Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tüntetnek a közmédia székháza előtt, kijöttek az ellenzéki képviselők – percről percre a Mércén

Ez a cikk több mint 5 éves.
  • A vasárnap esti Kunigunda utcai spontán tüntetés után több ellenzéki képviselő, baloldaliak és jobbikosok egyaránt bementek az MTVA székházába, és ott töltötték az éjszakát.
  • Az ellenzéki képviselők a rabszolgatörvény visszavonását, független igazságszolgáltatást és közmédiát követelő öt pontjukat akarták beolvasni – sikertelenül.
  • Reggel fegyveres őrök erőszakosan dobták ki Szél Bernadettet és Hadházy Ákost az épületből. A nap folyamán az ellenzéki képviselők folyamatosan másztak át a tévészékház kerítésén, hogy bejuthassanak kollégáikhoz.
  • Az MTVA fegyveres biztonsági őrei többször is erőszakosan lépett fel az épületben tartózkodó képviselők ellen.
  • Az MTVA vezérigazgatója, Papp Dániel birtokvédelmi eljárást kezdeményezett a bent tartózkodó képviselők ellen, Óbuda-Békásmegyer jegyzője villámgyorsan el is rendelte az eljárást.
  • Este hattól újra tüntetés.
  • A tüntetés hivatalos befejezése után is maradt a tömeg, a közmédia épületében lévő ellenzéki képviselők is kijöttek közéjük.

A tüntető tömeg egy része megjárta megárta a Hír TV-Ripost-Figyelő-Mediaworks szerkesztőségeit – ők ezt „propagandatúrának” nevezték el -, majd visszatértek az MTVA székháza elé. Az újraegyesült tömeg tüntetéséről itt követhetitek élő videó közvetítésünk:

Címlapkép: Markoszov Szergej / Mérce
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Hol máshol, mint a CNN hírtelevízióban! Ahogy a közvetítésünk során megírtuk, a tüntetésekről élőben jelentkezett be az amerikai hírtelevízió, a CNN is az este folyamán. Amit azonban mi nem láthattunk, hogy a Magyarországról szóló beszámolóban Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára interjút adott a televíziónak.

A CEU-s véndiák mint a kormány nemzetközi ökle újra oda is csapott, és az MTI beszámolója szerint kifogásolta, hogy a CNN megválogatott jelenteket mutatott be az állítólagos rendőri erőszakról, amely valójában az erőszakos tömeg viselkedésének a következménye.

„az ellenzék nem képviseli a magyarok többségét. Az a pár száz vagy pár ezer tüntető, akit a CNN bemutatott az utóbbi napok eseményeit összefoglaló riportjában, egy, a kormány ellen szervezett politikai akció részese” – mondta Kovács Zoltán

Az államtitkár hisztis kedvében lehetett, mert számon kérte a televízión és nemzetközi médián, hogy nem foglalkoznak hazánk sikereivel, így nem számolnak be a hatalmas gazdasági növekedésről, a reálbérek kétszámjegyű emelkedéséről és az alacsony munkanélküliségről. A CNN riportere arról próbálta faggatni Kovács Zoltánt, hogy miért hoz a magyar törvényhozás olyan törvényeket, amelyeket kifogásol az Európai Bizottság, és szembe mennek az Európai Unió alapértékeivel. A nagy kommunikátor szerint azonban minden magyar rendelkezés összhangban van az uniós jogokkal.

Kovács Zoltán az MTI tudósítása szerint a CNN adásában is előhúzta a mindent vivő Soros-kártyát, és a milliárdos összeesküvései ellen is felemelte a szavát. Nyilván ettől a CNN munkatársainak viszont elakadt a szava.

Nem tudjuk, feltűnt-e az államtitkárnak, hogy a szerinte szélsőségesen elfogult nemzetközi média interjút készített és közölt le vele, amiben kifejthette álláspontját, miközben Magyarországon a közfeladatot ellátó, állami, adófizetői pénzből fenntartott médiában még csak nem is vették át a tüntetők és ellenzéki képviselők petícióját. Elnyomásból van még mit tanulnia tőlünk a nyugatnak.

