Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vasárnap is többezren tüntettek a rabszolgatörvény ellen. Percről percre a Mércén

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Hősök teréről indult és a Kossuth téren ért véget a mai tüntetés hivatalos része Budapesten, ám ezután megkezdődött a szokásos vonulás, ami most a város egy meglehetősen távoli pontján, az MTVA épülete előtt ért véget. Az ellenzéki képviselők egy csoportja bement tárgyalni (a petíciójukat akarták beolvastatni), eközben odakint a hidegben volt több lökdösődés, némi könnygáz, és elszivárgó emberek.

Élő közvetítésünket itt lehet követni:

Aki esetleg újraolvasná a korábbi eseményeket, annak ajánljuk a Mérce tudósításait:

  • Szerdán reggeltől követtük az eseményeket, az Országházban és az utcán is.
  • Csütörtökön pedig újra végigvonultunk a tüntetőkkel a városon.
  • Péntekre kissé csillapodtak az indulatok, de azért hosszú kilométereket gyalogoltak a demonstrálók.
  • A rabszolgatörvényről írt korábbi cikkeink ide kattintva olvashatóak.

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

A Kunigunda útján körülbelül ötvenen maradtak már csak, ezért mi most elbúcsúzunk.

Hosszú nap volt, amely Budapesten a Hősök terén kezdődött, megjárta a Kossuth teret, majd a város külkerületében, a köztévé épülete előtt ért véget.

Ezzel kapcsolatban a következő viccet emelnénk át az MKKP-tól:

Többezer ember vonult az utakon, hogy beolvastassák 5 pontos petíciójukat az MTVA Híradójában, az ellenzéki képviselők lényegében meg is szállták a székházat, sajnos fő céljukat nem érték el, de a tiltakozást folytatják.

És nem csak Budapesten mozdultak meg az emberek, 700-an tüntettek Győrben, 300-an Békéscsabán, Debrecenben 500-an voltak az utcán, és volt demonstráció Miskolcon, Gyöngyösön, Sopronban és Szegeden is.

És voltak szolidaritási megmozdulások Berlinben, Bristolban és Koppenhágában is.

A tiltakozás pedig nem torpan meg: Hadházy Ákos már bejelentette, hogy ma délután is folytatódik a demonstráció.

Köszönjük, hogy követtétek percről percre tudósításunkat és élő közvetítésünket. Nemsokára a tüntetők folytatják – és így teszünk majd mi is.

Az MTVA épületében tartózkodó ellenzéki képviselőknek végül sikerült bejutniuk a stúdiókhoz. Hadházy Ákosék azért tudtak bejutni, mert az MTVA személyzete nem tudott bezárni egy ajtót, ami a stúdiókhoz vezet.

Közben a képviselők el vannak zárva a személyes tárgyaiktól, és aggódnak, hogy átkutatják a holmijaikat.

És nekik exkluzív beszédet tart Varju László (DK), Szabó Tímea (Párbeszéd) és Szél Bernadett, Bősz Anett (Liberálisok). Nagyon hálásak a kitartó tüntetőknek. Szabó Tímea közölte, hogy ők képviselik a tüntetőket, de a harcot a tüntetők vívják meg.

Többek között a tüntetés egyik legfontosabb jelszavát, a munkás-diák szolidaritást, illetve az „általános sztrájkot!” írták fel az üres plakáthelyekre.

Mivel az MTVA vezetői nem tárgyalnak érdemben a tüntetőkkel, ezért nem maradt más választás: hétfőre újabb tüntetést jelentett be Hadházy Ákos a Facebook oldalán:

Hadházy Ákosék egész éjszaka az MTVA épületében maradnak, várják, hogy bemondják a petíciót. Ha nem, akkor bemennek az élő adásban. Kitartónak kell lenni, mondta Hadházy, aki szerint nem baj, ha nem ma, vagy nem holnap történik meg, de addig nem adják fel, amíg be nem olvassák a követeléseket.

„A Budapest III., Kunigunda utcában összegyűltek közül többen petárdákkal, üvegekkel és más tárgyakkal dobálták meg a biztosításban részt vevő rendőröket, majd a rendőrsorfalra nyomták az elöl állókat, akik közül néhányan a földre kerültek, rosszul lettek. A rendőröket ért erőszakos támadás, illetve a demonstráció első soraiban tartózkodók testi épségének védelme érdekében a rendőrök többszöri felszólítást követően könnygázt alkalmaztak. A rendőrök a sérülteket a sorfal mögé kísérték, intézkednek egészségügyi ellátásukra” – írják a Police.hu-n megjelent közleményben.

A Fidesz tagjai, és velük karöltve az egész kormánymédia az utóbbi napokban mély depresszióba esett attól, hogy a rászoruló gyerekeknek szánt szánkók, amelyek körülfogják az ország karácsonyfáját, a tüntetések áldozatául estek.


