Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormányszóvivő szerint azért nem éheztetünk menekülteket, mert azok nem is menekültek

Ez a cikk több mint 5 éves.

Bayer Zsolt műsorában beszélt Kovács Zoltán kormányszóvivő arról, hogy az elmúlt hetekben a magyar tranzitzónákban olyan menedékkérőknek nem adott ellátást a magyar kormány, akik a menedékkérelmük elutasítása ellen fellebbeztek. A menedékkérőknek a magyar hatóságok azt tanácsolták, hagyják el a tranzitzónát akkor juthatnak élelemhez, csakhogy ha ezt megfogadták volna azzal, lényegében lemondanak a fellebezési lehetőségükről.

Most Kovács Bayer Zsoltnak magyarázta a helyzetet így:

„Egy: biztos, hogy nem menekültekről van szó, hiszen elutasított menedékkérőkről van szó, akiknek nemhogy Magyarországon, sehol a világon nem jár ellátás, akik jogi eljárás alatt vannak, azokat mindenkit ellátunk.”

Kovács állítása egyrészt cinikus, másrészt hazugság. Nyilván ezek a menedékkérők a szó jogi értelmében nem menekültek, hiszen azzá akkor válnak, ha a magyar állam megadja nekik ezt a státuszt. Csakhogy a Fidesz törvényei alapján, amelyek szerint aki Szerbián át érkezik Magyarországra, az nem lehet menedékkérő, lényegében senki sem kaphatja meg ezt a státuszt.

Az sem igaz, hogy a világ minden országában nem adnának enni azoknak, akiknek nem jár ellátás, elég sok ország van a világon, ahol jogi eljárástól függetlenül enni adnak az éhezőknek.

Illetve az sem, hogy akik jogi eljárás alatt vannak azokat mind ellátják, hiszen felebezés alatt álló menedékkérőkről volt szó az elmúlt hetekben akik nem kaptak ellátást, mert a Fidesz vélhetően direkt így alakította a törvényeket, hogy a felebezés idejére ne keljen ellátást adni.

Az, hogy nem jogi értelmben menedékkérőkről van-e szó azt mindenkire rábízzuk döntse el. Az éheztetett menedékkérőket egy részét képviselő Helsinki bizottság többük történetét is bemutatta, erről írtunk mi is. Van köztük olyan, akit besoroztak volna a szír polgárháborúban harcoló hadseregbe, szexrabszolgaságra illetve kényszerházasságra kényszerített nők, illetve olyan is akinek családját a szemük láttára végezték ki.

Kovács azt is elmondta, hogy azok a szervezetek, akik azt kérték, hogy adjanak ételt a menedékkérőknek, valójában azt akarják elérni, hogy ne lehessen menedékkérőket kiutasítani Európából. Kovács szerint ugyanis, ha egy menedékkérő eljut Európába azt soha nem fogják kiutasítani. Ez annyira igaz, hogy például 2016 első fel évében közel 15 ezer menedékkérőt toloncoltak ki Németországból.

Címlapkép: ECHO Tv/youtube
Forrás: 444