Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A DK-s Varga István szállhat szembe Gelencsér Attilával Kaposváron

Ez a cikk több mint 2 éves.

A belső harcokban és feljelentésekben gazdag kaposvári előválasztásnak végül a Dk-s Varga István lett a nyertese.

Dr. Varga István (DK, MSZP, Párbeszéd, Liberálisok): 2844 szavazat

Horváth Ákos (Jobbik, MMM, LMP, ÚVNP, ÚK): 1580 szavazat

Bereczki Dávid (Momentum): 510 szavazat

Vargának Nem lesz könnyű dolga az országgyűlési választáson. Somogy megye és Kaposvár a Fidesz egyik legerősebb bástyája. Szita Károly több mint 25 éve Kaposvár polgármestere, Gelencsér Attila pedig harmadik ciklusát tölti az országgyűlésben.

Az előválasztás azonban itt is megfordíthatja a helyzetet. 2018-ban Gelencsér Attila a szavazatok 43,69%-át szedte össze, ekkor ez elég volt a győzelemhez. Ellenfelei közül Miháldinecz Gábor (Jobbik) érte el a legjobb eredményt 31.89%-kal, őt követte Dr. László Imre (DK) 12,79%-kal, végül pedig Dr. Busa József (LMP) 4,62%-kal. Az akkor még megosztott ellenzék összesített eredménye meghaladja Gelencsérét, így nem kizárt, hogy 2022-ben sikert tud aratni az ellenzék az előválasztásnak köszönhetően.

2019-ben megtörtént Kaposváron is az ellenzéki összefogás. A Kaposváriakért Egyesület zászlaja alatt egyesültek az ellenzéki pártok, Szita Károly kihívójának pedig Horváth Ákos Ervint választották, aki független jelöltként indult. Az önkormányzati választáson Szita 56,43%-ot ért el, Horváth pedig 38,75%-ot százalékot, emellett egyik egyéni választókerületet sem sikerült megnyernie az ellenzék – köztük Bereczki Dávidnak sem – jelöltjeinek. A vereség után a Kaposváriakért Egyesület feloszlott.

Három jelölt versenyzett Gelencsér kihívásáért a körzetben: Bereczki Dávid, a Momentum jelöltje, Horváth Ákos Ervin a Jobbik jelöltje – további támogatói: LMP, ÚVNP, ÚK, MMM – és Dr. Varga István a DK jelöltje –további támogatói: MSZP, Párbeszéd, Liberálisok.

A kaposvári előválasztást fenyegetések, feljelentések és belső harcok kísérték. Bereczki Dávidot feljelentették, majd megbírságolta a rendőrség, miután leragasztotta a Fidesz egyik politikai plakátját. Szeptember elején Horváth Ákost pedig egy névtelen e-mailben fenyegették meg, melyben az állt, ha nem lép vissza, akkor terhelő dokumentumokat fognak felszínre tárni a már megszűnt Kaposváriakért Egyesületről és költségvetéséről. Ezek után, nem sokkal a szavazások kezdete előtt dr. Takács Richárd, a helyi Jobbik és somogyi közgyűlés tagja, feljelentést tett költségvetési csalás vádjával a bíróságon Horváth Ákos ellen.

Horváthot egy kampányeseménye miatt közös, nyílt levélben ítélte el Bereczki Dávid és Varga István. A szóban forgó esemény után  – melyen több fiatal vett részt éjszaka, egy bevásárlóközpont parkolójában – egy férfi autóbalesetet szenvedett el. Ellenfelei elmondása alapján ez a személy is részt vett Horváth Ákos eseményén, melyben „illegális versenyzésre” buzdította a résztvevőket és hamis ígéreteket tett a résztvevőknek. Ezeket a vádakat Horváth többször is cáfolta.

Gelencsér Attila elmozdítása Somogyból az első lépés lenne a Fidesz által leuralt térség „felszabadítására”. A kérdés, hogy Varga István képes lesz-e egyesíteni az ellenzéki szavazatokat az előválasztás ideje alatt lefolyt belső harcok és vádaskodások ellenére is.