Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Végső eredmény: fej fej mellett a Tisza és a Fidesz a fővárosi közgyűlésben

Budapest Százszázalékos feldolgozottságnál bízvást állíthatjuk, hogy az egyik legszínesebb közgyűlést fog létrejönni a fővárosban. Így legyen akár a jelenlegi állás szerint pár száz szavazattal nyerő Karácsony Gergely, akár egy esetleges újraszámolást követően Vitézy Dávid a főpolgármester, egyiküknek sem lesz könnyű dolga.

A végső eredmények (csak a mandátumszerzőket feltüntetve)

Fidesz-KDNP 28,69 százalék 10 mandátum

Tisza – 27,34 százalék 10 mandátum

DK-MSZP-Párbeszéd 16,62 százalék 6 mandátum

LMP-Zöldek 10,15 százalék 3 mandátum

MKKP 7,89 százalék 3 mandátum

Az eredmények alapján  jól látszik, hogy a Tisza és a kormánypárti szövetség fej-fej mellett végzett. Pár ezer szavazat választja el a két jobboldali pártot, így azonos számú képviselőt delegálhatnak a közgyűlésbe. Ott lesznek tehát a közgyűlésben olyan ismert fideszes politikusok, mint a fővárosi versenytől az utolsó pillanatban elálló Szentkirályi Alexandra, a Józsefvárosban (ismét!) kikapó Sára Botond vagy a várat visszafoglaló Böröcz László. Továbbá ott lesznek olyan teljesen ismeretlen Tisza pártosok is, mint például Dr. Ordas Eszter, Porcher Áron Somerville, Böröck-Gémes Szilvia stb.

Őket jóval szerényebb eredménnyel az óbaloldali pártok szövetsége követi. Hiába tartozik ehhez a szövetséghez az inkubens és jelen állás szerint nyertes jelölt, csupán a szavazatok hatodát sikerült megszerezniük a listán. Hat mandátumukat olyan politikusok töltik majd ki, mint a párbeszédes Barabás Richárd vagy az MSZP-s Tüttő Kata. Ennél is rosszabbul szerepelt a másik jelölt jelölőszervezete, a szavazatok tizedét tudhatja magáénak, így Karácsonyékhoz képest feleannyi, három mandátumot szereztek. Vitézy Dávid azonban így mindenképp bejut a közgyűlésbe: ha nem főpolgármesterként, akkor az LMP-zöldek listavezetőjeként.

A még bejutók közül leghátul a Kutyapárt végzett, 7,89 százalékos eredménnyel. Ugyanúgy három mandátumhoz jutottak, mint a Vitézy jelöltségét támogató párt. Ott lesz a közgyűlésben Baranyi Krisztina (aki Ferencvárosban is újrázik polgármesterként), Kovács Gergely (aki Hegyvidék polgármestere is lesz) és Döme Zsuzsanna.

Hogy a többség érdekében mely frakciók foghatnak össze, nem tudjuk. A Fidesz minden bizonnyal nem akar ellenzékiekkel, a Tisza nem akar sem velük, sem Karácsonyékkal, sem Vitézyékkel és így tovább. A leendő főpolgármester adott ügyek mentén képezhet majd eseti többséget – nehéz öt év vár rá.

Címlapkép: MTI/Soós Lajos