Forrás: MTI

Úgy tűnik, Óbudán már nem történnek jelentős fejlemények: a többezres tömeg feloszlott, már csak 100-150 fő beszélgetet a Kunigunda útján kisebb csoportokba verődve, és a tüntetők által melegedés céljából rakott tüzet is eloltották a rendőrök:

(Azóta azonban új tűz gyúlt, amelyet a tűzoltók elől egy, a tüntetőkből alakult élőlánc védett, de ők is megadták magukat a hatóságok akaratának.)

Apróbb lendületet adott a tüntetés végjátékának a „propagandatúráról” visszaérkező momentumosok visszaérkezése az MTVA-székház elé, akik viszonylag hosszú időn keresztül egyoldalú beszélgetést folytattak a szótlan rendőrökkel.

A hétfői Kunigunda úti tüntetés – amely múlt hét szerda óta immáron az ötödik volt a sorban – a megelőző rabszolgatörvény- és kormányellenes demonstrációkhoz képest kevésbé volt eseménydús (mindössze néhány görögtűz és füstbomba gyúlt, de rendőri beavatkozásra nem került sor), a vasárnap éjszaka, illetve hétfő hajnalban az MTVA székházában történt események sokkal inkább borzolták a kedélyeket.

Nem tudni, mit tartogat a jövő, az azonban valószínűnek látszik, hogy a múlt szerdán kezdődött események valamilyen formában továbbgyűrűznek majd a következő hetekben. Ami azonban bizonyos, hogy vidéken és külföldön is lesznek még tüntetések a túlóratörvény ellen (a pontos helyszínekért és időpontokért figyeljétek a Mércét a következő napokban), Budapesten jelen állás szerint legközelebb a Kétfarkú Kutyapárt Összkarácsonyi Békemenete várható december 21-én. Az is egy nyitott kérdés, hogy a napokban kialakult – sokak által példátlannak nevezett –  ellenzéki egység kitart-e a továbbiakban, és ha igen, milyen formában.

Hogy mi is történt hétfőn pontosan azt lejjebb görgetve, az alábbi hírfolyamban tudjátok elolvasni.

A teljes szerkesztőség nevében köszönjük az egész napos kitartó figyelmet, reméljük, holnap is találkozunk!

Hozzátette, a rendőrök ugyan tagadják hogy nem fizetnék ki náluk a túlórákat, de ez mégis így van. A Momentum mozgalom politikusa azt is elmondta a Mércének, hogy „elege van a feketegazdaságból” is.

Viszont örül annak, hogy az ellenzék visszanyerte aktivitását és energiáját, és hogy egységben lép fel, januárra nem tudja, mire számítson, de az útlezárásokban, különböző akciókban szerinte a Momentum is partner lesz.

Reménykedik abban, hogy a szakszervezetek is megtalálják saját erejüket.

 

A tömeg túlnyomó része továbbra is békésen áll, és a dob ritmusára rigmusokat skandálnak, néhány tüntető – köztük Hajnal Miklós, a Momentum alelnöke is – azonban folyamatosan a szótlan rendőrökön a NER bűneit és a kormány intézkedéseit, illetve arról is beszélt, ha a rendőrök valóban a béke őrei lennének, most beengednék őket az MTVA székházában.

Böröcz László a Fidelitas elnöke leszegett fejjel mondta fel a kormánypárt álláspontját a tüntetésekről ma este a Hír TV-ben. Színháznak minősítette az ellenzéki képviselőket az MTVA épületében ért incidenseket, meglátta az események hátterében Sorost. Ezek után arról beszélt, hogy az ellenzéki képviselők bűncselekményt követtek el.

