Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az EU belement: 2020. január 31-e lehet a brexit új határideje

Ez a cikk több mint 4 éves.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hétfő reggel Twitteren jelentette be, hogy az EU 27 tagállama belegyezett a brexit három hónappal történő elhalasztásába, amelyet – felemás módon – Boris Johnson brit miniszterelnök kérvényezett két hete.

Tusk tweetje „rugalmas halasztásról” (flextension) beszél, ami azt jelenti, hogy ha a brit parlament időközben mégiscsak elfogadná a már fél tucatszor elutasított, Johnson által újratárgyalt kilépési megállapodást, akkor korábban – például december 1-én vagy január 1-én – is sor kerülhet Nagy-Britannia unióból való kilépésére.

A brit alsóház ma délután egyébként nem a brexitről, hanem a körülötte kialakult gordiuszi csomó feloldásáról, vagyis előrehozott választások kiírásáról dönthet. Johnson miniszterelnök december 12-re szeretne választás kiírni, remélve, hogy kisebbségi kormányát stabil többségre váltva végre lezárhatja a kilépési folyamatot.

Az ellenzék az elmúlt hetekben többször is blokkolta ezt a kezdeményezést, ugyanis a pártok előbb meg akarták várni, hogy elháruljon a megállapodás nélküli kilépés (no-deal brexit) október 31-i veszélye. Más szóval, a brit ellenzék arra várt, hogy az uniós tagállamok hivatalosan is igent mondjanak a halasztásra. Ez történt meg most.

Az előrehozott választások kiírásához szükséges kétharmados támogatás továbbra sincs meg, ám van rá esély, hogy az ellenzéki Liberális Demokraták és a Skót Nemzeti Párt törvénymódosítását támogatva a konzervatívok egyszerű többséggel is átverhetik az előrehozott választásokat.

(via The Guardian)

Címlapkép: Flickr / Number 10