Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lázár János tartozik egy bocsánatkéréssel

Ez a cikk több mint 6 éves.
  1. Kampányidőszakban semmi se drága.
  2. Hódmezővásárhelyen ezerrel folyik a kampány.
  3. Lázár János pontosan tudja, mivel kell etetni az embereket.

És ennyi bőven elég is ahhoz, hogy megszülessen az idei év egyik legfelháborítóbb mondása:

„A közmunka mellett nincs idejük lopni az embereknek.”

Bizony, Lázár János (aki szerint ugye akinek nincs semmije, az annyit is ér) Hódmezővásárhelyen azzal nyugtatja az embereket, hogy a közbiztonság folyamatosan javul, mert egyrészt a városban folyamatosan bővül a kamerarendszer, országosan meg tele vannak a börtönök, a többi, potenciális bűnözőt meg beterelték a közmunkába.

Amennyire egyszerűségében felháborítónak tűnik ez a kijelentés, valójában annyira szofisztikáltan gonosz.

Kezdjük azzal, hogy a közmunka valódi zsákutca. Megalázó bérért, nem ritkán borzasztó körülmények között végzett, sokszor értelmetlen, de valóban rendkívül fárasztó foglalkoztatási forma, ami leginkább arra hivatott, hogy a munkanélküliségi statisztikákat kozmetikázza. Az Orbán-kormány nagy találmányáról sokan és sokszor elmondták már, hogy nem segítség a munkanélkülieknek, hogy utat találjanak a munkaerőpiacra. Csak konzervál egy olyan életformát, amely épp a mélyszegénység peremén tart százezreket.

Lázár tehát azt könyveli el sikerként, hogy ilyen körülmények közé sikerült kényszeríteni családok sokaságát, bebetonozva ezzel egész generációkat a szegénységbe, kitörési lehetőség nélkül. Addig zsigereli ki a közmunka a dolgozókat, hogy még lopni sincs erejük – erre tényleg büszkének kell lennie egy felelős kormány legfontosabb miniszterének?

Emellett pedig érdemes figyelni a szavak mögött húzódó mögöttes jelentésrétegre is.

A szegények lopnak, ha nem foglaljuk le őket – nagyjából ezt sugallják Lázár szavai. És persze kik azok, akik lopnak? Ezt ki sem kell mondania a Miniszterelnökség első emberének, pontosan tudja mindenki, hiszen nyilván Hódmezővásárhely lakosai is látják, hogy az utak mentén gazt kaszáló közmunkások is jellemzően mely társadalmi rétegből kerülnek ki – és innentől valóban védhetetlen Lázár érvelése.

Tekintsünk el attól, hogy mennyire súlyos általánosítás ez a kijelentés: hiszen nem minden közmunkás lop, és nem mindenki közmunkás, aki lop. De ezt biztosan jól tudja Lázár János is…

Pont attól megbocsájthatatlan ugyanis ez a kijelentés, mert puszta kampányfogásként egyszerre bélyegzi meg a szegényeket, az állam által létminimumra kényszerített dolgozókat, büszkélkedik azzal, hogy az eddigi munkakerülőket beterelte a programba, és hívja be azt az ősi, kitörölhetetlen toposzt, hogy azok, akik szegények és nem dolgoznak, de lopnak, zömmel cigányok.

Csak hát persze Lázár tapasztalt politikus, nyilván tudja, hogy hogyan kell aktivizálni a választókat, és hogyan kell úgy üzenni nekik, hogy értsék a lényeget, de ne lehessen politikai inkorrektséggel vádolni.

Nyilván Lázár János sosem fog olyasmit mondani, hogy ne aggódjatok, betereltük a cigányokat a közmunkába, majd jól lefárasztjuk őket, és akkor nem lesz energiájuk lopni.

De az is nyilvánvaló, hogy akinek erre a megnyugtatásra van szüksége, az bőven kihallhatja Lázár szavaiból az ígéretet.

Patikamérlegen adagolt, mutatósan csomagolt kampányígéret ez: ha az időközi választáson a fideszes jelölt nyer, a szegénységben élő, munkanélküliségükben lopásra vetemedő embereket továbbra is várja a közmunka lélek- és testromboló valósága.

Pont attól rettenetes ez a kijelentés, hogy megfoghatatlan: pontosan tudjuk, hogy a negatív előítéletek mennyire nehezen megváltoztathatóak, és azt is tudjuk, hogy milyen előítéletek kapcsolódnak a cigánysághoz. És maga a kormány sem ezen előítéletek lebontásában, sem a cigányság helyzetének javításában nem jeleskedik.

„A közmunka a roma közösség számára a legnagyobb jótétemény, amit az elmúlt négy évben adhattunk” – ezt még 2014-ben Orbán Viktor nyilatkozta, épp azon a napon, amikor azt is bejelentette, hogy a választások után Farkas Flóriánt miniszteri biztosnak nevezi majd ki.

Ha a legnagyobb jótétemény az, hogy valakinek megalázó bérért, megalázó körülmények közt kell dolgoznia, akkor tényleg óriási a baj. Hogy Lázár János mindezek mellett azzal kampányol, és azzal csábít szavazásra választópolgárokat, hogy százezreket fáraszt le annyira a közmunka, hogy még lopni sincs erejük, az pedig még ennél is nagyobb baj. Főleg, mivel pusztán politikai haszonszerzés céljából bélyegez meg amúgy is sérülékeny csoportokat.

Lázár Jánosnak minimum attól a kétszázezer közmunkástól bocsánatot kéne kérnie, akiket így óhatatlanul is olyan skatulyába zárt, amelyet nem érdemelnek meg. És akkor a többiről már ne is beszéljünk…