Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

MSZP-s nagyágyúk és a magányos jobbikos győzelmeivel zárult az ellenzéki előválasztás első fordulója

Ez a cikk több mint 2 éves.

A végére maradt négy budapesti választókerület, Hajdú-Bihar megye 6, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye 4 OEVK-k. Az eredmények bejelentése előtt köszönetet mondtak az előválasztás valamennyi résztvevőjének, ennek ismertetésétől azonban ezúttal eltekintünk, aki kívánja, itt megnézheti az egész műsort.

Budapest 14-ben az MSZP városi politikusa a Jobbik veterán képviselője ellen indult, aki az MSZP-P-n kívül valamennyi formáció támogatását bírta.

Szilágyi György (Jobbik-LMP-Momentum-DK-ÚVNP-MMM) 5 132 szavazat

Lukoczki Károly (MSZP-P) 3 098 szavazat

Budapest 15-ben az MSZP társelnöke, a helyben és országosan is népszerű Kunhalmi Ágnest számos párt támogatta sajátján kívül, így kiugró, több, mint kétharmados győzelme sem volt különösen meglepő.

Kunhalmi Ágnes (MSZP-P-LMP-Jobbik-Momentum) 6 295 szavazat

Ferencz István (DK-Liberálisok) 2 872 szavazat

Budapest 16-ban szintén egy igazi nagyágyút, a párt országosan ismert oktatáspolitikusát, volt minisztert indította az MSZP, ellene csak az ÚVNP és a Momentum indított közös jelöltet. Nem sok sikerrel.

Hiller István (MSZP-P-DK-LMP-Jobbik-Momentum) 6 935 szavazat

Vidákovics László (ÚVNP-Momentum) 1 280 szavazat

Budapest 18-ban pedig a Momentum oktatáspolitikusa gyűrte le szoros versenyben az MSZP volt elnökét, aki jelenleg a körzet országgyűlési képviselője.

Tóth Endre (Momentum-Jobbik-MMM-ÚVNP) 5 706 szavazat

Molnár Gyula (DK-Liberálisok) 5 633 szavazat

Vidéki vizekre evezve Hajdú-Bihar 6-os körzet eredményeit ismerhettük meg. Itt Polgár DK-s és Balmazújváros jobbikos polgármesterei, valamint egy – momentumost támogatottságú – civil jelölt küzdöttek meg egymással.

Hegedüs Péter (Jobbik-LMP-Momentum-MSZP-P-ÚK-MMM) 2 118 szavazat

Tóth József (DK-Liberálisok) 1 956 szavazat

Tömöri Zsolt Sándor (Független-Momentum) 1 092 szavazat

Végül pedig Jász-Nagykun-Szolnok négyes körzet jobbikos jelöltjének kimagasló, száz százalékos szavazatarányú győzelméről számolhattak be az eredményeket bemutató sajtótájékoztatón, ebben a körzetben ugyanis egyedüliként indult. Ettől függetlenül számosan adták le rá voksukat.

Csányi Tamás (Jobbik-DK-LMP-Momentum-MMM) 4 135 szavazat

Ezzel pedig le is zárult az első, országos ellenzéki előválasztások első fordulója, és kiderült, hogy kik lesznek azok, akik az ellenzéki összefogás jelöltjeiként szembeszállnak a Fidesz – és vélhetően számos, apróbb párt – jelöltjeivel a 2022-es országgyűlési választásokon. A miniszterelnök-jelölti megmérettetés pontos eredményeiről külön posztban számolunk be.