Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megszületett a brexit-megegyezés

Ez a cikk több mint 4 éves.

Cikkünk folyamatosan frissül

Frissítés, 12.35: Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője élesen elítélte az új brexit-megegyezést, közölve, hogy „az rosszabb, mint Theresa May megegyezése”, és alapvetően Brüsszel kezébe helyezi a helyzet irányítását, ezért pedig „alkalmatlan az ország egyesítésére”. Most azt követeli, hogy a brit kormány biztosítsa „végül az emberek döntesenek” arról, támogatják-e a brexitet ilyen formában, ezért a megegyezésről újabb népszavazást tartana.

Korábban:

Mind a brit kormány, mind pedig az Európai Unió vezetői jelezték, magyar idő szerint a déli órákban megszületett egy megegyezés Nagy-Britannia rendezett kilépéséről az Európai Unióból. Boris Johnson miniszterelnök ezekben a percekben jelentette be, az északír Demokratikus Unionista Párt fenntartásai ellenére olyan megegyezés született,

„amely nagyszerű, új, és biztosítja, hogy [Nagy-Britannia] visszaszerezte az ellenőrzést.”

A bejelentést az EU vezetői pár órával a mai EU-vezetői csúcs kezdete előtt és hat napnyi tárgyalást követően ugyancsak megerősítették.

Michel Barnier, az EU brexitügyi főtárgyalója sajtótájékoztatóján a megegyezés megszületését megerősítette, és méltatta azt „a bizalmi légkört” amelyben Johnsonnal a részletekkel megállapodtak. Ehhez hozzátette, az EU-s állampolgárok jogai a szigetországban az unió elsődleges prioritásai közé tartoztak, és ezeket az írásbeli megegyezés rögzíti.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is „igazságos, és megnyugtató megegyezésről” írt Twitter-oldalán:

A megegyezés rögzíti, hogy a britek a brexittel elhagyják az európai vámuniót is, ugyanakkor Johnson azt állítja, sikerült megszabadulni a úgynevezett „ír védőhálótól” is, amely az európai vámunióban tartaná Észak-Írországot. Ehelyett a megoldás helyett a britek felügyelik majd, hogy az EU vámuniós szabályait az északírek betartsák majd, miközben formálisan előkészítik az abból való későbbi, formális kilépést, amelyről Észak-Írország később szavazni fog. Az északír, jobboldali, protestáns Demokratikus Unionista Párt (DUP) azonban aláhúzta, a most született megegyezést még így, ebben a formában sem tudják támogatni.

Johnson miniszterelnök azonban a Sky News kábelhírcsatorna kommentárja szerint arra is számíthat, hogy Arlenes Foster északír DUP-s miniszterelnök westminsteri képviselői ellenében is sikerül majd elég támogatást szereznie ahhoz, hogy megszavazzák a megállapodást.

Barnier arról beszélt, a megegyezés alapján 2020 legvégén hagyhatja el Nagy-Britannia végleg az Európai Uniót de a részletekről megállapodva, megegyezéses keretben. De Mayhez hasonlóan a válság megoldásához a megegyezést még Boris Johnsonnak is el kell fogadtatnia a brit parlament alsóházával, amely az ottani patthelyzet miatt nem lesz egyszerű feladat.