Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Évtizedek óta a legradikálisabb választási programját mutatta be a brit Munkáspárt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt miniszterelnök-jelöltje november 21-én délelőtt mutatta be pártja It’s Time for Real Change (magyarul: Eljött a valódi változás ideje) című választási programját a Birmingham City Universityn.

Corbyn kampánynyitó beszédének megfelelően a most bemutatott dokumentum az elmúlt évtizedek legradikálisabb munkáspárti választási programja: Corbyn szerint tele van olyan népszerű intézkedésekkel, amiket a fennálló politikai rend korábban egy generáción keresztül akadályozott. A Munkáspárt nagyobb adókat vetne ki a nagyvállalatokra és a 80000 font feletti (nagyjából 31 millió forint, ez a keresők kb. öt százaléka) éves keresettel rendelkezőkre, az adóból befolyó pénzből pedig állami fejlesztéseket valósítana meg, segítene a kisvállalkozásoknak és öt százalékkal növelné a közfoglalkoztatottak bérét jövőre.

A Munkáspárt a programján kívül egy negyvennégy oldalas dokumentumot arról is kiadott, hogy terveiket hogyan finanszíroznák – itt 82 milliárd fontnyi plusz adót és azok tervezett forrásait ismertetik, köztük egy 9 milliárd fontos pénzforgalmi adó és egy 11 milliárd fontos olaj- és földgázipari társaságokat érintő váratlan, egyszeri adó terve jelenik meg. Ez az utóbbi egyszeri adó annak megfelelően érintené a különböző vállalatokat, hogy azok mekkora mértékben járultak hozzá a klímaváltozáshoz, és a belőle befolyó pénzből egy „átmeneti alap” jönne létre, ami az Egyesült Királyság zöld energiára való átállását fogja segíteni.

„Többé nem tagadhatjuk, hogy klímavészhelyzet van: mindenütt látjuk magunk körül, gondoljunk csak a nemrég történt yorkshire-i és kelet-közép-angliai áradásokra. Nincs veszteni való időnk. A krízis gyors cselekvést követel, de nem igazságos az sem, ha a klímavészhelyzet költségeit az ápolókra, építőmunkásokra vagy épp az energiaipari dolgozókra terheljük.”

Erre szolgálna a zöld energiára való átállást célzó egyszeri adó.

Míg Boris Johnson jelenlegi miniszterelnök és vele együtt a konzervatív párt főként a Brexit levezénylésének jelszavát ismételgeti, a Munkáspárt belföldi, a mindennapi életet alapjaiban érintő kérdésekre akarja kihegyezni választási kampányát.

Corbynék intézkedései közé tartozik az ingyenes szélessávú internet bevezetése, évente százötvenezer szociális- és bérlakás építése, hat évnyi ingyenes felnőttoktatás elérhetővé tétele bárki számára. A párt megszüntetné a felsőoktatási tandíjakat is – manifesztójuk szerint egy átlagos diák jelenleg 57000 font adóssággal fejezi be tanulmányait.

Tegnap zajlott le az ITV miniszterelnök-jelölti vitája Jeremy Corbyn és Boris Johnson között, abban legnagyobb problémakörökként a brit egészségügy és a Brexit jelent meg, de például az is felmerült, hogy a jelöltek mit adnának egymásnak karácsonyra – a vitáról itt írtunk.

A Brexit miatt kialakult politikai válsághelyzet megoldását célzó december 12-ei előrehozott választásokról október végén szavazott a brit parlament. Boris Johnson a választástól a jelenlegi patthelyzet feloldását várja: mivel pártja kisebbségben van jelenleg a parlamentben, így a képviselők hatékonyan akadályozzák meg újabb és újabb terveit a Brexitet illetően, hiába oszlatta fel Johnson szeptember-októberben öt hétre a parlamentet. Ugyancsak a képviselőház húzott keresztbe Johnsonnak, amikor kötelezték arra, hogy újabb Brexit-halasztást kérjen, és ezt a levelet a miniszterelnök hiába nem írta alá, az Európai Tanács elfogadta a január 31-ei új Brexit-határidőt.