnem 50 százalékát szerezte meg.

Forrás: BBC

„Jó teljesítményt értünk el” – mondja Nicola Sturgeon, a Skót Nemzeti Párt vezetője. Az SNP 50 és 54 mandátumra számíthat, a skót szavazatok közel 50 százalékát szerezhetik meg.

„Skócia nagyon világos üzenetet küldött – nem akarunk Boris Johnson-kormányt, nem akarjuk elhagyni az EU-t” – értékelt az SNP elnöke. „Boris Johnson felhatalmazást kapott, hogy kiléptesse Angliát az EU-ból, de el kell fogadnia, hogy mi felhatalmazással rendelkezünk, hogy Skócia választhasson magának egy másik jövőt” – utalt a pártelnök arra, újabb népszavazást fognak kezdeményezni Skócia függetlenségéről.

Brighton Pavilionban Caroline Lucas hozta a szokásos zöld győzelmet. A zöldek egyébként országosan is a szokásos eredményt hozzák: kicsivel 3 százalék alatt szerepelhetnek.

A  nemzet a konzervatív kormánynak új és hatalmas mandátumot adott a brexit végrehajtására – mondta el Boris Johnson brit miniszterelnök, miután kiderült, megnyerte körzetét Uxbridgeben. Johnson szerint ez a felhatalmazás nem csak a brexit végig vitelére szól, hanem az ország egyesítésére és fejlődésére. Arról beszélt, hogy a kormány a Nemzeti Egészségügy Szolgálat fejlesztésére fog összpontosítani. Ennek kapcsán megismételte a kampány alatt többször is megkérdőjelezett választási ígéretét: 50 000 új ápolót és 6 000 új háziorvosi helyet fog létesíteni a kormány, illetve 40 új kórházat épít majd az új kabinet.

A britek jelenlegi és következő miniszterelnöke az uxbridge-i körzetben 25 ezer szavazatot szerzett, míg munkáspárti ellenfele 18 ezret, és a mindig az aktuális konzervatív miniszterelnök ellen induló Lord Vödörfej 125 szavazatot.

Jeremy Corbyn azután beszélt a sajtó képviselői előtt, miután megnyerte körzetét Islingtonban. A munkáspárt elnöke megköszönte a választóknak, akik rá szavaztak. Corbyn beszédében az őt és pártját ért médiatámadásokról szólva elmondta, hogy köszöni a családjának, hogy kibírták ezt a nyomást. Szerinte a média túlságosan nagy hatással van az emberek életére.

A választási eredményekről Corbyn azt mondta, hogy ez az este „nyilvánvalóan nagyon nagy csalódás a párt számára”. Szerinte a választási kampányban a remény programját mutatták be, de a brexit kérdése annyira polarizálta a vitát, hogy nem lehetett a normális politikai kérdésekről beszélni”.

A BBC számításai szerint 2017-hez képest, az eddigi eredmények alapján az exit poll által mutatott 3 pontos konzervatív növekedés csak egy pontosnak tűnik, míg a 10 pontos munkáspárti csökkenés csak 9 pontosnak, az összes szavazat számát tekintve.

Jelenleg egyébként a 650 körzetből 105 eredménye ismert, ezek alapján 2017-hez képest 8 helyet vesztett a Munkáspárt, 6-ot nyertek a konzervatívok, és 2-t a Skót Nemzeti Párt.

Elvesztette mandátumát a közép-angliai peterboroughi körzetben Lisa Forbes, és a konzervatív Paul Bristow nyert. Ez az eredmény azért különleges, mert a körzetben nyáron idöközi választást tartottak. Forbes akkor nyerte el a mandátumát.

Akkor Forbes a szavazatok 31 százalékával nyert, és Bristow csak a harmadik lett 21 százalékkal, az akkor második Mike Greene mögé szorulva. Greene most csak a negyedik lett 4,4 százalékkal, még a LibDemek jelöltje is megelőzte, Bristow a szavazatok 46,7 míg Forbes 41,3 százalékát szerezte meg. Egyébként a körzetet 2017-ben nyerte el a Munkáspárt, az akkori eredményhez képest 6,7 százalékot rontottak, míg a konzervatívok 0,1 százalékot.

