Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Boris Johnson veszített, újra elnapolták a parlamenti szavazást a brexitről

Ez a cikk több mint 4 éves.

Cikkünk folyamatosan frissül

Frissítés, 15:58: A parlament megszavazta az úgynevezett Letwin-módosító javaslatot (lásd lejjebb) 322-306 arányban. Ez azt jelenti, hogy a brit képviselők megkötötték Boris Johnson kezét: halasztást kell kérnie a brexitre, és október 31-én csak akkor léphet ki Nagy-Britannia az EU-ból, ha addig minden, a kilépéshez szükséges törvényjavaslatot elfogadtak. Boris Johnson kormányából korábban azt jelezték, ha a Letwint elfogadják, akkor csak kedden lesz szavazás a brexit megállapodásról.

Boris Johnson a szavazás után elmondott beszédében azt mondta, október 31-én Nagy-Britannia távozni fog az EU-ból, és nem fogja kérni a halasztást, az elfogadott jogszabály szerinte erre nem is kötelezi. A mai nap helyett a Johnson és az EU között kötött megállapodásról csak jövő héten fog tárgyalni a Parlament.

A Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn válaszában arra figyelmeztette Johnsont, hogy be kell tartania a törvényeket.

Korábban írtuk: 1939 óta mindössze negyedszer fordul elő, hogy a brit parlament szombaton ülésezik. De talán a szombati nap a legkevésbé rendkívüli a mai ülésnapban, ahol a parlament szavazhat arról a megegyezésről, amit Boris Johnson brit miniszterelnök kötött hét közben az EU vezetőivel. Ha a parlament elfogadja az egyezséget, Nagy Britannia október 31-én kilép az Európai Unióból.

Persze a helyzet nem ilyen egyszerű. A mostani megállapodás nem sokban tér el attól, amelyet Theresa May miniszterelnöksége alatt már háromszor leszavazott a brit parlament. Míg az egyezséget jobbról a konzervatívok keményvonalas brexitesei, addig balról az EU-ból való kilépés ellenzői lehetetlenítették el Theresa May idején. Tegyük hozzá, a Munkáspárt számos képviselője is olyan körzet képviselője, amely brexitpárti, így a baloldalon sem egységesen alakult a szavazás.

A mai értékelések szerint viszont közelebb lehet az alsóház a törvény elfogadásához. Egyrészt állítólag Boris Johnsonnak sikerült meggyőznie pártja keményvonalas brexitpárti szárnyát. Ez persze nem meglepő, hiszen ő is ennek a körnek volt tagja. Így számíthat az ő szavazataikra is.

A másik oldalon a Munkáspárt és Jeremy Corbyn, aki katasztrófának tartja a jelenlegi megállapodást, feltehetően nem tud egységet teremteni pártjában, így lehetnek kiszavazók, éppen a fent említett brexitpárti munkáspárti képviselők. Tehát hiába utasítja el a megállapodást a konzervatívok koalíciós partnere, az észak-ír DUP, akár így is összejöhet Boris Johnson többsége. De nem érdemes ennyire előreszaladni.

Ugyanis az egyezségről szóló szavazás előtt a brit parlament az úgynevezett Letwin-javaslatról is dönt, amely benyújtójáról kapta a nevét. Oliver Letwin, a konzervatív frakcióból Johnson által kizárt képviselő ugyanis egy olyan kétpárti javaslatot nyújtott be, amelynek lényege, hogy a mai napon mindentől függetlenül kérnie kell az október 31-i kilépési dátum elhalasztását Boris Johnsonnak. A 31-i kilépés így is lehetséges maradna, de csak akkor, ha nem csupán az egyezséget, hanem az ehhez szükséges összes más törvényi változtatást is elfogadja a parlament. Ugyanis az ellenzék és a konzervatív képviselők egy része is attól tart, hogy Johnson valójában egy megegyezés nélküli brexitet akar.

Johnsonék bejelentették, ha a parlament elfogadja a Letwin-módosítót, elhalasztják a megegyezésről szóló szavazást. Az idő viszont sürget, így sok képviselő számára lehet ijesztő alternatíva az, ha ma nem szavaznak a Johnson-EU megállapodásról.

A legnehezebb kérdés még mindig Észak-Írország helyzete, és pont emiatt sem támogatja a megegyezést a koalíciós partner észak-ír DUP. Bár Boris engedett a kérdésben, és Észak-Írország a megegyezés alapján nem marad majd az uniós vámunió része a kilépés után, a megállapodás lényege nagyjából az, hogy Észak-Írország Nagy Britannia vámrendszeréhez fog továbbra is tartozni, de belépési pont lesz az Unió szempontjából.

Ez azt jelenti, hogy brit hatóságok a brit vámokat fogják kivetni azokra a harmadik országokból származó termékekre, amelyek Nagy-Britanniában is forgalomba kerülnek. Ha viszont fennáll az esélye, hogy ezeket az egységes európai piacra értékesítik, akkor az európai vámrendszer fogják alkalmazni

Mindeközben Londonban több százezer maradáspárti választó tüntet: