Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bírók is csatlakoztak a hajléktalanság kriminalizációja elleni tiltakozáshoz

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, Dr. Ésik Sándor ügyvéd petíciót indított a hajléktalanságot kriminalizáló új szabálysértési törvény ellen.

„A hajléktalanság nem bűn és nem szabálysértés. A hajléktalanság a legszörnyűbb helyzetek egyike, amelybe ember kerülhet” – áll a petícióban, amit 2 nap alatt több mint 1600 ügyvéd írt alá.

A petíció kiemeli, hogy a jogszabály rossz „és nem lett volna szabad” megszületnie, illetve hogy a rendőrségnek és a büntető igazságszolgáltatásnak nem az a feladata, hogy helyettesítse a megfelelő szociális ellátórendszert, illetve a hajléktalan embereket segítő állami és önkéntes szervezetek munkáját.

A petíció szerzője emellett kilátásba helyezte, hogy a bíróság is lehet bátor, és felfüggesztheti az eljárásokat, majd az Alkotmánybíróság elé utalhatja az ügyeket.

„Bíró kollégák, most rajtatok a sor. Ne jussunk el odáig, hogy az ügyvédeknek bojkottot kelljen hirdetni. Jogászok vagyunk, mindannyian, kivétel nélkül arra esküdtünk, hogy a Törvény útján fogunk járni.”

– szól a felhívás, aminek hatására már bírói aláírás is érkezett.

A petíciót készítő ügyvéd azt mondta az RTL Híradójának, több jelenlegi és egykori bíró is aláírta már a petíciót.

Egyikük, egy korábban büntetőbíróként és alkotmánybírósági tanácsadóként dolgozó ügyvéd azt mondta, a bíráknak is van társadalmi felelősségük, amikor egy kiszolgáltatott hajláktalan embert ítélnek el.

„Ebben az ügyben nem állhatnak be abba a hagyományos sorba, amikor vakon követik a jogalkotónak az elképzeléseit. Alapjogi védelem kezdeményezéséhez a bírónak közvetlen joga van, közvetlen fordulhat minimum az Alkotmánybírósághoz, ha már úgy gondolja, hogy önerőből nem meri, vagy nem tudja felmenteni.”

– mondta Kadlót Erzsébet ügyvéd, volt büntetőbíró.

A petíciót megfogalmazó ügyvéd szerint a bíróknak ezekben az ügyekben az Alkotmánybírósághoz kellene fordulniuk, amely már 2012-ben kimondta, a hajléktalanság nem büntetőjogi kérdés.