Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vállalhatatlan volt egy képviselőnek Boris Johnson brexit-politikája, ezért átült az ellenzékbe

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Boris Johnson vezette Konzervatív Párt ma elvesztette többségét a brit Parlamentben, ugyanis egyik képviselőjük, Philip Lee átpártolt az EU-párti Liberális Demokratákhoz. Lee úgy nyilatkozott: sok gondolkodás arra jutott, hazáját nem tudja megfelelően szolgálni a Konzervatív Párt színeiben.

Lee gesztusa Johnson beszéde alatt történt meg, mai napra összehívott, rendkívüli kormányülésen: a miniszterelnök éppen a képviselőkhöz intézett pár szót, amikor Lee Jo Swinson liberális demokrata vezető oldalán jelent meg a teremben, majd’ szokványos, kormánypárti helyét az ellenzéki padsorokra cserélte.

Lee a kilépésről szóló hivatalos levelében azt írja: mára a Pártban az határozza meg egy politikus konzervativizmusát, „mennyire hevesen kívánja otthagyni az Európai Uniót”, valamint „egyre jobban megfertőzi azt a populizmus és nacionalizmus.”

Lee elpártolásával így megszűnt a konzervatívok többsége a brit Parlamentben; Johnson ezelőtt pedig még arra készült, hogy kitiltja azokat a lázadó torykat pártjából, akik szemben állnak vele a brexittel kapcsolatos parlamenti szavazásokon.

Október 31-e a brexit jelenlegi dátuma, de egyelőre semmilyen terv nem körvonalazódik, miként oldják meg a felek nézetkülönbségeiket, és kerülnek el egy megállapodás nélküli brexitet.

(Guardian)