Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Először született felmentő ítélet eljárás alá vont hajléktalan ember ügyében

Ez a cikk több mint 5 éves.

Csütörtökön az új szabálysértési törvény értelmében őrizetbe vették az első hajléktalan embert Pécsen is az „életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt, bíróság elé állítása érdekében” –  áll a Pécsi Törvényszék közleményében. A középkorú férfi, Gyulai István tárgyalását pénteken tartották, A Város Mindenkié pécsi csoportja tüntetést tartott a bíróság épülete előtt.

A szabálysértési törvény életbe lépése óta hajléktalan emberek ellen indított eljárások közül most először hoztak felmentő ítéletet. A vádlott elleni eljárást szabálysértés hiányában szüntették meg.

A szabálysértés azért nem valósult meg, mert a férfinak van hol tartózkodnia, egy ismerősének a kamrájában szokta meghúzni magát. Tehát nem életvitelszerűen tartózkodott közterületen. Gyulai szabadon távozhatott a bíróságról.

Az eddigi tárgyalásokhoz képest a pécsin annyi különbség volt, hogy

a vádlott megjelenhetett személyesen is a tárgyalóteremben, nem pedig kivetítőn kellett követnie a tárgyalást, de végig bilincs volt a kezén.

A tárgyalásról készült felvétel és az ítélethirdetés itt megtekinthető:

A Szabad Pécs értesülései szerint a férfit azután vette őrizetbe a rendőrség, hogy az igazoltatásánál jelen lévőkkel a harmadik felszólításra sem működött együtt. Az őrizetbe vett férfin kívül egy másik férfit is igazoltattak, de ő „együttműködött” – azaz beleegyezett, hogy a szakmai személyzet hajléktalanszállóra kísérje.

Az őrizetbe vett férfi jogi képviseletét pénteki tárgyalásán egy pécsi ügyvéd, dr. Kiss Gábor Mihály vállalta el. A Szabad Pécs szerint az ügyvéd már korábban jelezte az Utcajogásznak, hogy amennyiben lesz pécsi ügy, azt ő elvállalná. Rajta kívül az Utcajogász is támogatja szakmailag a hajléktalan férfi védelmét, ahogy az eddigi budapesti ügyeknél is tette a civil szervezet.

A tárgyalás előtt tartott tüntetésen az AVM pécsi csoportjának aktivistája, Aradi Fanni mondott beszédet, melyben kiemelte, hogy senkinek sem szabadna az utcán élnie. „Nem azért, mert törvény tiltja, hanem azért, mert embertelen.” De a helyzetet nem oldja meg a bírósági eljárás és az elzárás, csak még embertelenebbé teszik. A beszédben emlékeztette a megjelenteket arra, hogy a város vezetősége a legbuzgóbbak közé tartozott, amikor először lehetőség nyílt a hajléktalanság büntetésére: már 2014 óta tilos Pécs belvárosában életvitelszerűen tartózkodni közterületen.

„Ma egy olyan férfi ügyében fog döntést hozni a Pécsi Szabálysértési Bizottság, aki senkitől nem remélhet segítséget. Mert ma Magyarországon nincs politikai akarat arra, hogy ne az utcán éljen. Csak arra van, hogy ne lássuk, hogy ott él. A szegénység nem bezárható!”

Aradi Fanni teljes beszéde itt megtekinthető:

Eddig az országban három hajléktalan ember ügyében született bírósági ítélet az új törvény alapján, mindhármójukat figyelmeztetésben részesítették és pénzbírságot szabtak ki. Legutóbb a budapesti Móricz Zsigmond körtérről elvitt férfinak, Zoltánnak lett volna tárgyalása, de ezt elnapolták egészségügyi állapota miatt. Így gyorsított eljárás helyett rendess ügyrendben fogják tárgyalni ügyét.