Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mely választókerületek döntik el az idei brit választást?

Ez a cikk több mint 4 éves.

A 2017-es választás alatt nagy presztízst szerzett a Yougov kutatócég számítógépes, 100.000-es mintás nagykutatása (MRP), amelyet demográfiai és más statisztikai adatokkal súlyoznak.

Ez az egyetlen felmérés, amely megközelítőleg megtippelte, hogy két és fél évvel ezelőtt Theresa May elveszíti majd parlamenti többségét, de ami még ennél is érdekesebb, a billegő körzeteket is jól bemérte.

Most kedden szerény, 28 fős tory parlamenti többséget jelzett az MRP modelljük, és azonosította azokat a választókerületeket is, amelyekben ádáz csata alakulhat majd ki:

Kép: Yougov

A billegő kerületek nagy többsége Angliában és Skóciában olyan, amely váratlanul cserélt gazdát 2017-ben: mint például a Labour kampányával akkor bevett északi tory kerületek: Derby North, Barrow and Furness, Dudley North, vagy olyan közép-angliai, David Cameron által a toryknak 2010-ben vagy 2015-ben meghódított, majd Corbynék által 2017-ben visszaszerzett kisvárosok mint Newcastlye-under-Lyme, Peterborough, Ashfield és Keighley.

A Munkáspárt a felmérés szerint komoly fenyegetést jelent az azelőtt szilárd többségre a Londonon belüli Putney-ban, és az Észak-Londonhoz közeli Chipping Barnet agglomerációs településén, máshol azonban a YouGov szerint csak védekezésre számíthat.

Veszélyben van a Munkáspárt rangidős képviselőjének, a kemény beszólásairól híres veterán ex-bányásznak Dennis Skinnernek a körzete, Bolsover is, itt mind a Brexit Párt, mind a Johnson-féle konzervatívok óriási előnyt szereztek a felmérést szerint Corbyn brexittel kapcsolatban bizonytalan politikája, és a körzet brexit-pártisága miatt.

A radikálisan brexit-ellenes de piacpárti liberális demokraták viszont több, vagyonos és hagyományosan erősen konzervatív kerületet megszerezhetnek ma: a nyugat-londoni Richmond Parkban, St. Albansban, és a délnyugat-angliai Winchesterben is sikeresek lehetnek.