A párt hagyományosan erős választókerületei egyrészt mindenhol sokkal több tory szavazót kaptak, de olyan helyeken, mint Newcastle és Sunderland, amelyek 50% fölötti mértékben szavaztak 2016-ban a brexitre, 8-9 százaléknyi, főleg baloldali szavazó nem is Johnsonra, de Nigel Farage Brexit pártjára szavazott.

Ez azt jelenti, hogy Jeremy Corbyn láthatólag éppen a maradáspárti, déli és londoni szavazóknak kedvező, maradáspárti félfordulatával súlyos károkat okozott az északi, munkásosztálybeli szavazók körében.

Ezek ugyanis olyan szavazók, akik történelmi okokból sohasem szavaznának a bányász- és ipari közösségeket a 80-as években szétverő torykra, de erősen elutasították Corbyn irányváltását, és akiket a 2017-es pártprogrammal, amely még a brexit teljeskörű támogatását ígérte ellenzékből, sikerült megtartani.

(BBC News)

london Az valószínűsíthető tory többség  a westminsteri parlamentben, hogy Boris Johnson előreláthatólag már január elején benyújthatja az EU-val kötött kilépési megállapodását.

Ennek értelmében az ország január 31-én végleg kilép az unióból.

A megállapodás elég sok bizonytalanságot hagy az északír kérdésben, itt ugyanis az Ír tengeren gyakorlatilag átmeneti vámhatár jönne létre Nagy-Britannia és Észak-Írország között. Szakértők szerint a megegyezés sokkal közelebb áll a megegyezés nélküli brexithez, mint May megegyezése.

Ezzel szinte teljesen biztossá vált, hogy az ország elég keményen szakít az Európai unióval másfél hónap múlva, és az országban tartózkodó EU-s állampolgárok jogainak rendezése sem fog kielégítően megtörténni addig.

A konzervatívok 1950 óta nem győztek Blyth Valleyben, most viszont ezer szavazattal vitték a brexites választókerületet.

A munkásppárti jelölt három biztos északi kerületében is komoly veszteségeket szenvedett, de Sunderland Southban, Bradford Westben és Newcastle Centralban azért még annak ellenére is nyert a jelölt, hogy ezekből kettő erősen brexites lett.

(BBC News)

Boris Johnson minden eddiginél jobboldalibb konzervatívjainak diadalmenete kezdődhetett el ma este, míg a Corbyn-korszak végleg véget ért. Erről ír Martin Kettle az előzetes eredmények publikálása után a Guardianen.

A győzelem egyértelműen a konzervatívokat a brexit-válság győztes pártjává tévő Johnsoné – írta. Ugyanakkor az is bebizonyosodott, hogy a brit társadalom végleg az EU-ból való kilépés mellé állt, jelentsen ez bármit is a gazdaság számára.

Ugyanakkor John McDonnell egyelőre kizárta, hogy Corbyn hamarosan valószínű lemondásával ő lépne a helyébe, mint átmeneti vezető az ellenzéki párt új vezetőválasztásáig.

Nicola Sturgeon, és a skót függetlenségi népszavazást támogató Skót Nemzeti Párt az előrejelzések szerin t elvihette mind az 55 választókerületet,amelyben elindult, ez olyan 75-80%-os szavazatarányt jelez.

Igaz, Johnson meggyőző eredménye viszont kétségessé teszi, hogy Westminsterben egyáltalán kiírnak-e ilyen eredményt, így a skót kérdésben igazi patthelyzet és válság jöhet a január 31-én immár egyre valószínűbb brexit idején.

Jo Swinson, a Liberális Demokraták elnöke minden valószínűség (és az exit poll) szerint elveszti székét a brit Alsóházban. Az East Dunbartonshire-i körzetben induló liberális jelöltet, aki korábban gazdasági miniszteri székben is ült, a jelek szerint a Skót Nemzeti Párt (SNP) indulója ütötte ki.

Az exit pollos előrejelzés azt mutatja, hogy a liberális párt összességében mindössze egy hellyel tudtak többet szerezni (13) az előző választásokon szerzetteknél (12). A liberálisok előző elnökét, Nick Clegget is saját körzetében verték meg 2017-ben.

 

 

– Az, hogy a Munkáspárt összeomlott, és a full remainerbe átmenő libdemek se tudtak ebből szavazatot szerezni, szépen mutatja a lényeget, igazából a brexit szavazók megnyerték még egyszer a brexit népszavazást. Ezután akár egy no-deal brexitre is van felhatalmazása Johnsonnak.

