Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

80 kortárs író tiltakozik egy-egy mondatban a leghülyébb törvény ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

„aki ma büntet / az holnap lövet” (Erdős Virág)

„Ha a földönfutóknak nem jut méltóság és szabadság, akkor azoknak sem, akik ettől őket megfosztják.” (Dragomán György)

„Ha elfordulsz, nincs, ha nem látod, nincs, ha bünteted, nem lesz – mondják, és elfordulnak, nem látják, büntetik; de minden marad a régiben, csak éppen az emberség veszik el.” (Karafiáth Orsolya)

Ezeket és még sok tucat mondatot kortárs magyar írók és hozzájuk csatlakozók írták, amiért jövő héttől minden közterületen tilos az „életvitelszerű közterületen tartózkodás”, vagyis a hajléktalanság. Október 14-e vasárnapra a budapesti Kossuth térre tüntetést is szerveznek. 

A Város Mindenkié tüntetése a hajléktalanság krimimalizációja ellen, 2016. április 12én; kép: Csoszó Gabriella

Az írók A Város Mindenkié lakhatási érdekvédelmi csoporttal közösen szervezik a tüntetést október 14-re, vasárnap 5 órára. A hajléktalan emberek méltóságáért való kiállást célzó tüntetésnek az teremt alkalmat, hogy a nyár folyamán az Alaptörvény 7. módosításával alkotmányos tiltás alá került az „életvitelszerű közterületen tartózkodás”, vagyis a hajléktalanság.

Az Alaptörvény eddig is tartalmazta a büntetés lehetőségét, amennyiben azt „a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme” indokolja, és számos város és budapesti kerület élt is a lehetőséggel, Budapest elég jelentős részén, a legtöbb téren, aluljáróban és a menőbb utcákban tilos hajléktalan embereknek tartózkodnia.

A jogszabály azonban láthatóan a rendőrség szerint is hülyeség, 2016 novembere óta egyetlen szabálysértési eljárás sem indult ugyanis a jogszabály alapján.

Az Alaptörvény 7. módosításával az változik, hogy a hajléktalanság minden közterületen büntethető lesz.

Az alkotmánymódosítást a szabálysértési törvény módosítása követte, e szerint ha 90 napon belül háromszor is felszólítanak a rendőrök egy hajléktalan embert az „elkövetés” helyszínének elhagyására, illetve hajléktalanszálló igénybevételére, akkor szabálysértési őrizetbe vehetik, és gyorsított bírósági eljárást követően közérdekű munka végzésére kötelezhetik, vagy elzárásra büntethetik.

Az eljárás során az utcán élők ingóságait elveszik, a „tárolhatatlan dolgokat” pedig megsemmisítik.

A jogszabály október 15-én lép életbe, és Mérce úgy értesült, a jövő hét folyamán a rendőrség nagy szabású razziát is tervez a közterületen, esetleg saját készítésű kunyhóban élő emberek közterületről való kiszorítására.

A kortárs írók és az AVM Egy mondat. címmel, a törvény életbelépésének előestéjére szervezik tiltakozó akciójukat, a szervezők kortárs magyar írókat, költőket, színpadi szerzőket és dalszövegírókat is megkértek arra, hogy egyetlen mondatban reagáljanak a módosított alaptörvény inkriminált mondatára.

A felhívásra több mint hetven kortárs magyar író (köztük Takács Zsuzsa, Tóth Krisztina, Kemény Zsófia, Závada Pál, Parti Nagy Lajos, Radnóti Sándor) küldte el a szervezőknek „egy mondat”-át, amelyek a vasárnapi demonstráción is elhangzanak majd.

A szervezők azokat várják a tüntetésre, akiket felháborít, hogy a kormány nem megoldani kívánja a lakhatási válságot, hanem „egyre kíméletlenebb eszközökkel és egyre szélesebb körű törvényi felhatalmazással” hatóságilag üldözi azokat, akiket a válság a legsúlyosabban érint.

A tüntetés a Kossuth téren, a Parlament előtt lesz, vasárnap 5 órai kezdettel, a gyülekezést 16:30-ra hirdették meg a szervezők. Akik egyébként azt kérik a résztvevőktől, hogy maguk is írjanak egy mondatot, hogy lerakhassák az írók mondata mellé, amelyeket a Parlament elé, a földre helyeznek majd.