Böröcz annyira lelkes volt, hogy az interjú végén azt mondta, hogy

„Úgy látszik, hogy Hadházy Ákos szeret két bal lábbal járni, hogy ő állandóan elesik”

A Hír TV műsorvezetője azonnal elhatárolódott Böröcztől, és megkérte, hogy ne mondjon ilyeneket, de a Fidelitas elnöke még inkább leszegte a fejét, és kissé duzzogni látszott.

Most ismét ott, a Kunigunda újtán gyűltek össze, az Index szerint szinte azonnal el is kezdődött a lökdösődés a székházat védő rendőrökkel.

Innen is hálásan köszönjük!

Az egész világot bejárta a mai napon, hogy országgyűlési képviselőkkel erőszakoskodtak az MTVA épületében a fegyveres biztonsági őrök. Nem annyira meglepő, hogy az esti tüntetésről bejelentkezett a világ egyik legismertebb hírtelevíziója, a CNN. A hírcsatorna oldalon egyébként hosszabb cikkben is foglalkozott a rabszolgatörvénnyel, és a kormányellenes tüntetésekkel.

A tömeg azt skandálja, hogy menjenek vissza az MTVA székházhoz a Kunigunda útjára.

A MTVA székházához tegnap este azzal a céllal érkezett Hadházy Ákos országgyűlési képviselő vezetésével a többezres tömeg, hogy tüntetők követelésének öt pontját beolvassák a közmédiában. Az ellenzéki politikusok azonban nemhogy beolvastatni nem tudták a követeléseiket, de a biztonsági embereken kívül érdemben nem tudtak tárgyalni senkivel a közmédiánál.

Ma már több a kormány kézi vezérlése alatt működő média említette, hogy az öt pontot szerették volna beolvastatni a képviselők, de az öt pontról senki nem adott hírt. Egészen addig, amíg az MSZP elnökségi tagja, Bárány Balázs meg nem érkezett ma este a Napi Aktuális című műsorba.

A műsorvezető, Velkovics Miklós a nagy kérdések bajnoka, így indításból megkérdezte, hogy mit akarnak az MTVA elfoglalásával (mondjuk az, hogy bementek, az elfoglalástól messze van)? Mire Bárány előhúzta a farzsebéből az Ellenzék Petícióját, és felolvasta. Szegény Velkovics Miklós nagyon pislogott, de végül beismerte Bárány kérdésére, hogy annyira nem volt félelmetes, hogy végig kellett hallgatnia az öt pontot.

Velkovics Vilmos kellemetlen percei

Egy ponton Velkovics még azt is találta mondani, hogy ő ugyan nem akarja védeni az MTVA dolgozóit. Az üdítően szórakoztató videót alább megtekinthető:

Ma délután a londoni magyar nagykövetség előtt is szolidaritási tüntetést tartottak, a Simicska Lajos legendás bonmotjának mostani tüntetésen elhíresült rövidítésének (O1G) égisze alatt. A fotóért és a videóért köszönet Mecseki Tamás Londonban élő olvasónknak!

Sajtótörténeti helyszínről van szó, 2016 októberében itt próbált meg a munkahelyére bejutni a Népszabadság  szerkesztősége – sikertelenül.

Most a kormányzati irányítású megyei lapok központi tartalomgyára és a Nemzeti Sport szerkesztősége van az épületben.

A tüntetők független médiát követelve vonulnak az épületet körülvevő rendőrsorfal elé.

Úgy tűnik, békés keretek között marad a ma esti tüntetés az MTVA székházánál, sőt még a szemetet is összeszedik maguk után a demonstrálók. Fotónk a helyszínről:

A Kunigunda útján tartózkodó tudósítónk megállította egy rövid interjúra Lukácsi Katalin ellenzéki aktivistát, aki a jövő évi önkormányzati választások szempontjából értékelte a mostani tüntetéseket. Azt mondta, bár a Fidesz leépítette az önkormányzatiságot, ő maga hisz az önrendelkezésben, ennek kapcsán pedig arra is kitért, hogy egy polgármester autonóm személy, nem utasíthatja őt rendre az országgyűlési képviselő – utalva ezzel egyértelműen Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester és Lázár János viszonyára.

