Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az MTI nem hajlandó közzétenni az újságírószövetség közleményét azt MTVA-botrányról

Ez a cikk több mint 2 éves.

Szalay Dániel újságíró Facebook-bejegyzésben számol be arról, hogy Hargitai Miklóstól, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnökétől úgy tudja, a Magyar Távirati Iroda (MTI) visszautasította az újságírószervezet közleményét az éjszaka, illetve ma hajnalban az MTVA székházában történtekről. A posztban idézi az MTI válaszát Hargitainak:

Tisztelt Hargitai Miklós!

Tájékoztatom Önt, hogy az MTI OS-hez eljuttatott „A MÚOSZ a közmédia működési zavarairól.” kezdetű közleményük az OS Szabályzatának 14.2. pontjába ütközik ezért azt nem áll módunkban kiadni.

Felhívom továbbá a szíves figyelmüket arra, hogy a Szabályzat 15. pontja értelmében az MTI jogosult egyes közlemények közzétételét megtagadni, a közlemény közzétételének megtagadásáért semmilyen felelősséggel nem tartozik.

Természetesen kvótájukat visszaállítottuk.

Kérjük tájékoztatásunk szíves tudomásul vételét!

A MÚOSZ saját felületén már megjelentette közleményét. Ebben felhívták a közmédia vezetőit, illetve az őket irányító kormánypolitikusok figyelmét arra,hogy az MTVA törvényben rögzített feladata a pártatlan és sokszínű, az állampolgárok politikai véleményalkotását elfogulatlanul segítő tájékoztatás. Szerintük tisztességes, demokratikus országokban az ellenzéki parlamenti képviselőket a közmédia nem eltakarítandó akadálynak, hanem rendszeresen megszólaltatott műsorvendégnek tekinti – hiszen közszolgálati feladatához az ellenzéki politikai álláspontok tárgyilagos bemutatása is hozzátartozik.

A MÚOSZ emellett felszólította a közmédia vezetőit, hogy haladéktalanul térjenek vissza a törvényes működés keretei közé, és foglalkozzanak végre a közszolgálattal, vagyis a demokratikus médianyilvánosság biztosításával.

A szabályzat hivatkozott pontja alapján az MTI azért dobta vissza a MÚOSZ nyilatkozatát, mert szerintük az sérti a közmédia szervezeteinek jó hírét, és/vagy a közmédia valamely szervezete vagy annak munkavállalója ellen irányul.

Mint arról korábbi bejegyzésünkben írtunk, a MÚOSZ  a Mérték Médiaelemző Műhellyel közösen petíciózásba kezdett a közmédia megreformálásáért.