Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ki mit csinált a kampány utolsó napjaiban?

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hagyományosan a kampányhajrá legutolsó napjaiban a legnagyobb sztori a pártok egymással versengő vezetőiről az, hogyan, kivel szavaznak és mit nyilatkoznak ilyenkor.

De nem Nagy-Britanniában és nem 2019-ben, itt ugyanis az utolsó napok fordulatai ismét felborították a gondosan tervezett kampánymenetrendet.

Ebben a leglátványosabb bakisorozatot Boris Johnson követte el. Először az lett téma, hogy a volt újságíró egykori főnöke a jobboldali Spectatornál, a most a közszolgálati BBC-nél politikai főszerkesztő Andrew Neil élő adásban a műsorában hordta le Johnsont, amiért a teljes kampány alatt, egyedül a kormányfőjelöltek közül, elszökött a műsorától.

Minden újságíró elől azonban még a miniszterelnököt sem lehetett eldugni, így amikor nyilvánosságra került egy botrányos fotó, amelyen egy Jack nevű, 8 éves kisfiú súlyos tüdőgyulladással az egyik közkórház padlóján kapott csak helyet a zsófoltság miatt, a már milliók által látott fotót Johnson az ITV riporterének kérésére sem volt hajlandó megnézni, sőt, később zsebre is vágta a riporter telefonját is.

Ezek után már nem is csoda, ha Johnson elkezdett menekülni a az ITV munkatársai elől, az utolsó előtti napon konkrétan egy hűtőházba zárkózott be a reggeli műsor forgatócsoportja elől.

De az amúgy az utolsó hetekben olajozottan működő munkáspárti kommunikációs gépezet is megbicsaklott a hét elején, amikor az éppen a legfontosabb területet kapó, árnyék-egészségügyi miniszterről, Jonathan Ashworthről került ki egy hangfelvétel, amelyen Ashworth igen elkeseredetten azt magyarázza egy választókerületi, tory „cimborájának”, Corbyn „esélytelen” a mostani választáson, és amúgy, ha megválasztják igazából „nemzetbiztonsági kockázat lenne.”

Ashworth később elnézést kért a hangfelvételért és azt mondta, „csupán viccelődött”, és csalódott „barátjában”, aki ezt kirakta. Noha többen Ashworth lemondását követelték, pártja végül megvédte az ügyben.