– Az SNP, a Skót Nemzeti Párt, amely szintén remainer, pluszban ballib párt, viszont tarolt Skóciában. Nicola Sturgeon be is jelentette, hogy most már semmi sem állhat útjába egy új népszavazásnak Skócia függetlenségéről. Speciel ebben nincs igaza. Ugyanis a hegemón „egységes nemzeti” tory parlament ezt nem fogja engedni. Ebből, és a skótok EU-pártiságából pedig az következhet, hogy Skócia elindulhat szépen a katalán úton. Nagyjából biztos, hogy itt radikalizálódni fog a helyzet.

– Akinek még fájhat ez a győzelem, az Bernie Sanders. Gyakorlatilag a következő időszakban azt kell majd hallgatnia, hogy egy olyan vereségbe vinné bele a Demokratákat, mint Corbyn a Munkáspártot. De a bolygó teljes baloldala meg fogja sínyleni ezt a vereséget.

london Ezzel kommentálta Seb Dance, a Munkáspárt európai parlamenti képviselője Twitteren arra, milyen benyomásai alakultak ki a londoni kampányolás során.

A konzervatív pártközpontban közben óriási ünneplés tört ki, az „Oh, Jeremy Corbyn!” – rigmust imitálják a bent lévők, csak saját kampányfőnökük, az ausztrál Isaac Levido nevét skandálják. Levido kampánytanácsadóként segítette Scott Morrison ugyancsak sikeres, ausztrál miniszterelnöki kampányát is.

Boris Johnson Twitteren reagált az exit-pollra, minden kampányoló párttagnak, szimpatizánsnak megköszönte az előzetes eredmény által jelzett óriási sikert.

„A világ legnagyszerűbb demokráciájában élünk!” – írta.

(The Guardian)

Az Ipsos Mori szerint 191 helyet szereznek az eddigi 269 helyett, Boris Johnson pedig Thatcherhez méltó 368 helyes többséget szerzett:

Ez a Munkáspárt legsúlyosabb veresége lenne az 1930-as évek óta, és Margaret Thatcherhez hasonló, irtózatosan erős felhatalmazást adott a miniszterelnöknek az EU-ból való kilépését.

Noha a közvélemény-kutatások rendszeresen nagyot tévedtek, az exit-pollok általában nagyon pontosak voltak eddig.

A Sky News élő hírműsorában előreláthatóan magyar idő szerint 11 óra után pár perccel hirdetik ki az exit pollt, élő adásban. Ebben a pontos eredmények még nem, de egy megközelítőleg pontos eredményt már kapunk:

A 2017-es választás alatt nagy presztízst szerzett a Yougov kutatócég számítógépes, 100.000-es mintás nagykutatása (MRP), amelyet demográfiai és más statisztikai adatokkal súlyoznak.

Ez az egyetlen felmérés, amely megközelítőleg megtippelte, hogy két és fél évvel ezelőtt Theresa May elveszíti majd parlamenti többségét, de ami még ennél is érdekesebb, a billegő körzeteket is jól bemérte.

Most kedden szerény, 28 fős tory parlamenti többséget jelzett az MRP modelljük, és azonosította azokat a választókerületeket is, amelyekben ádáz csata alakulhat majd ki:

Kép: Yougov

A billegő kerületek nagy többsége Angliában és Skóciában olyan, amely váratlanul cserélt gazdát 2017-ben: mint például a Labour kampányával akkor bevett északi tory kerületek: Derby North, Barrow and Furness, Dudley North, vagy olyan közép-angliai, David Cameron által a toryknak 2010-ben vagy 2015-ben meghódított, majd Corbynék által 2017-ben visszaszerzett kisvárosok mint Newcastlye-under-Lyme, Peterborough, Ashfield és Keighley.

A Munkáspárt a felmérés szerint komoly fenyegetést jelent az azelőtt szilárd többségre a Londonon belüli Putney-ban, és az Észak-Londonhoz közeli Chipping Barnet agglomerációs településén, máshol azonban a YouGov szerint csak védekezésre számíthat.

Veszélyben van a Munkáspárt rangidős képviselőjének, a kemény beszólásairól híres veterán ex-bányásznak Dennis Skinnernek a körzete, Bolsover is, itt mind a Brexit Párt, mind a Johnson-féle konzervatívok óriási előnyt szereztek a felmérést szerint Corbyn brexittel kapcsolatban bizonytalan politikája, és a körzet brexit-pártisága miatt.

