Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Közel 150 társadalomtudós csatlakozott a hajléktalanság kriminalizációja elleni tiltakozáshoz

Ez a cikk több mint 5 éves.

A szociális munka, a szociálpolitika, a szociológia, a politológia, a szociálpszichológia, a jogi és más társadalomtudományi területen dolgozó neves szakemberek csatlakoztak ahhoz a tiltakozó felhíváshoz, melyben ügyvédek arra szólítják fel a hajléktalan emberek elleni szabálysértési szabályok nyomán eljáró bírókat, hogy ne asszisztáljanak a hajléktalanság kriminalizációjához.

Ahogy azt a Mérce is megírta, rohamosan nő az ügyvédek petíciójához csatlakozók (köztük immár bírók) száma, akik az embertelen törvény ellen tiltakoznak.

A mai napon pedig olyan, szakmájukban elismert társadalomtudósok fejezték ki támogatásukat, mint például Gregor Anikó szociológus, Krausz Tamás történész, Krekó Péter szociálpszichológus, Lakner Zoltán politológus, Pinkasz András közgazdász, és még sokan mások.

Mint írják, egyetértenek a petícióban megfogalmazottakkal, mi szerint a hajléktalanság nem bűn és nem szabálysértés, és akkor sem válik azzá, ha törvényt hoznak róla.

„A hajléktalanság okai alapvetően társadalmiak. A jóléti kiadásokra Magyarországon az EU-s átlaghoz képest már a csatlakozáskor is kevesebb pénz jutott, az elmúlt közel egy évtizedben GDP-arányosan folyamatosan csökkent. A jóléti szolidaritási háló megnyirbálása a rendszerváltás óta tart, miközben a lakáspolitika már évtizedek óta csak a társadalom felsőbb osztályainak kedvez. Mindezzel párhuzamosan mára turbó fokozatra kapcsolt az állami büntetőipar. Ez a rendszer fokozatosan stigmatizálja az érdek- és jogvédelemre legkevésbé képes, anyagi, kapcsolati vagy más erőforrásaiktól legsúlyosabban megfosztott embereket, akik így jóformán semmiféle társadalmi szolidaritásra nem számíthatnak.”

A csatlakozó nyilatkozatban arra is felhívják a figyelmet, hogy hazánkban a lakhatási válság kockázatait nem csupán a hajléktalan emberek kénytelenek viselni, a kilakoltatások száma ugyanis évről évre nő.

Százból 28 magyar ember beázó, penészes, fürdőszoba, illetve WC nélküli vagy túl sötét lakásban él, a szüleivel élő 10 fiatalból 4 szeretne, de nem tud elköltözni.

„A büntetőipar felfuttatása és a hajlék nélkül élő emberek hatósági vegzálása helyett ezért többek között átfogó bérlakásprogramot, a társadalmi egyenlőtlenségeket igazságosabb módon kezelő lakáspolitikát, a szociális szféra alulfinanszírozottságának megszüntetését követeljük” – olvasható a nyilatkozatban, amelynek aláírói folyamatosan gyűlnek.

Címlapképünk az AVM hajléktalanság krimimalizációja elleni tüntetésén készült, még 2016-ban (Fotó: Csoszó Gabriella/FreeDoc)