Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nagy-Britannia-szerte már reggeltől hosszú sorok álltak sorba több szavazóhelyiség előtt

Ez a cikk több mint 4 éves.

A brexit-válság miatt meghirdetett téli szavazás rendkívül ritka, utoljára ilyesmire 1923-ban került sor. Éppen ezért komoly viták, és a közvéleménykutatók mintáiban történő súlyozási harcok indultak el akörül, vajon decemberben is lehet-e óriási részvétel egy választáson, amikor a napsütéses órák száma kevesebb – kifejezetten például a sarkkörhöz közelebb fekvő Skóciában és Észak-Angliában, két, a mostani választás szempontjából kulcsfontosságú régióban – és az idő is csapnivaló.

Ennek ellenére, mivel a szavazás napja az Egyesült Királyságban általában munkanapra is esik, helyi idő szerint reggel 7-kor, munka előtt és este 7 után is óriási sorok alkultak ki, főleg olyan választókerületekben, amelyek a felmérések szerint szoros versenyt hozhatnak a toryk és a Munkáspárt, avagy a Toryk és a liberális demokraták között.

A sorbanállók nagyon nagy része egyébként egyetemista, vagy dolgozó fiatal volt, például a 2017-ben meglepetésre baloldalivá vált, dél-angliai Canterburyben, csakúgy, mint a legutóbb hajszállal még mindig jobboldali képviselőt választó londoni kerületbenm Putneyban is: