Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A DK-val kötött megegyezés nem összefogás, hanem önfeladás volt” – Kilépett a Párbeszédből a párt társelnöke, Tordai Bence

„A mai napon kiléptem a Párbeszédből” – kezdi hosszú, valószínűleg már régóta fogalmazott, vasárnap este urnazárás után élesített Facebook-posztját Tordai Bence, a Párbeszéd immár csak volt társelnöke, országgyűlési képviselő.

A kezdetektől a pártban politizáló, kiemelt szerepet vivő politikus nem kertel, a posztjában egyértelműsíti, hogy a DK-val és az MSZP-vel kötött megegyezés miatt hagyja maga mögött politikai közösségét.

„Meggyőződésem, hogy a DK-val és MSZP-vel kötött megegyezés nem összefogás, hanem önfeladás volt.”

A képviselő rámutat, hogy a közös indulással szerinte sutba vágták azokat a célokat, elveket és értékeket, amelyek mentén létrejött a párt tizenegy évvel ezelőtt. Tordai szerint a párt ezzel a lépéssel a DK alá tagozódott be, annak „uszályába” került. Máshol úgy fogalmaz:

a Párbeszéd „matrica lett a DK bukósisakján”.

Miként azt posztjában részletezi, a párt az évek alatt apránként üresedett ki intellektuális és mozgalmi értelemben, mígnem ide jutott.

„Míg az alapjövedelem melletti kiállást 2014-től kezdve még végig tudtam vinni a pártban, néhány évvel később a vezetők között már nem találtam partnerre a globális kapitalista rendszer kritikájának megfogalmazásában, egy posztkapitalista, fenntartható zöld jövő közpolitikáinak megtervezésében, vagy a fenntartható visszavonulásról való gondolkodásban.”

De a volt társelnök a párt kiüresedő, O1G-zésre egyszerűsödő kommunikációját is nehezményezi, ahogy morális értelemben is megkopottnak látja a párt renoméját a „sok, időnként kifejezett rossz politikai kompromisszum, valamint a politikai bátorság hiánya miatt”.

Hozzáteszi továbbá, hogy a „párt szervezeti, működési kultúrája sem méltó egy zöld párthoz” – utalva arra a közismert tényre, hogy a Párbeszédnek nincs valódi pártélete. Tordai állítása szerint megpróbált változtatni ezen, társelnökként megkezdte a közösség felrázását, a pártműködés részvételi irányba való eltolását, a mozgalmi jelleg erősítését. Hiába, „a párt egésze nem akarta átvenni” az általa kínált modellt.

Mindezt nem véletlenül csak most osztja meg a magyar társadalommal a politikus: nem akart ártani Karácsony Gergelynek és a többi ellenzéki önkormányzati jelölt kampányának. Reméli, sikerrel járnak.

Kilépése nem jelenti azt, hogy szakít a zöld politikával. A továbbiakban az ellenzéki szavazókat, a zöld ügyet és a választókerületében élő budai polgárokat kívánja képviselni. Ebben elvbarátként, elvtársként tekint mindenkire, aki a zöld jövőt szolgálja, és bajtársként, szövetségesként mindazokra, akik a Fidesz-rendszer lebontásán dolgoznak.

Tordait posztja megjelenése után mikrofonvégre kapta a Partizán. A miniinterjúból kiderült, hogy Tordai nem mond le a mandátumáról, és a Párbeszéd-frakcióból sem lép ki. Így is van már 3 független a frakcióban – mutatott rá. Gulyásnak azt is elmondta Tordai, hogy az EP-listán a Kutyákra szavazott, hisz az ő jelöltjük kíván beülni a Zöldek közé az Európai Parlamentben.

Tordai Bence nyilatkozik a PArtizán élő választási műsorában. Forrás: Partizán Youtube

További részletek derültek ki továbbá a DK-MSZP-Párbeszéd koalíció létrejöttéről: Tordai elmondása alapján a DK kereste meg a zöld pártot, miután felismerte Magyar Péter színre lépése miatt, hogy szüksége van segítségre, vagy Tordai megfogalmazásában „oldalkocsira” , még inkább „bukósisakra” .

Végezetül Gulyás egyik kérdése nyomán Tordai elnézést kért azoktól a választóktól, akiket eddigi hallgatásával esetleg indirekt módon megvezetett a DK-Párbeszéd paktum természetét illetőleg.

Címlapkép: Karácsony Gergely és Tordai Bence az OKA (Országos Közös Akarat) által szervezett tüntetésen, Budapesten. Fotó: Alföldi Dániel István