Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Immár a harmadik bíróság találta alkotmányellenesnek a hajléktalanellenes törvényt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Miután korábban már elnapolták, az Utcajogász blogja szerint a Pesti Központi Kerületi Bíróság ezúttal felfüggesztette ügyfelük, az októberben a Móricz Zsigmond körtérről a környéken lakók hangos tiltakozása közepette előállított hajléktalan emberrel szembeni eljárást, és az Alkotmánybírósághoz fordult, aminél

„az életvitelszerű közterületi tartózkodást büntetni rendelő jogszabályhely visszamenőleges hatályú megsemmisítését”

kezdeményezte.

A bíróság álláspontja szerint ugyanis a törvény, amelynek alapján a férfit őrizetbe vették majd bíróság elé állították, alkotmányellenes.

Ahogy most a pesti, korábban már a székesfehérvári és a kaposvári járásbíróság is kezdeményezte az Alkotmánybíróságnál a hajléktalanellenes törvény felülvizsgálatát és megsemmisítését, annak alkotmányellenes tartalmából kifolyólag.

A végzés indoklása szerint a törvény beleütközik az

„Alaptörvény azon rendelkezésébe, amely kimondja, hogy Magyarország független, demokratikus jogállam. Sérti továbbá az alapvető jogok tiszteletben tartásának kötelezettségét, az emberi méltósághoz való jogot, a szabad mozgáshoz és a tartózkodási hely szabad megválasztásához való jogot és beleütközik a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányába.”

Az Utcajogász korábban  pontokba szedve sorolta fel, miért alkotmányellenes a hajléktalanok büntetése, a pesti bíróság mostani végzése azt is tartalmazza, hogy nincs szabályozva, kilencven napon belül mennyi időnek kell eltelnie két figyelmeztetés között – így egy ember akár egy napon belül, néhány óra leforgása alatt összegyűjtheti az eljárás megkezdéséhez szükséges három figyelmeztetést.

Október közepén lépett hatályba a hajléktalanellenes törvény, melynek segítségével a rendszer

kriminalizálja azt az állapotot, mikor valaki olyannyira szegény, hogy nem engedhet meg magának a jelenlegi rendszer által elismert lakóhelyet.

A törvény értelmében a hajléktalan embert a rendőrségnek három alkalommal kell felszólítania a szabálysértési tényállás – azaz az életvitelszerűen utcán tartózkodás – beszüntetésére, majd ezt követően mint elkövetőt köteles előállítani – november 25-ig kilenc ember ellen indult eljárás ez ügyben.

Hatályba lépése óta hajléktalanok, és szociális munkások, jogvédők, hajléktalanokkal foglalkozó társadalmi szervezetek, valamint a teljesség igénye nélkül orvosok, ügyvédek és bírók, társadalomtudósok és egyéb szakmák tagjai tiltakoztak különböző formában az embertelen, úgy erkölcsileg mint jogilag teljességgel vállalhatatlan törvény és gyakorlat ellen.

Habár hatalmas szükség van az utcán élők problémájának a megszüntetésére, azt úgy tűnik, a bíróságok szerint sem az ilyen helyzetbe került emberek kriminalizálása útján kell elérni – az Alkotmánybíróság megkapta a harmadik felszólítást.

via Utcajogász
Címlapkép: Mérce fotó