Az ellenzéknek 2022 szempontjából fontos az önkormányzati választás, mert ott építhet bázist magának – tette hozzá.

A mostani tüntetéssorozat lehetséges kifutásáról úgy vélekedett: „jó lenne, ha lenne újra tartása az ellenzékieknek, és jó lenne, ha éreznénk, hogy Magyarország nem narancsszínű”. Lukács abban bízik, hogy az ellenzék sokkal sikeresebb évnek néz elébe 2019-ben, mint amilyen a 2018-as esztendő volt.

Idevágó rigmust is találtak, a Figyelő főszerkesztőjét emlegetik, szól a

Ki nem ugrál, Schmidt Mária!

illetve az, hogy

Listázzatok!

Emlékezetes, hogy a 2018 áprilisi választások után a Figyelő hetilapban jelent meg a kormány által„sorosistának” tartott akadémikusok, értelmiségiek 100-as listája.

Az egyik tüntető be is akart csöngetni, de a rendőrök ebben megakadályozták.

elutazott Bécsbe. Látszik, hogy Lázár János háttérbe szorult, a miniszterelnök sem veszi komolyan az egykori miniszter figyelmeztetését a veszélyes városról. Orbán EU-Afrika csúcsra utazott

Nemes Balázs itt ismét az 5 követelést olvassa fel.

A tömeg az esetleg még bent ülő szerkesztőségi tagoknak pedig azt üzeni:

Megbuktok!

Állandó dobolás, sípolás, dudálás és skandálás, nem csillapodnak a kedélyek az MTVA székháza előtt, ráadásul már Bayer Zsolt neve is előkerült, rá nézve nem éppen hízelgő kontextusban.

szimpátiájukat fejezték ki, majd csatlakoztak is a Bécsi út felé tartó menethez.

A válasz megannyi, szimpatizáló autós kürtje. A menethez nemrégiben a készenléti rendőrség is felzárkózott, most mellettük vonulnak, a tömegben is dudával keltenek zajt, valamint csatlakozásra szólítják fel a járókelőket.

 

Cél a Mediaworks Bécsi úti székhelye. A spontán induló menetet mostmár rendőri kíséret szegélyezi.

A kormányszóvivő KDNP-s politikus beült az Echo Tv-be, ahol nagyon izgalmasan indult a beszélgetés, hiszen a műsorvezető Velkovics Vilmos rögtön nekiszegezte a kérdést, hogy most mi lett volna, ha az MTVA-ban bemondták volna az ellenzéki politikusok öt pontját. Erre Hollik István egy Démoszthenészt megszégyenítő szónoklattal vágta ki magát a kellemetlen helyzetből. Szó szerint idézzük a válasz felvezetését:

„Az a helyzet, hogy ezen már túl vagyunk, hogy ők mit csinálnának. Meg azokat a kezdetű mondatokat elfelejthetjük, hogy mi lenne, hogyha. Ugyanis itt már megtörténtek bizonyos cselekmények, tehát ezeken már túl vagyunk. És ezt gondolom, hogy ezek (eööö) kimerítik az (eööö) a törvénysértésnek a jellegét.” –bodorította a szavakat a kormányszóvivő.

A talányos felvezetés után Hollik végre kifejtette, hogy az ellenzéket nem jogosítja fel törvénysértésre az, hogy nem értenek egyet a kormánnyal. Meglátása szerint az ellenzék „ordas nagy hazugságokat” terjeszt, hiszen a rabszolgatörvényben benne van, hogy az bizony önkéntes (erről a szakszervezetek véleménye itt). Az ellenzéket azonban valójában sosem az egyes ügyek érdeklik a rétori erényeket csillogtató Hollik szerint, hiszen amikor a rabszolgatörvényt a parlament (nb törvényellenesen) elfogadta, akkor az ellenzék nem szavazott az otthonápolási díj felemeléséről (erről itt részletesen). Ami egyértelműen bizonyítja a kormányszóvivő szerint az ellenzék lelketlenségét, akik mindig csak belekapaszkodnak egy ügybe, de ha jön egy új, a régiről meg is feledkeznek.

