Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jeremy Corbyn szerint a decemberi választás „Nagy-Britannia utolsó esélye”

Ez a cikk több mint 4 éves.

Támogatók ezreinek részvételével hivatalosan is megnyitotta választási kampányát a brit ellenzéki Munkáspárt vezére, Jeremy Corbyn a dél-londoni Battersea művészeti központjában tartott beszédével.

Corbyn a kampánnyitón úgy fogalmazott, szociális, politikai és környezeti katasztrófa előtt áll nemcsak a szigetország, de a világ is. Ami pedig az Egyesült Királyságot illeti, a munkáspárti vezér szerint olyan választás, mint amilyen 2019 decemberében lesz „egyszeri lehetőség egy generációra”, hogy társadalom meghatározhassa, merre haladjon az ország.

Ami saját programját illeti, Corbyn azt ígérte, kormánya

  • biztosítja majd a 30 órás munkahetet minden brit számára
  • ingyen korai gyermekgondozást vezet be a 2-4 éves gyermekek számára
  • „zöld energiaipari” fejlesztésekkel teremti meg munkahelyek ezreit az eddig elhanyagolt ipari területeken
  • és eltörli az egyetemi tandíjat is.

Programját élesen szembeállította az időközi választást a brexit-válság miatt kiíró Boris Johnson „elitista és Trump-barát” politikáját a sajátjával, amely szerinte „a sokak kezébe helyezi a hatalmat”:

„Ha olyan társadalomban akartok élni, amely mindenkinek jó, nemcsak a gazdagoknak, ahol a közszolgáltatások és a környezet is fontos, akkor ez a választás a lehetőség, hogy ezt megteremtsétek!”

[…]

Boris Johnson, aki azt képzeli, hogy hatalomra született, csak a privilegizált keveseknek fog jót tenni. […] De most valódi változás jöhet[…] egyetlen közösséget sem hagyunk újra az út szélén!”

-hangsúlyozta a baloldali vezető.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy beszéde napján, elég egyértelmű módon, október 31-ét írunk, ez lett volna a Johnson által ígért brexitdátum, amelyről a miniszterelnök korábban azt mondta, „inkább lenne halott egy árokban”, minthogy akkor még mindig az EU tagja legyen a szigetország.

Corbyn ezzel illusztrálta, a konzervatívok kilépési tervei megbuktak, és ő nem fogja engedni, hogy kiszolgáltassák a közegészségügyi rendszert (NHS) „Trumpnak és nagy, amerikai gyógyszercégeknek”, mert „az NHS nem eladó!”

Johnson Brexit politikája elbukott, és ez ma már mindenki számára nyilvánvaló. Pedig az EU-t elhagyni csak ésszerű, és népszavazással elfogadott megegyezéssel lehet. Ez nem annyira bonyolult.”

-szögezte le a pártvezető, hozzátéve,

míg a Toryk és a liberális demokraták a brexit mentén „a társadalom megosztására” törekednek, addig a Munkáspárt az ország újraegyesítését akarja, és brexit-politikájuk is ezt célozza.

Corbyn azonban beszédében nem jelentette ki egyértelműen, hogy egy munkáspárti kudarc esetén távozna vezetői posztjáról.

Október 22-én derült ki, miután Boris Johnson EU-s megegyezésének ratifikálását a londoni parlament sokadszorra is megakadályozta, hogy a kormány végül december 12-ére írt ki új, időközi választást az országban a politikai válság megoldására. Ebbe végül, az előzetes felmérések szerint mért, komoly lemaradása ellenére végül Corbyn Munkáspártja is belement, megszavazta a választás kiírását, bár röviden felmerült, hogy inkább december 9-én tartsák meg a választást, ezt Westminsterben az alsóház végül ugyancsak elutasította.

A most induló, rövid, de keménynek ígérkező kampány már a második olyan választást előzi meg Nagy-Britanniában, amelyet kifejezetten a brexit okozta politikai patthelyzet miatt kellett kiírni. Az első, 2017 júniusi időközi nem hozott megoldást: sőt, patthelyzetet alakított ki az alsóházban. Boris Johnson most viszont „a nép a parlament ellen”-tematikájú, új kampányával abban reménykedik, elkerülheti Theresa May sorsát, és megszerezheti újra a konzervatívoknak a többséget.

(LabourList, The Guardian)