Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szociális munkások is petícióval tiltakoznak a a hajléktalanság kriminalizálása ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Pénteken szociális munkások is petíciót indítottak a hajléktalanság kriminalizálása ellen. Ezzel csatlakoztak azoknak a szakmáknak a sorához, amelyek az elmúlt napokban aláírásgyűjtésbe kezdtek a szabálysértési törvény október 15-ével hatályba lépett módosítása ellen, amely tiltja az „életvitelszerű közterületi tartózkodást”. A petíció aláírói hamar több százan lettek, cikkünk megjelenésekor már 225-en szignózták az online ívet.

Mint írják,

„Meg kell szólalnunk azoknak az embertársainknak a védelmében, akiknek a boldogulásáért nap mint nap dolgozunk.”

A petíciót nemzetközi jogi alapokon nyugvó Szociális Munka Etikai Kódexére hivatkozva indítják el, amely szerint az ahhoz csatlakozó szakmai szervezetek

„joga és kötelessége, hogy felhívják a döntéshozók, valamint a közvélemény figyelmét mindarra, amiben a nélkülözés és a szenvedés kialakulásáért a döntéshozók, a társadalom vagy egyes intézmények felelősek, illetve amivel akadályozzák ezek enyhítését”.

Miután a kódex szövege szerint a szociális munkás nem vállalhat el olyan feladatot, amelyben tevékenységét visszaélésre vagy emberellenes célokra használhatják,

arra szólítják fel a döntéshozókat, hogy vessenek véget a hajléktalan emberek kriminalizálásának,

valamint a szociális problémákra „a szociálpolitika megfelelő eszközeit alkalmazzák és dolgozzák ki, fejlesszék”.

A szociális munkások ugyanakkor nemcsak a politikusok és a hatóságok figyelmét hívják fel az embertelen gyakorlatra: petíciójuk  „a társadalom józan tagjaihoz” is szól, akiket arra kérnek, hogy szolidaritásukkal „védjék és óvják társadalmunk, az emberek összetartozását”.

Az aláírásgyűjtés kezdeményezője Győri Péter, az augusztus végi időközi józsefvárosi polgármesterválasztáson induló független jelölt, aki végül alulmaradt a fideszes Sára Botonddal szemben. Győri a közelmúltig 16 éven át dolgozott a közreműködésével létrehozott Budapesti Módszertani Szociális Központ szakmai vezetőjeként, továbbá a Fővárosi Szociális Közalapítvány, a Hálózat Alapítvány, valamint a Menhely Alapítvány elnökeként, és immár 35 éve oktat szociális munkásokat.

A hajléktalan emberek ügyéért kiálló petíciók sorát az ügyvédek aláírásgyűjtése nyitotta a múlt hét végén, majd ehhez csatlakoztak  a pedagógusok és a pszichológusok is, mivel szerintük a hajléktalanság áldozatául esők nem bűnözők, a szegénység és a nélkülözés nem bűncselekmény.”

Hasonló petíciót indítottak már a „kortárs írók, művészek, a szellemi élet képviselői és hozzájuk csatlakozó magyar állampolgárok”, keresztények, és társadalomtudósok is. Az ügyvédek petíciója, amit már számos bíró is aláírt és amely a bojkott lehetőségét is belengette, amennyiben a bíróság nem függeszti fel a hajléktalan emberek ellen indított eljárásokat, már átlépte a 3000 aláírót, a kortárs írók és művészeké pedig 4000 aláíró fölött jár. Az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport tagjai petíció helyett nyílt levélben fejezték ki az új szabálysértési törvénnyel szemben érzett felháborodásukat.

Címlapkép: Fotó: Címlapképünkön egy korábbi eset látható, amikor a rendőrség egy hajléktalan férfi ellen indított eljárást a Móricz Zsigmond körtéren. / Mérce