Ezt követően Hollik is bemutatta a tüntetőket az Echo Tv nézőinek:

„Az MTVA előtt tulajdonképpen szinte csak agresszív politikai aktivisták vannak, mindenféle Soros Györgyhöz köthető háttérrel, illetve az ellenzéki pártok aktivistái” – mondta a jól tájékozott kormányszóvivő.

Velkovics még emelte volna a tétet, mert szerette volna, ha kormány is belátja az elméletét, miszerint a tüntetéshullámnak ahhoz van köze, hogy Ignatieff a CEU elüldözése után állítólag fenyegetőzött. Hollik István azonban köszönte a szép passzt, de még egy sorozosára már nem volt ereje, viszont megajándékozta a nézőket egy szép mondattal:

„Minden magyar embert szolgálni fogunk”

Hollik cserébe csak azt kérte, hogy a velük egyet nem értők is tartsák be a törvényeket. Talán meg is kezdhetnék azt a szolgálatot.

Az eddigi viszonylagos nyugalmat helyszíni tudósítóink szerint egyre horgadó feszültség váltja fel a Kunigunda útjánál: egyre dühösebb és hangosabb a tömeg, ráadásul egy valaki egy üveget is elhajított, amivel munkatársunkat sikerült eltalálnia.

A nyár egyik slágere volt a Szuper Mészáros, a Super Mario PC-játék Kétfarkú Kutyapárt által készített átirata, ezt az MTVA székházának falára vetítve játszották az imént a Kunigunda útján, végül pedig megjelent a híres Basky-mű is:

itt van a Mediaworks, azaz Mészáros Lőrinc médiavállalatának központja, a Népszabadság volt szerkesztőségének helyén. Igaz, néhány hete már egy nemzeti médiaholding vette át a feladatait, de ezt is Liszkay Gábor vezeti.

egyiküket pedig egy tüntető hátulról sárga festékkel fújta le.

Élesedik a helyzet a Hír TV előtt elindult tüntetésen.

Miután a pártszóvivő Nemes megállapította hogy ilyen minőségében nem engedik be, nem kíváncsiak rá, az épület előtt a tömegnek olvassa fel az 5-pontos követeléseket.

Az oda vonuló, több száz tüntető a Szentendrei úton áll, és azt kiabálja:

Ezt közvetítsd!

Illetve azt, hogy

Interjúra jöttünk!

„Boldog karácsonyt”-skandálás és szüntelen dobverés hallatszik, de jelentős fejleményeknek most híján van a Kunigunda útja.

A tömeg röviden megállt skandálni a teljesen őrizetlen épület előtt, a rendőrséget nem lehetett az iroda közvetlen közelében látni, kár mégsem keletkezett.

A Kunigunda útján közben a Hír TV irányába kiváló csoport (A tömeg körülbelül fele) pár perces viszonylagos csendet hagyott maga után, aztán ismét felharsantak a korábbi rigmusok. Helyszíni tudósítónk szerint még több rendőr érkezett az MTVA székháza elé.

Néhányan a tüntetők közül a közeli, a Fidesz által nemrég visszafoglalt Hír TV épületéhez akarnak átvonulni a Kunigunda utcából, már el is indultak.

Az MTVA-ban ugyancsak bent lévő DK-s képviselő szerint már nem az egészségügy, a rabszolgatörvény, vagy más ügy a tét, „hanem az, hogy Orbánnak mennie kell!”

Ennek érdekében ellenállást hirdetett, a tömeg pedig ezt „Ellenállás! Ellenállás!” skandálással fogadta.

