Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újra leszavazták Boris Johnsont: nem lesz előrehozott választás a brexit-határidő előtt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés 22:38: A megállapodás nélküli brexit megtiltásáról szóló szavazás után Boris Johnson újabb szavazást veszített el. A délutáni vereség után a miniszterelnök  arról kért szavazást, hogy a parlament oszlassa fel magát, és írjon ki előrehozott választásokat október 15-re, de a parlament nem szavazta meg a javaslatot.

A parlament feloszlatásáról szóló javaslat kétharmados támogatást igényelt, de csupán 298 képviselő szavazott rá  (Boris Johnson támogatói) és 56-an ellene, így nem voltak elegen a szavazás érvényességéhez.

Korábban a Munkáspárt és a Skót Nemzeti Párt is azt mondta támogatnának egy előrehozott választást, de mivel a brexit-vita jelenleg arról is szól, hogy a kormány el akarja venni a parlamenttől az irányítást, az ellenzéki és volt kormánypárti képviselők attól félnek, hogy a parlament feloszlatása után nem lenne eszközük Boris Johnson trükkjeit kivédeni, így mégsem szavazták meg a javaslatot. Persze az is közrejátszhat, hogy a megosztott ellenzékkel szemben, a Boris Johnson vezette konzervatívok jelentősen, 10-12 ponttal megelőzve a második Munkáspártot vezetnek a közvélemény-kutatásokban.

Korábban írtuk: Ma vitázott a brit parlament a megállapodás nélküli brexit (no-deal) tilalmát célzó munkáspárti törvénytervezetről, melynek lényege, hogy ha október 19-ig a parlament nem járul hozzá egy új brexit-megállapodáshoz, és ahhoz sem, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg, Boris Johnson miniszterelnöknek kezdeményeznie kell az EU-nál a kilépés elhalasztását 2020. január 31-ig (a megállapodás nélküli kilépés egyébként még a kormány belső jelentései szerint is élelmiszerhiánnyal, gyógyszerhiánnyal, a gazdaság zsugorodásával és hasonló súlyos következményekkel fog járni).

A parlament ezekben a percekben szavazott első körben a javaslatról, melynek eredménye szerint 329-300 arányban elfogadták azt.

A mostani, úgynevezett második olvasatbeli szavazás után azonnal megkezdődött az indítvány harmadik olvasatbeli tárgyalása, amelyben már a módosító javaslatokat is sorra veszik, és szerda este ezekkel együtt újabb szavazások várhatók a tervezetről, de a lényege több mint valószínű, hogy nem változik már.

Ahogy azt tegnap mi is megírtuk, a Boris Johnson vezette Konzervatív Párt elvesztette többségét a Parlamentben, miután egyik képviselőjük, Philip Lee átült az EU-párti Liberális Demokratákhoz (ráadásul tette mindezt pont Johnson beszédére időzítve). Lee úgy nyilatkozott: sok gondolkodás arra jutott, hazáját nem tudja megfelelően szolgálni a Konzervatív Párt színeiben.

Azt lehetett sejteni, hogy innentől a no-deal brexitet erőltető Johnson helyzete nem lesz egyszerű, főleg azután, hogy az ellenzék egy  328-301 arányban, 21 konzervatív képviselő támogatásával meghozott döntéssel gyakorlatilag kivette a konzervatív párti kormány kezéből a parlamenti ügymenet irányítását.

Johnson azt is belengette, ha a parlament ma megszavazza az ellenzéki indítványt, készen áll az előrehozott választásokra is.

„Én nem akarok választásokat, de ha a képviselők (szerdán) a Brexit újabb értelmetlen, potenciálisan évekig tartó halasztását írják elő, akkor ez lenne az egyetlen megoldási lehetőség”

– mondta a brit kormányfő.

Nagy-Britanniában 2022-ben lesz esedékes a következő választás, ahhoz, hogy ennél korábban lehessen tartani, a 650 fős alsóház kétharmados támogatására lenne szükség. Boris Johnson ma megerősítette, hogy kormánya kész október közepén előrehozott parlamenti választásokat tartani, ha az ellenzék törvényt alkot a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnésének tilalmáról.

Az előrehozott választásokról este vitázik a parlament, de erről előreláthatóan ma már nem tartanak szavazást.