Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gyorselemzés 3 pontban a brit választás exit pollja után

Ez a cikk több mint 4 éves.

– Az, hogy a Munkáspárt összeomlott, és a full remainerbe átmenő libdemek se tudtak ebből szavazatot szerezni, szépen mutatja a lényeget, igazából a brexit szavazók megnyerték még egyszer a brexit népszavazást. Ezután akár egy no-deal brexitre is van felhatalmazása Johnsonnak.

– Az SNP, a Skót Nemzeti Párt, amely szintén remainer, pluszban ballib párt, viszont tarolt Skóciában. Nicola Sturgeon be is jelentette, hogy most már semmi sem állhat útjába egy új népszavazásnak Skócia függetlenségéről. Speciel ebben nincs igaza. Ugyanis a hegemón „egységes nemzeti” tory parlament ezt nem fogja engedni. Ebből, és a skótok EU-pártiságából pedig az következhet, hogy Skócia elindulhat szépen a katalán úton. Nagyjából biztos, hogy itt radikalizálódni fog a helyzet.

– Akinek még fájhat ez a győzelem, az Bernie Sanders. Gyakorlatilag a következő időszakban azt kell majd hallgatnia, hogy egy olyan vereségbe vinné bele a Demokratákat, mint Corbyn a Munkáspártot. De a bolygó teljes baloldala meg fogja sínyleni ezt a vereséget.