Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rekord részvétel Magyarországon – de kinek kedvez ez?

magyarország Jó pár sajtótermékben is arról cikkeznek, ez az év abszolút rekord részvételt hozott az EP-választásokon Magyarországon.

A francia Le Monde és a brit Guardian is kiemelte, délután 3 óráig a választásra jogosultak 42%-a jelent meg az urnáknál, ezzel a részvételi arány 2024-ben is a 2022-es imitálhatja. A 2019-es EP-választás teljes részvételi arányánál pedig egyenesen 10 százalékponttal magasabb a délutáni adat.

Orbán terve tehát annyiban bejöhet, hogy ha a Fidesznek kedvező eredmény születik ma este, az nagy eséllyel éppen az általában alacsony európai érdeklődés miatt  feltűnő magyar részvételi arány miatt címlapra kerülhet a legtöbb fő, nyugati sajtótermékben.

De mit lehet tudni arról, hogyan állhat a Fidesz ezen a ponton? Biztosan szinte semmit. Az viszont érdekes adat, hogy az országos részvételi arányokat

Budapest még felül is teljesíti, míg Pest vármegye átlagos eredményt produkál.

Ábra: valasztas.hu

A Fidesznek erősebb bázisul szolgáló vidéki vármegyék közül viszont csak Vas és Zala vármegyék előzik meg Budapestet, a hagyományosan alacsonyabb részvételt produkáló Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye mellett Bács-Kiskunban és Hajdú-Biharban marad az átlag alatt a részvétel.

Hogy ez azt jelenti-e, hogy a Fidesz azokon a helyeken mozgósít-e most, ahol esetleg gyengébb, vagy a Fidesz-KDNP-ellenes szavazók a jobban motiváltak, az viszont csak este derül majd ki.

Címlapkép: MTI/Kovács Attila