Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elnapolták Zoltán, a Móriczról elvitt hajléktalan ember ügyét

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ma tárgyalták Zoltán, a Móricz Zsigmond körtérről elvitt hajléktalan ügyét a Fővárosi Törvényszéken. A korábbi esetekhez hasonlóan ezúttal sem lehetett jelen a vádlott a teremben, azonban a hajléktalant védő Utcajogász gárdájának ezúttal sikerült elérnie, hogy egyik védője Zoltán mellett lehessen a bíróság termébe tévén keresztül bekapcsolt külön szobában.

Pénteken írtunk Zoltán esetéről, akit három autóval csaknem egy tucat rendőr vett őrizetbe, miközben hajléktalanság tényállását valósította meg. A razziáról és az őrizetbe vételről készült videónkat itt nézhetitek meg:

Elértük Molnár Noémit, az Utcajogász ügyvédjét, aki a Mércének nyilatkozva ismertette, hogy a tárgyalást elnapolták, mivel Zoltán, a vádlott jelezte hogy egészségügyi problémái vannak, azonban a bíró kérésére a rendőrség képviselője nem tudta prezentálni az ezzel kapcsolatos papírokat.

A bíró emiatt a gyorsított eljárás megszüntetéséről döntött, és az ügyet áthelyezte rendes bírósági ügyrendbe. Mivel a szabályozás szerint abban az esetben kell őrizetben tartani a vádlottat, ha gyorsított eljárásban hoznak ítéletet és abban az ügyrendben fellebbeznek, így, hogy rendes ügyrend alatt tárgyalják Zoltán ügyét, megszűnt az őrizete és – legalábbis egy darabig – visszanyerte szabadságát. A bíróság írásban fogja közölni az új tárgyalás időpontját.

Molnár Noémi elmondta,

továbbra is sérelmezik hogy a vádlott nem lehetett jelen a saját tárgyalásán, de úgy gondolják, azzal hogy nem gyorsított eljárásban tárgyalják, jobban biztosított a védelemhez való jog.

Emellett írásban benyújtják az alkotmányjogi érvelést amit pénteken csak szóban volt lehetőségük elmondani, miszerint

attól hogy az alaptörvénybe írták, ez a szabályozás sérti az alaptörvényt magát, valamint vonatkozó nemzetközi egyezményeket,

ezzel megkönnyítve a bíróság munkáját, hisz ennek megállapítása a bíró feladata lenne – így azonban kész papírja lesz arról, miért kell alkotmánybírósági vizsgálat alá vonni a szabályozást.