Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ha valakinek, hát a közmunkásoknak érdeke a Fidesz ellen szavazni

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Közmunkás Mozgalom a Jövőért (KMJ) egy közfoglalkoztatottakból, álláskeresőkből és szociális területen dolgozókból álló érdekvédelmi csoport, mely a Magyar Szegénységellenes Alapítvány támogatásával jött létre 2012-ben. Elsődleges célunk a közfoglalkoztatásban dolgozók érdekeinek védelme, amit tájékoztatással, jogi segítségnyújtással, nyomásgyakorló akciókkal, valamint egyedi ügyek megoldásán keresztül valósítunk meg.

Kép: KMJ

Véleményünk szerint a közfoglalkoztatás jelenlegi felépítése röghöz köti és fogva tartja a benne dolgozókat és sérti mind a közmunkások, mind pedig a nyílt munkaerőpiacon munkát vállalók érdekeit. Értékes munkatevékenységet elvétve, méltó megélhetést, és esélyt az elsődleges munkaerőpiacra való visszatérésre pedig egyáltalán nem kínál. A közmunkások osztályrésze ehelyett ma a kirekesztés, a minimálbérnél közel 40.000 Ft-tal alacsonyabb fizetés és a munkához való joguk sárba tiprása.

Az elmúlt évek intézkedései egyértelműen bizonyítják, hogy a jelenlegi kormány elsősorban a saját érdekei mentén mozgatott eszközként tekint a közmunkásként dolgozó tömegre, és ezen a jövőben sem kíván változtatni. A választások előtt két hónappal pedig az is láthatóvá vált, hogy az uszító hangvételű, végtelenül arrogáns és nyíltan rasszista kijelentésektől sem riadnak vissza.

Így hát, amikor azt kérdezzük magunktól, hogy van-e tétje az idei választásnak, a válaszunk nem lehet más, mint határozott igen!

Kép: KMJ

Biztosak vagyunk abban, hogy a jelenlegi politikai erőviszonyok fennmaradása esetén:

  • a közfoglalkoztatásban dolgozók helyzete tovább romlik,
  • a tervezett, közel 70.000 fős létszámcsökkentés elsősorban lefölözéssel valósul majd meg,
  • így a kilépésre továbbra is legfeljebb azoknak lesz esélye, akik megfelelő foglalkoztatási szolgáltatások mellett maguktól is képesek az elsődleges munkaerőpiacon való elhelyezkedésre,
  • míg a leginkább támogatásra szorulókat (pl. alacsony iskolai végzettségűek, idősebb munkavállalók, hátrányos helyzetű kistérségekben élők) a rendszer konzerválja,
  • melynek végrehajtását a felülről vezérelt, lényegében minden önállóságot és szakmai kompetenciát elveszített munkaügyi kirendeltségek (mai nevén foglalkoztatási osztály) továbbra is a kényszerítés útján keresztül látják majd el.

A KMJ azonban hisz abban, hogy magas és koncentrált részvétel mellett megvan a lehetőségünk az idei választás eredményeinek alakítására, a Fidesz kétharmados többségének megakadályozására. Egyetértünk azzal is, hogy ehhez

a választópolgárok tájékoztatására és a tudatos választói magatartás ösztönzésére van szükség, és azt is érezzük, tapasztaljuk, hogy ebben nekünk, civileknek óriási szerepe van.

CVL18

2018 februárjában a Közélet Iskolájával közös cikksorozatunkban a Magyarországon érdekvédelmi munkát végző civil szervezetek írtak arról, hogy hogyan viszonyulnak az április 8-i választásokhoz. Mi a tétje az általuk képviselt ügyek szempontjából a '18-as országgyűlési választásnak, és milyen kampány(oka)t végeznek a választás kapcsán?

Ahogy vitaindítóként szolgáló cikkünkben írtuk, „hiszünk abban, hogy a demokrácia gyakorlata valójában a választások között bontakozik ki, de abban is, hogy az érdekvédelmi munkával a választások idején sem szabad felhagyni”. A 2018-as választásoknak azért lehetett még a szokásosnál is nagyobb a tétje, mert nemcsak arról volt szó, hogy melyik párt nyeri a választást, hanem arról, hogy mennyire betonozódik be a 2010 óta következetesen épített társadalmi és politikai kirekesztés és gazdasági kisemmizés.

Éppen ezért a KMJ tagsága úgy döntött, hogy a 2018. április 8-ig tartó időszakban a választási hajlandóság aktivizálása lesz az egyik kiemelt feladata. Ezt a következő módszerekkel kívánjuk elérni.

  • Aktív tagjaink számára tanulókört szervezünk. A tanulókör célja az elmúlt négy év közfoglalkoztatással kapcsolatos intézkedéseinek közös elemzése és rendszerbe helyezése, illetve az alább felsorolt akciók együttes tervezése és megvalósítása, no és egymás inspirálása.
  • Követeléseinket nyílt levél formájában eljuttatjuk a Belügyminisztérium számára.
  • Értékeljük a parlamentbe való bejutásra esélyes pártok, valamint a csoportunk tagjai által kiválasztott más pártok programjait, és ebből nyilvánosan elérhető információs anyagot készítünk.
  • Kérdőívet állítunk össze, melyben az általunk kiválasztott pártokhoz közfoglalkoztatással kapcsolatos szakpolitikai kérdéseket intézünk. A beérkezett válaszokat publikáljuk.
  • Facebook oldalunkon a választással kapcsolatos cikkeket, információs anyagokat (pl. a TASZ és a Közös Ország Mozgalom tájékoztatóit) osztunk meg, melynek célja a választási hajlandóság és a választók tájékozottságának növelése.
  • Követőinkkel, szimpatizánsainkkal interakciót, párbeszédet kezdeményezünk a csoport facebook oldalán. Közülük a legaktívabbakat személyesen is megszólítjuk, és bevonjuk az általunk közzétett anyagok terjesztésébe.
  • A minél szélesebb körű elérés érdekében szervezeti kapcsolatainkat is igyekszünk mozgósítani, és bevonni az általunk készített anyagok online terjesztésébe. Ebben a munkában elsősorban a Magyar Szegénységellenes Alapítvánnyal, illetve a hozzánk hasonlóan, a közösségszervezés módszerével dolgozó vidéki csoportokkal szeretnénk együttműködni. .
  • Aktivistáink részvételével választásra buzdító videó üzeneteket, vagy képi anyagot készítünk, mellyel elsősorban a közfoglalkoztatásban dolgozókat szeretnénk megszólítani

A csoport tevékenységéről bővebben itt olvashattok. A csatlakozni, támogatni vágyók pedig a [email protected] címen érnek el Bennünket.

A választás a Tiéd is!

Találkozzunk április 8-án!