Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Végre meghozták a döntést: december 12-én előrehozott választásokat tartanak a britek

Ez a cikk több mint 4 éves.

A brit parlament ma arról döntött 438-20 arányban, hogy december 12-én előrehozott választásokat tartanak az Egyesült Királyságban.

Miután a parlament hétfőn nem támogatta Boris Johnson előterjesztését, amely előrehozott választások kiírását javasolta december 12-i dátummal, a miniszterelnök taktikát váltott: a kétharmados támogatottságot igénylő előterjesztés ismételgetése helyett ún. „egysoros törvénnyel” vitte át a parlamenten a választásokról meghozott döntést.

A módszerről hétfői cikkünkben bővebben írtunk, a lényege az, hogy a brit alsóház mandátumát 5 éves mandátumokra rögzítő törvény által megkövetelt kétharmados többség helyett egy, a törvény egyszeri felülírását lehetővé tevő egysoros törvénymódosítás megszavazása után egyszerű feles többséggel is dönthetett a parlament az előrehozott választásokról.

Az előrehozott választás kitűzött időpontja több fronton is vitákat és ellenkezést generált, mivel például a Liberális Demokraták (LibDem) és a Skót Nemzeti Párt (SNP) azt szerette volna, hogy december 9-re legyen kiírva azért, hogy az EU és az Egyesült Királyság által elfogadott január 31-i  új Brexit-határidőig több idő maradjon, míg a Munkáspárt jelentős része alapvetően ellenezte az előrehozott választásokat – akik viszont támogatták, azok szintén a 9-i dátumot preferálták.

Ehhez képest kedden a Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn bejelentette, hogy pártja támogatni fogja az előrehozott választásokat a pontos dátumtól függetlenül.

Corbyn a döntést azzal indokolta, hogy a Munkáspárt mindvégig ahhoz a feltételhez kötötte az előrehozott választások támogatását, hogy lehetőséget biztosít-e egy no-deal Brexit elkerüléséhez – a politikus szerint ezt az EU által kedden megerősített újabb határidő lehetővé teszi. Corbyn az ország eddigi „legambíciózusabb és legradikálisabb” kampányát ígéri a Munkáspárt részéről.

Az egysoros törvényhez lehetett módosítókat is csatolni, a délután folyamán két radikális módosítóról vitatkozott a parlament: az egyik kiterjesztette volna a választójog korhatárát a 16-17 évesekre is, míg a másik az Egyesült Királyságban élő EU-s polgároknak is választójogot adott volna. Boris Johnson ezekkel a módosító javaslatokkal kapcsolatban kijelentette, hogy amennyiben átmennek, visszavonja az előrehozott választások kiírását javasló törvényt, mivel képtelenség lenne ilyen rövid időn belül a teljes választási rendszert átalakítani. A módosítók nem mentek át, így nem befolyásolhatták a decemberi választásokat.

Az egyetlen módosító, ami végül átment, az a választás időpontjának előrehozatala december 12-ről 9-re – ezt a módosítást végül leszavazták.

A jelenlegi közvéleménykutatások szerint a választáson a Konzervatív Párt legyőzné a Munkáspártot (egy előrejelzés szerint a konzervatívok 40%-ot, míg a Munkáspárt csupán 24%-ot kapna, egy frissebb felmérés szerint pedig előbbi a szavazatok 36%-át, utóbbi 25%-át kapná), de a következő hetek kampánya még eredményezhet szorosabb versenyt is.