Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az endorsement-verseny

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Amerikai Egyesült Államokban a választások és előválasztások során a média nagy jelentőséget tulajdonít, hogy egykori vagy jelenlegi befolyásos politikai vezetők, médiumok szerkesztőségei és hírességek melyik jelöltet is támogatják.

A két nagy párt elnökjelöltjét kiválasztó előválasztások során főként az adott párt (jelen esetben a Demokrata Párt) befolyásos figuráinak támogatásai, az ún. endorsmentek kerülnek leggyakrabban a média középpontjába.

Ebből a szempontból Joe Biden magasan vezet, a pártelithez tartozó szereplők közül neki sikerült a legtöbb nyilvános támogatást zsebre tennie. A versenyben maradt jelöltek közül Sanders kapta a legkevesebb politikusi endorsementet.

Forrás: A FIVETHIRTYEIGHT ENDORSMENT-KÖVETŐJE

A választási matekkal foglalkozó szakértők nagyrészt egyetértenek abban, hogy ezek az endorsementek elég kisrészben befolyásolják csak a választói preferenciákat.

Persze kivételek mindig vannak: a dél-karolinai választók 61 százaléka úgy nyilatkozott, a tény, hogy Jim Clyburn képviselő néhány nappal a helyi előválasztás előtt beállt Biden mögé, fontos tényező volt a jelöltek közötti választásban. Clyburn azonban kivételes alak: nemcsak a Demokrata Párt egyik rangidős politikusa, de legendás polgárjogi harcos, aki mély megbecsültséggel és beágyazottsággal rendelkezik a dél-karolinai demokrata bázis kétharmadát kitevő fekete lakosság körében. Átlagos választott képviselők ma már nem rendelkeznek ekkora befolyással.

Persze Bernie-t is támogatja néhány prominens országos politikus, főképp a párt fiatal, baloldali szárnyához tartozó újonc képviselők: Rashida Tlaib, Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez (AOC), Ro Khanna és Pamila Jayapal. De nemrégiben támogatásáról biztosította Bill de Blasio, New York jelenlegi polgármestere is.

AOC endorsmentjének bejelentése egybe esett azzal a mélyponttal, mely Bernie tavaly év végi szívrohama nyomán állt be, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy végül stabil növekedési pályára tudott állni egy ilyen egészségügyi probléma után is.

Ha viszont olyan endorsementeket keresünk, amelyek valódi embertömegeket képesek megmozgatni, akkor Sanders háza táján érdemes keresgélni. Mögé állt be eddig ugyanis a legnagyobb számú szakszervezet, és őt támogatja több tucat társadalmi mozgalom és civil szervezet is, amelyek tagsága több milliósra rúg.

Bidennek ilyen mozgalmi, civil szervezeti támogatottsága egyáltalán nincs.