Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb két menedékkérőt éheztettek a röszkei tranzitzónában

Ez a cikk több mint 4 éves.

A röszkei tranzitzónában megint menedékkérőket éheztettek a magyar hatóságok: két személyt, két napon keresztül, írja a Népszava.

A Magyar Helsinki Bizottság immár tizenhetedik alkalommal kell, hogy a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz forduljon kitoloncolási eljárás alatt álló emberek éheztetése miatt, a teljes táblázat itt található.

A maival együtt a huszonhatodik emberről beszélünk, több esetet mi is megírtunk.

A Helsinki Bizottság a helyzet megoldására már egy törvényjavaslatot is kidolgozott, ami Szél Bernadett független képviselő terjeszett a Országgyűlés elé. Az RTL Klub meg is kereste a kormányt ebben az ügyben: ám azt a választ kapták, hogy „a tranzitzónában tartózkodó felnőttek minden, a törvényben előírt ellátást megkapnk az idő alatt, amíg a menekültügyi eljárás zajlik”, emellett a képviselő látogatásait a tranzitzónában kampányolásnak nevezték.

Az Európai Bizottság már kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarország ellen az éheztetések miatt, az ügyet az Európai Bíróság fogja vizsgálni. Gulyás Gergely a mai kormányinfón ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta: szerinte a leköszönő bizottság eddigi politikája bebetonozására törekszik a hátralévő néhány hónapjában.

Az éheztetésekkel párhuzamosan a kormány milliárdokat költ a határvédelemre, de hogy pontosan mennyit és milyen címen, azt nem lehet tudni, ugyanis ezek mind minősített, tehát nem megismerhető adatok.

2015-ben ugyanis „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet” hirdetett a kormány, amelyet évek óta újra és újra meghosszabbítanak,  annak ellenére, hogy az ehhez szükséges törvénybe foglalt feltételek már jó ideje nem teljesülnek.

válsághelyzet kihirdetéséhez ugyanis egy hónap átlagában napi 500 főt, vagy két egymást követő hét átlagában napi 750 főt, vagy egy hét átlagában napi 800 főt kellene meghaladnia a Magyarországra érkező menekülti vagy oltalmazotti státuszt kérelmezők számának. A rendőrség hivatalos statisztikája alapján azonban a  legtöbb megkísérelt határátlépés hetében is csak 348 főről volt szó.

 

Címlapkép: Fotó: Röszke és Horgos határkerítés. / Csoszó Gabriella, Freedoc