Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megszavazták Boris Johnson brexit-megállapodását, de az mégis elbukott

Ez a cikk több mint 4 éves.

Magyar idő szerint este 8 óra 20 perc körül a londoni alsóház másodszori olvasatra végül 329 igen és 299 nem szavazattal, 30 szavazatos többséggel igent mondott Boris Johnson és az EU múlt keddi brexit-megegyezésére.

Noha a megegyezést másodszorra elfogadták, az ahhoz előirányzott, Johnson-féle gyorsított törvénykezési eljárásról szóló tervezet az ezt követő szavazáson súlyosan elbukott, és Boris Johnson azt is bejelentette, hogy ezzel megegyezés-tervezete lekerült a napirendről. Így Nagy-Britanniában hamarosan, Johnson szerint még karácsony előtt, előrehozott választásokat írhatnak ki. Ezzel azonban, ahogyan azt az EU ma is megerősítette, az október 31-i, megegyezés nélküli kizuhanásos brexit és az azt követő, esetleges megegyezés kerül ismét napirendre.

A megegyezésről szóló további szavazások holnap folytatódnak majd, a kormány az esti értesülések szerint még változtathat a saját szándékain.

Így a miniszterelnök a mai napon sem ért el igazi áttörést, hiszen az utóbbi, kiegészítő rendelkezés szabályozta volna a következő hónapok kilépési tennivalóit a brit, jobboldali kormány szája íze szerint.

A második körös szavazást a parlamentben hosszú vita előzte meg, amely során Johnson azt is mondta, egy skót képviselő kérdésére válaszolva, hogy ha ezt a szavazást is elbukja, kész visszavonni az új megegyezést, és karácsony előtt új választást kiírni, csupán a kilépés köré építve a kampányt.

Úgy tűnik, mindez hatott, és a Konzervatív Párt többsége, valamint az ellenzéki Munkáspárt jobbszárnya végül támogatta a megegyezést, noha szombaton, az első olvasás után szavazáson maga a tervezet még elbukott.

A kedden Brüsszel által is elfogadott, publikált tervezet névleg leszámolna az ír határ kérdésével, Johnson új megegyezése azonban csak elodázná, és egy későbbi, a belfasti parlamentben történő szavazásra testálná a vámhatárok egységesítésének kérdését.

A tervezet ezenkívül kritikusai és a brit baloldal szerint sem az EU-állampolgárok Nagy-Britanniában maradásának feltételeit, sem az élelmiszer- és vegyianyag-biztonsági szabályozásokat, sem pedig a brit dolgozók jogait nem szavatolná kellőképpen. Éppen ezért az ellenzék vezére, Jeremy Corbyn kezdettől a megegyezés elutasítására szólította fel pártját, noha ezt jobboldalibb képviselői eddig láthatólag nem tették meg egyértelműen.

(The Guardian)