Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Boris Johnson kéri is a brexit elhalasztását és nem is

Ez a cikk több mint 4 éves.

Boris Johnson brit miniszterelnök küldött egy aláíratlan levelet Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének, melyben a brexit halasztását kéri, és küldött egy másik, személyes levelet is, melyet aláírt és az október 31-én esedékes kilépés mellett érvel – írja a Guardian.

Johnson személyes levele itt olvasható:

Johnson letter to EU 20 Oct… by The Guardian on Scribd

Az aláíratlan levelet azért kellett elküldenie, mert erre kötelezte az alsóház, az aláírt, kilépést sürgetőt pedig azért, mert legfontosabb politikai ígérete a brexit végrehajtása, és amennyiben ígéretét nem tudja beteljesíteni, könnyen Theresa May sorsára juthat.

Johnson különösen nehéz helyzetben van, mert amellett, hogy az alsóház eddig rendre elutasította javaslatait, és törvény kötelezi, hogy rendezett kilépést valósítson meg, az alsóház kötelezte a kilépés elnapolásának kérésére, miközben pártja kemény brexitpárti szárnya és saját maga számára is a legkevésbé kívánatos, hogy tovább húzzák a történetet.

Ennek megfelelően az aláírt levélben kifejti, milyen káros hatásai lennének a további halasztásnak, valamint figyelmezteti az EU-t, hogy

„egy további halasztás sértené az Egyesült Királyság és uniós partnereink érdekeit, valamint a köztünk lévő kapcsolatot”.

A levelek elküldése azért is érinti érzékenyen a miniszterelnököt és kormányát, mert szombaton, miután a parlament elfogadta a Letwin-módosítót, kerek perec kijelentette, hogy nem fog halasztást kérni, ehhez képest erre is kötelezte az alsóház, így kénytelen volt – láthatóan félszívvel – megtenni.

Tusk szombaton éjszaka írta ki Twitterére, hogy

„épp megérkezett a halasztási kérelem. Most elkezdek tárgyalni az EU-s vezetőkkel, hogy hogyan reagáljunk”

– ami uniós források szerint több napot is igénybe vehet.

Ugyanakkor szintén uniós források szerint a vezetők csütörtöki találkozóján világos volt, hogy amennyiben Nagy-Britannia igényli – és a miniszterelnök levelében igényelte – meg fogják adni a halasztást, ebbe pedig a kemény álláspontot képviselő Emmanuel Macron francia elnök is beleegyezett.

Az Európai Parlament pedig azután fog jóváhagyni egy esetleges kilépési megállapodástervezetet, hogy azt a brit alsóház jóváhagyta, és mivel az EP legközelebbi ülése november 14-én lesz, a brexit következő időpontja talán november 30 lehet – bár az eddigiek fényében nehéz biztosan állítani ezen a téren.

Boris Johnson folyamatosan küzd a parlamenttel és az EU-val egyszerre, hogy olyan megállapodást tudjon tető alá hozni, melyet mindkét erővel el tud fogadtatni, azonban Theresa May volt miniszterelnökhöz hasonlóan egyelőre úgy tűnik, ebbe beletörik a bicskája.

Ugyanakkor miközben az Unió szerint a kilépést tovább fogják halasztani, a brit miniszterelnök egyelőre nem hajlandó elengedni az október végi kilépési dátumot, még ha törvényben kötelezik is erre – mindazonáltal a legtöbb jel arra utal, hogy ebben a hónapban sem lesz brit kilépés.

A Mérce rendszeresen beszámol a brit kilépés, a brexit körüli hírekről. További cikkeinket a témában ezen a linken találjátok.

via Guardian