Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nagyot gyengültek Boris Johnson brit konzervatívjai a választások előtti legfontosabb felmérés szerint

Ez a cikk több mint 4 éves.

A legfrissebb felmérések szerint noha a közelgő választásokon továbbra is a konzervatívok nyernének az Egyesült Királyságban, nagyot csökkent az előnyük a Jeremy Corbyn vezette, jelenleg ellenzéki Munkáspárttal szemben, ami azt jelenti, hogy akár „hung parliament”-et is hozhatnak a csütörtöki választások – írja a Guardian a YouGov alapján.

Magyarán egy olyan helyzetet, melyben egyik pártnak sincs többsége a brit alsóházban.

A brit – egyáltalán nem arányos – választási rendszer sajátosságaiból fakadóan miközben a Tory párt támogatottságát továbbra is 43 százalékra méri a YouGov  közvélemény-kutató, addig a Munkáspárt a két héttel ezelőtti 32-ről 34 százalékra erősödött.

Ez kis különbségnek tűnhet elsőre, azonban ebben a rendszerben az elnyert körzetek számítanak, itt pedig már komoly különbségek mutatkoznak, tekintve hogy míg két héttel ezelőtt a konzervatívok előnye 68 mandátum volt a Munkáspárttal szemben, ez mostanra mindössze 28-ra olvadt, vagyis húsz körzetet elvesztettek a korábbi felmérésekhez képest.

A konzervatívok így 339 helyet vinnének, Munkáspártnak az új helyzetben 231 helye lenne az alsóházban, míg a liberális demokraták 15-öt, a Skót Nemzeti Párt pedig 41 helyet szerezne, a zöldek pedig egyet, öt helyet egyéb pártok, 18 hely pedig Észak-Írországnak jár a 632 parlamenti helyből.

Magyarán egyelőre meglenne a Tory többség az alsóházban, de igen szűkösen, hozzávéve azt, hogy 2017-ben Theresa May konzervatív pártjának a mostaninál nagyobb előnyt mértek, ehhez képest hung parliament lett. Egyáltalán nem lenne meglepő, ha most is ez történne, onnantól kezdve pedig a konzervatívoknak nagyon-nagyon nehéz volt átvinni akaratukat a törvényhozáson.

A jelenlegi a csütörtöki választások előtti legfontosabb felmérés, és megmutatja, hogy a brit közélet nagyon érzékenyen reagál például olyan dolgokra, hogy a miniszterelnök milyen érzéketlenül tud nyilatkozni a kórházak padlóján alvó gyerekekről – miközben a kampány egyik legfontosabb témája az NHS, az állami egészségügyi szolgáltató jövője.

A YouGov MRP típusú számítási modellje szerint egyébként az látszik, hogy a korábbi eredményekhez képest mind a konzervatívok vinnének baloldali körzeteket, mind fordítva, a Brexit Párt pedig lenullázta magát. Ami viszont különösen izgalmas, hogy a Liberális Demokrata Párt – melyet általában a baloldali Munkáspárttól ódzkodó, azonban a korábbi blairista iránnyal egyetértő szavazók pártjának szoktak tartani – centikre van a győzelemtől korábban Tory körzetekben. Vagyis olyan helyeken is megingott Boris Johnson pártjának a támogatottsága, ahol korábban biztosra vették győzelmét.

A közelgő választás már csak azért is fontos, mert amennyiben a konzervatívok többséget szereznek, akkor Johnson lehetőséget kap arra, hogy betartsa választási ígéretét, miszerint év végéig kivezeti az országot az EU-ból. Azonban amennyiben ez nem lesz meg neki, akár folytatódhat is az Egyesült Királyság és az Unió évek óta tartó se veled, se nélküled típusú drámája.