Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Konczer Erik (DK) gyakorlatilag kétharmaddal nyerte a Komárom 1-es választókerületet

Ez a cikk több mint 2 éves.

Konczer Erik, a Demokratikus Koalíció jelöltje gyakorlatilag kétharmaddal nyerte a Komárom megye 1-es számú választókerületében tartott ellenzéki előválasztást. A szavazatok a következőképpen alakultak:

Konczer Erik (DK – Jobbik, Liberálisok): 4 299 szavazat (66,64%)

Gurmai Zita (MSZP-Párbeszéd – LMP, Momentum): 2 152 szavazat (33,36%)

A Tatabánya központú Komárom 1-es választókerület ellenzéki jelöltjének pozíciójáért az előválasztáson Gurmai Zita a Magyar Szocialista Párt (MSZP) és Párbeszéd színeiben indult, a Lehet Más a Politika (LMP) és a Momentum támogatásával. Vele szemben Konczer Erik, a Demokratikus Koalíció (DK) jelöltje állt ki, aki a Jobbik és a Liberálisok támogatását is élvezte.

A körzetben Konczer Erik nem indul majd esélytelenül, biztató jel, hogy a 2019-es önkormányzati választás, melyen Szűcsné Posztovics Ilona 49,2 százalékkal győzte le a fideszes Schmidt Csabát. A polgármester azóta is nagyon kreatívan hívja fel a figyelmet a korábbi vezetés kétes beruházásaira, például a 40 millióból felújított 2 darab irodára és a benne lévő 2,6 milliós kanapéra.

Ennél kicsit nagyobb fajsúlyú beruházás a tatai Öreg-tó partjára tervezett Avalon hotel. A Hell-cégcsoporthoz tartozó 120 szobás luxusszálloda tervét a koronavírus-járvány első hullámának végén jelentették be, amely nagyon erős civil ellenállást váltott ki. Nem véletlen, hogy a tó sorsát mindkét jelölt fontos célul tűzte ki, és a Partizán szervezte vitán ígéretet tettek a terület megmentésére. A  célokról nem annyira, az eszközökről inkább folyt vita, de Tatabánya és környéke lakói mindkét féltől ígéretet kapott a tatai Öreg-tó, a helyi egészségügy és az évek óta csak megígért vasútállomás ügyeinek felkarolására. A 2018-as eredményeket figyelembe véve, mikor a fideszes Bencsik János csupán 44,43 százalékkal nyert, a választókerület az ellenzéki összefogással nyerhetőnek számít.

Meg kell ugyanakkor jegyezni, hogy a helyi ellenzék az eddig erősnek látszó ellenzéki összefogás törékenynek tűnik. Az Összefogás Tatabányáért 9 tagú ellenzéki frakció az előválasztási vita előtt pár héttel bomlott fel. Szűcsné Posztovics Ilona három képviselőtársával új frakciót alapított. A polgármester szerint a szakítás oka, hogy több képviselő is a frakció ellen szavazott, és a Fidesszel közösen elérték, hogy egy gyanúsan gazdálkodó önkormányzati cég megmeneküljön a szigorúbb ellenőrzéstől. A kiszavazás és az ellenzéki szétválás természetesen a vitán is előkerült, ahol mind Konczer Erik, mind Gurmai Zita elköteleződött a polgármester mellett.

„Nekünk egyetlen egy ellenfelünk van, a mi ellenfelünk a Fidesz.”

– jelentette ki az MSZP jelöltje.

A vitáról részletesen itt olvashat.