Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szépen indult, aztán igen csúnya vége lett – ez történt tegnap este óta

Ez a cikk több mint 4 éves.

egyesült királyság Megtartották Nagy-Britanniában az általános választásokat, melyen az Egyesült Királyság szavazásra jogosult polgárai eldönthették, hogy az elkövetkezendő években kit szeretnének látni a miniszterelnöki székben, és mely párt irányvonalát tartják jövőjük szempontjából a leginkább előremutatónak.

A választás központi témája a Brexit volt, és ez meg is látszik az eredményeken.

Miközben a konzervatív Tory párt az elmúlt időszakban, és a teljes kampány alatt konzekvensen képviselte a brexit végrehajtását karizmatikus és nyers vezetője, Boris Johnson miniszterelnök irányítása alatt, a Munkáspárt képtelen volt markáns álláspontot kialakítani.

Vezetője, Jeremy Corbyn noha igyekezett a kampány homlokterébe a szociális jogokat és a kizsákmányolást, a szolgáltatások színvonalának általános csökkenését és legfőképp az állami egészségügyi szolgáltató, az NHS privatizálásának rémképét, valamint baloldali irányelveket állítani, a kilépésről új referendumot írt volna ki, ezt pedig keményen megbüntették a választók.

A választás napja előtt ugyan úgy tűnt, a Munkáspárt le tudta dolgozni némiképp hátrányát a konzervatívokhoz képest, és akár hung parliament, és Theresa May kormányzásához hasonlóan kisebbségi kormányzás várhat Johnsonra is, ezzel akár tovább halasztva a kilépés időpontját, az éjszaka kijózanítóan hatott Corbyn támogatóira.

Ugyanis mikor kijöttek az exit poll eredmények, egy szempillantás alatt vált a napnál is világosabbá, hogy a Munkáspárt történetének egyik legkeményebb vereségét szenvedte el a konzervatívoktól, reggelre pedig már a hivatalos eredmények is megjöttek.

Ezek szerint a Munkáspárt 203 helyével szemben a konzervatívok 365 helyet vihettek, ami bőven kényelmes többséget jelent számukra az alsóházban.

Ez pedig azt jelenti, hogy Johnson miniszterelnök – legalábbis múltbéli és jelenlegi ígéretei szerint – január végéig kivezeti a szigetországot az Európai Unióból, Jeremy Corbyn megbukott pártvezérként, ahogy Jo Swinson, a Lib Dem párt vezetője is benyújtotta lemondását.

Nicola Sturgeon SNP-je, vagyis a Skót Nemzeti Párt is az angol konzervatívokhoz hasonlóan jól szerepelt, és borítékolható, hogy Johnson legádázabb ellenfelei között lesznek, tekintve, hogy máris belengette: nem kérnek a kilépésből, és rögvest új skót függetlenségi népszavazás kiírását is kezdeményezik.

Nem meglepő módon a tőzsdék is jól reagáltak Johnson győzelmére, akinek Donald Trump (és Orbán Viktor) is gratulált, az amerikai elnök pedig tweetje alapján máris feni kését a brit piacra, gondolván itt a várható transzatlanti kereskedelmi megállapodásra.

A választás kapcsán a baloldal újabb tapasztalatokkal gazdagodott azt illetően, a jelenlegi rendszer mily módon kedvez az új jobboldalnak, erről itt olvashatjátok  elemzésünket, mely a hogyan továbbra vonatkozólag is kínál perspektívát, az alábbi videón pedig a Partizán brit választási műsorát nézhetitek vissza, melyet mindenkinek bátran ajánlunk, ha szeretné megtudni, mi a fene is történt az Egyesült Királyságban.

Címlapkép: Al Jazeera English