Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Óriási rendőrségi akció készül a budapesti hajléktalan emberek ellen jövő héten

Ez a cikk több mint 5 éves.

A budapesti hajléktalanság problémájára rálátó három egymástól teljesen független forrásunk is arról számolt be a Mércének, hogy nagy rendőrségi akció készül a jövő hét elején – minden valószínűség szerint október 16-án és 17-én. Forrásaink elbeszélése szerint a nagyszabású fellépés egyrészt a hajléktalan emberek belső kerületekből való kiszorítását célozza meg, de felmerült a külterületeken, saját készítésű kunyhókban élők elleni razzia is.

Az intézkedés nagyszabású lesz, erre engednek következtetni azok a beszámolók, melyek szerint egyes külső kerületek kapitányságainak rendőreit is bevezénylik a belső kerületekbe.

Október 15-én, hétfőn lép életbe az életvitelszerű közterületi tartózkodásra vonatkozó új szabályozás, amely országosan tiltja, hogy a megfelelő lakhatással nem rendelkező emberek az utcán tartózkodjanak. Az új szabályok értelmében, ha 90 napon belül háromszor is figyelmeztetnek a rendőrök egy hajléktalan embert amiatt, mert közterületen él, szabálysértési eljárást indítanak ellene.

A hajléktalanság kriminalizációja nem új jelenség, a főváros bizonyos területein már eddig is büntethető volt az életvitelszerű közterületen tartózkodás – ez azonban ezidáig bizonyítottan nem oldotta meg a hajléktalanság problémáját. Bár a kormánypárti politikusok bizonygatják, hogy van elég férőhely a szociális ellátórendszerben ahhoz, hogy senkinek ne kelljen az utcán élnie, a szakértői becslések ennek ellentmondanak. A téli krízisidőszakban megnyitott extra szálláshelyekkel együtt országosan 11 200 férőhely van, szakértői becslések szerint azonban a hajléktalanság összesen 20-30 ezer embert is érinthet az országban

A túlterhelt és nem elégséges ellátórendszer mellett, illetve a hajléktalanságból kivezető hathatós lakhatási támogatások hiányában a rendészeti fellépés nem old meg tehát semmilyen problémát. A rendőrség fellépése csak annyit tud elérni, hogy egyik helyről másikra helyezi át azt.

Erre engednek következtetni a jövő heti akcióról szóló információk is: a főváros belső kerületeiből való kiszorítással csak a külső kerületekre nehezedő nyomás fokozódik. Ugyanez a forgatókönyv érvényesülhet a kunyhókban lakók esetében is, itt viszont már a Budapest vonzáskörzetében lévő más települések is érintettek lehetnek.

Mindennek kezeléséhez – például a létező szociális ellátóintézmények és szállók kapacitásának a bővítése által – azonban az érintett önkormányzatok semmilyen plusz kormányzati támogatást nem kapnak.

Emellett egy friss kormányrendelet még a szabálysértési eljárás miatt elzárt hajléktalan emberek ingóságainak ideiglenes tárolását is az önkormányzatok vállára helyezi – szintén plusz források biztosítása nélkül.

A várható intézkedés értelmetlensége és embertelensége már önmagában komoly kérdéseket vet fel a kormányzat jószándékát illetően, ám az sem világos, hogy jelenlegi szabályozásokból következő karhatalmi fellépés hogyan lesz fenntartható hosszú távon. Ha már egy ilyen razzia akkora mozgósítást igényel, hogy illetékességi körön kívüli rendőröket is át kell vezényelni, nagy kérdés, hogyan tervez a kormányzat a saját maga által támasztott elvárásoknak megfelelni.

(Fotó: Mérce)