A radikálisan brexit-ellenes de piacpárti liberális demokraták viszont több, vagyonos és hagyományosan erősen konzervatív kerületet megszerezhetnek ma: a nyugat-londoni Richmond Parkban, St. Albansban, és a délnyugat-angliai Winchesterben is sikeresek lehetnek.

Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt miniszterelnök-jelöltje november 21-én délelőtt mutatta be pártja It’s Time for Real Change (magyarul: Eljött a valódi változás ideje) című választási programját a Birmingham City Universityn.

Corbyn kampánynyitó beszédének megfelelően a most bemutatott dokumentum az elmúlt évtizedek legradikálisabb munkáspárti választási programja.

Varga Zsófia november 21-én részletesen írt a munkáspárti választási programról a Mércén.

A brexit-válság miatt meghirdetett téli szavazás rendkívül ritka, utoljára ilyesmire 1923-ban került sor. Éppen ezért komoly viták, és a közvéleménykutatók mintáiban történő súlyozási harcok indultak el akörül, vajon decemberben is lehet-e óriási részvétel egy választáson, amikor a napsütéses órák száma kevesebb – kifejezetten például a sarkkörhöz közelebb fekvő Skóciában és Észak-Angliában, két, a mostani választás szempontjából kulcsfontosságú régióban – és az idő is csapnivaló.

Ennek ellenére, mivel a szavazás napja az Egyesült Királyságban általában munkanapra is esik, helyi idő szerint reggel 7-kor, munka előtt és este 7 után is óriási sorok alkultak ki, főleg olyan választókerületekben, amelyek a felmérések szerint szoros versenyt hozhatnak a toryk és a Munkáspárt, avagy a Toryk és a liberális demokraták között.

A sorbanállók nagyon nagy része egyébként egyetemista, vagy dolgozó fiatal volt, például a 2017-ben meglepetésre baloldalivá vált, dél-angliai Canterburyben, csakúgy, mint a legutóbb hajszállal még mindig jobboldali képviselőt választó londoni kerületbenm Putneyban is:

Hagyományosan a kampányhajrá legutolsó napjaiban a legnagyobb sztori a pártok egymással versengő vezetőiről az, hogyan, kivel szavaznak és mit nyilatkoznak ilyenkor.

De nem Nagy-Britanniában és nem 2019-ben, itt ugyanis az utolsó napok fordulatai ismét felborították a gondosan tervezett kampánymenetrendet.

Ebben a leglátványosabb bakisorozatot Boris Johnson követte el. Először az lett téma, hogy a volt újságíró egykori főnöke a jobboldali Spectatornál, a most a közszolgálati BBC-nél politikai főszerkesztő Andrew Neil élő adásban a műsorában hordta le Johnsont, amiért a teljes kampány alatt, egyedül a kormányfőjelöltek közül, elszökött a műsorától.

Minden újságíró elől azonban még a miniszterelnököt sem lehetett eldugni, így amikor nyilvánosságra került egy botrányos fotó, amelyen egy Jack nevű, 8 éves kisfiú súlyos tüdőgyulladással az egyik közkórház padlóján kapott csak helyet a zsófoltság miatt, a már milliók által látott fotót Johnson az ITV riporterének kérésére sem volt hajlandó megnézni, sőt, később zsebre is vágta a riporter telefonját is.

Ezek után már nem is csoda, ha Johnson elkezdett menekülni a az ITV munkatársai elől, az utolsó előtti napon konkrétan egy hűtőházba zárkózott be a reggeli műsor forgatócsoportja elől.

De az amúgy az utolsó hetekben olajozottan működő munkáspárti kommunikációs gépezet is megbicsaklott a hét elején, amikor az éppen a legfontosabb területet kapó, árnyék-egészségügyi miniszterről, Jonathan Ashworthről került ki egy hangfelvétel, amelyen Ashworth igen elkeseredetten azt magyarázza egy választókerületi, tory „cimborájának”, Corbyn „esélytelen” a mostani választáson, és amúgy, ha megválasztják igazából „nemzetbiztonsági kockázat lenne.”

Ashworth később elnézést kért a hangfelvételért és azt mondta, „csupán viccelődött”, és csalódott „barátjában”, aki ezt kirakta. Noha többen Ashworth lemondását követelték, pártja végül megvédte az ügyben.

 

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}