Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bár Péterffy Attila marad a polgármester, a Fidesz uralhatja a közgyűlést Pécsett

Pécs Péterffy Attila marad Pécs polgármestere, ám az ellenzék a közgyűlésben már nem számíthat többségre:

az eleddig kétharmados ellenzéki többség után egy teljesen új pécsi közgyűlés fog felállni.

A Szabad Pécs oldal arról ír, hogy a 25 fős képviselő-testületben Péterffy Attila polgármesteren kívül 11 fideszes jelölt kapott helyet, továbbá a Mi Hazánk 1, a Tiszta Kezek Egyesület 1, valamint a Pécs jövőjéért Egyesület 9, a Kutyapárt 1 és a Mindenki Pécsért Egyesület szintén 1 helyre számíthat.

Ez azt jelenti, hogy a Fidesz-KDNP a Mi Hazánk és a Tiszta Kezek Egyesület tagjai révén uralhatja a közgyűlést.

Mivel a pécsi 15. sz. választókerületben szavazategyenlőség miatt meg kell ismételni a választást, a közgyűlésbe még egy fideszes vagy ellenzéki jelölt bejuthat, ám ez érdemileg nem változtat az erőviszonyokon.

Baranya megyében a Fidesz győzött Kozármislenyben, ahol Pohl Marietta lesz a polgármester, aki névleg független jelölt volt, ám a Fidesz bizalmát élvezi; valamint Harkányban, ahol Baksai Tamás győzött 50% feletti eredménnyel. Siklóson ellenjelölt nélkül a fideszes Riegl Gábor, Komlón pedig Polics József győzött. Az egykori bányászvárosban a Fidesz adhatja a közgyűlés többségét is. Szintén a fideszes jelölt, Baksai Endre, nyert Harkányban is, ahol bár Alpár György független jelölt visszalépett, mégis több mint 4%-os eredményt ért el.