Jakab Péter jobbikos képviselő a „Hol vagy, Őfelsége?” kérdést intézte Orbán Viktorhoz. Utána Bősz Anett úgy fogalmazott:

„Lehet, hogy Orbánt baromira zavarja, hogy nekünk pusztán abból kifolyólag jogaink vannak, hogy emberek vagyunk, de mi ki fogunk állni magunkért”

Végül arra buzdított, hogy a tüntetési hullám ne hagyjon alább, és jöjjenek vissza a tüntetők minden nap.

Párttársa, Potocskáné Kőrösi Anita szerint minden képzeletet felülmúl, ami ma a közmédiánál történt, és ő is kitartásra szólította fel a tömeget.

Niedermüller Péter Péter, a DK EP-képviselője azt mondta, odabent olyan érzése volt, mintha Törökországban vagy a putyini Oroszországban lett volna, mintha nem lenne szabadság, nem lenne demokrácia

Azzal zárta gondolatait, hogy holnap, holnapután is folytatni fogják.

Párttársa, Oláh Lajos hozzátette, olyan országot szeretne, ahol a lányai szívesen élnek majd.

 

Kiemelte, rendkívül büszke arra, hogy DK-sok, MSZP-sek, Jobbikosok együtt vannak a színpadon és „összefogtak.”

Tordai Bence megköszönte a tüntetők kitartását, és úgy folytatta „tudom hogy számíthatunk rátok, ti is számíthattok ránk. Ott leszünk a munkahelyeken és az útlezárásokon. Ti is ott lesztek?”

kérdezte, mire a tömeg hangosan válaszolt: „Ott leszünk!”

„Nélkületek nem sikerült volna, de sikerült elérni, hogy at 5 pontról ma többen tudnak az országban, mintha aznap bemondták volna ebben a nyomorult házban!”

– összegezte a helyzetet Kunhalmi Ágnes az MSZP képviselőcsoportjából.

Korózs Lajos MSZP-s képviselő önmagát „parlamenti forradalmárnak” nevezte, majd megjegyezte, a hétvége eseményeiből is világos, érdemes volt beülni a parlamentbe, és a parlamenti ellenzéki pártok sikeresen együtt tudnak működni.

Majd felhívta az ellenzéki képviselőket, mihamarabb hozzák létre az ellenzéki kerekasztalt.

Kényszerítő intézkedés nélkül elhagyták az MTVA székházát a még bent lévő képviselők, azaz Tordai Bence, Szabó Szabolcs, Kunhalmi Ágnes, Bangóné Borbély Ildikó, Korózs Lajos, Bősz Anett, Gréczy Zsolt, Oláh Lajo és Pintér. A tömeg „Szervusztok!” skandálással és üdvrivalgással köszöntötte őket.

– mondta Márki-Zay Péter, majd a letelepedési kötvényesekre célozva azt kérte, mondják el a „megtévesztett vidéki embereknek”, „ki is telepített be ide migránsokat!”

„A Fidesznek semmiféle más ideológiája nincs, mint a lopás!”

– állapította meg, miután felidézte, hogy a Fidesz számos tagja volt KISZ tag, de a párt jobboldali fordulata előtt még a Liberális Internacionálé tagja is volt, Orbán Viktor pedig annak alelnöke.

Ezek után a „migránsokra” vonatkozó megjegyzését illusztrálva megemlítette a Magyarországon menedékjogot nyerő, de macedón hazájában körözött Nikola Gruevszki ügyét.

 

A rabszolgatörvény elleni tiltakozás nem csupán a fővárosban zajlik. Komjáthi Imre bánrévei forgalomlassítása mellett Miskolcon hasonlóan tiltakoztak délután. A tüntetést két fiatal szervezte négy autóval, a szervezők kitartanak a tiltakozás békés formája ellen

„Amíg nem lesz változás, addig Miskolcon mindig lesz tüntetés, kitartunk, ameddig kell.” – nyilatkozták a szervezők a boon.hu oldalnak.

(Fotó: Miskolci Világ / Facebook)

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}