Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Idős házaspárt éheztettek három napig a röszkei tranzitzónában

Ez a cikk több mint 4 éves.

Három napon át nem kapott enni egy idősödő, cukorbeteg házaspár a röszkei tranzitzónában – írja a Magyar Helsinki Bizottság Facebook-oldalán.

Az 58 éves afgán nő és 63 éves férje éheztetésével csak akkor hagytak fel, miután a Magyar Helsinki Bizottság panasza nyomán a strasbourgi bíróság felszólította a hatóságokat:

a foglyoknak azonnal adjanak enni.

Nem ez az első eset, hogy a röszkei tranzitzónában hasonlóan kegyetlen eset lát napvilágot. Szél Bernadett és Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselők nemrég arról számoltak be, hogy a tranzit „családi részlegében” olyan helyet is látta, amelyet különösebb szépítés nélkül csak úgy tud leírni,

azok „börtönóvodák”, ahol jelenleg is 61 kiskorút tartanak szögesdrótok között.

Május elején pedig egy hattagú afgán családot éjszaka toloncoltak vissza Röszkénél Szerbiába, holmijaikat szemeteszsákba csomagolva, ráadásul úgy, hogy a határ túloldalán senki sem várt rájuk.

Az UNHCR információi alapján több médium is arról számol be, hogy a kitoloncolt anya azt kiabálta az őt a határon áttessékelő rendőröknek:

„Ez a legrosszabb ország, ahol jártam, ha maguk is egyszer menekültek lesznek, emlékezni fognak erre!”

Az idős házaspár éheztetésével kapcsolatban a Magyar Helsinki Bizottság így fogalmazott:

„Megmagyarázhatatlan, annak az elemi teendőnek a felismeréséhez, hogy egy hatóságnak enni kell adnia a rá bízott embereknek, vajon miért kell az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése. Éheztetni rács mögé zárt embereket kínzás, azaz bűn, cukorbeteg embereket éheztetni pedig még nagyobb bűn. A Magyar Helsinki Bizottság azért dolgozik, hogy az állam tisztességesen működjék, és senkit ne éheztessen.”

A bejegyzés itt érhető el: