Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kaposvári bíróság szerint a szabálysértési törvény alkotmányellenes, az Alkotmánybírósághoz fordul

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Kaposvári Járásbíróság ma felfüggesztett egy 54 éves hajléktalan férfi ellen indított eljárást, szinte egyidőben a Pécsen felmentett férfi tárgyalásával. A tárgyaláson kihirdetett végzésben a járásbíróság ugyanakkor azt is megállapította, hogy az új törvény alkotmányellenes, ezért az Alkotmánybírósághoz fordul.

A végzésről az Index tudósított, az eljárás alá vont személyt azért állították elő, mert „többszöri felszólítás ellenére is a közterületen tartózkodott életvitelszerűen”. A járásbíróság ennek ellenére megszüntette ellene az eljárást, mivel „a szabálysértési törvénynek jelen ügyben alkalmazandó szabályai az Alaptörvénybe ütköznek”.

A bíróság szerint a törvény ellentétes az Alaptörvény Nemzeti Hitvallásának az elesettek és szegények megsegítésének kötelezettséget kinyilvánító részével, valamint a jogállamiság követelményével, az alkotmány alapvető jogok korlátozására vonatkozó és a törvény előtti egyenlőségre vonatkozó rendelkezésével, a diszkrimináció tilalmának követelményével, a tisztességes tárgyalás követelményével és a jogorvoslathoz való joggal is.

A kaposvári bíróság ezért indítványozta, hogy az Alkotmánybíróság „állapítsa meg a Szabálysértési törvény hajléktalanokról szóló rendelkezésének Alaptörvénybe ütközését, azt visszamenőleges hatállyal semmisítse meg és rendelje el a jogerős határozattal befejezett szabálysértési eljárások felülvizsgálatát”.

Mivel bírói kezdeményezésről van szó, az Alkotmánybíróságnak legkésőbb 90 napon belül felül kell vizsgálnia az egyedi ügyben alkalmazandó jogszabálynak az Alaptörvénnyel való összhangját.