Hidvéghi fideszes kommunikációs igazgató hosszan ecsetelte, hogy milyen elvetemültség a tüntetők részéről, hogy nélkülözőknek szánt ajándékokon töltötték ki a dühüket. Ebből is vonták le a következtetést, hogy a tüntetők egyenesen karácsonyellenesek. A sokszáz, ezer Ebenezer Scrooge kis híján tönkretette az ünnepet. Azonban a demonstrációkban tevékenyen résztvevő Momentum egyik politikusa, Szarvas Koppány Bendegúz gyűjtést szervezett, hogy pótolni tudják a szánkókat.

A Kossuth téri tüntetések során 23 darab szánkóban esett kár, így minimum 280 ezer forintot kellett volna összegyűjteni. A politikus az azonnali.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy ma estére már 1000 euró összejött, tehát tudják pótolni a veszteséget, de a cél, hogy még 1000 eurót gyűjtsenek, és még többet adakozhassanak. Aki szeretne hozzájárulni a jótékony akcióhoz, ezen a linken megteheti.

Úgy tűnik, hiába nyomták meg a jobbikos képviselők a tűzjelzőt, mégis maradt minden a régiben: az ellenzéki képviselők továbbra is bentről nyomják az élő videókat, ráadásul egyre többen vannak, míg odakint a tüntetők (egyre csökkenő) tömege épp most kapott egy adag forró teát és szendvicseket, hogy kitartsanak.

Szél Bernadett videójában látható, ahogy a képviselők újra megpróbáltak valamilyen ügyeletes szerkesztővel vagy illetékessel beszélni, de eddig leginkább csak kifogásokkal találkoznak:

Annyi eredményt azért sikerült elérniük, hogy Hadházy Ákos a követeléseiket beolvasta – csak nem élő adásban, szavait csak felvették. Hogy mennyi és mikor jelenik meg belőle, azt egyelőre nem tudni.

Valószínűleg elég hálásak most a fagyoskodó tüntetők. A rendőrök is úgy tűnik, mosolyogva nyugtázzák a gesztust.

Felcsendült többek között a(z)

„Aki ugrál Soros-bérenc, hej, hej”

„Mennyből az angyal könnygázt hozott”

„Ösztrogén-ösztrogén”

„Gender szak, gender szak”

is.

 

Jegyekre, bérletekre most nem lesz szükség.

És maradnak, amíg el nem érik amiért jöttek. Nem mennek el, amíg „el nem söprik ezt a rendszert.” Kitartásra biztatja a tömeget. Közben taxin zsíros deszkákat és forró teát kapnak a tüntetők.

A Jobbik videója:

Egy jobbikos képviselő, Stummer János benyomta a tűzjelzőt, miután elmondása szerint fél órán át kergetőzött a biztonságiakkal, akik nem akarták beengedni a stúdióba, ezért folyamodott ehhez a megoldáshoz.

 

Egyre érdekesebb fordulatokat vesz a m1 Híradója, este 11 órára ugyan a fő hírek közé még mindig nem verekedte be magát a rabszolgatörvény és a közigazgatási bíróságok elleni tüntetéssorozat.

Igazságtalan lenne azonban nem felfigyelni arra  különös fejleményre, hogy estére a bűnöző vandálokról szóló részek kikerültek az összeállításból, és a Híradó egészen korrektül beszámolt arról, hogy vidéken is zajlottak demonstrációk. Bemutatták, hogy a tömeg a Kossuth térről az MTVA Kunigunda utcai székháza elé vonultak, de azt nem árulták el, hogy ellenzéki képviselőkkel bújócskáznak az épületben, és hogy mi a követelése a tömegnek és politikusoknak:

Szél Bernadett birodalmi halálcsillaghoz hasonlította a Fidesz hatalmi gépezetét.

Az a néhány ellenzéki képviselő, aki bejutott a székházba és tárgyalt az MTVA biztonsági főnökével, most visszaért a tüntető tömeghez. Vadai Ágnes első szavai úgy szóltak, hogy „bennünket is megdobáltatok ám”. Addig pedig nem tudnak visszatérni, amíg a tömeg nem nyugszik le. „Hát akkor maradjatok bent”, válaszolt valaki a tömegből. Hadházy Ákos hangsúlyozta, hogy békés legyen a tüntetés, de nagyon kitartó. Ismét felhívták az ellenzéki képviselők figyelmét arra, hogy induljanak el a közmédia épületébe.

„Békésnek lenni nem töketlenség. Ne írjátok azt, hogy itt bárki töketlen lenne. Mert amit csinálunk, az fontos dolog, de nem akarjuk hogy vér folyjon. Ez mindannyiunk érdeke. Mi kitartunk, tartsatok ki ti is. Bent a parlamentben elmentünk a végsőkig. Utána kimentünk az utcára. Most bementünk a hatalom halálcsillagába, és addig maradunk, amíg azt a petíciót élő adásban be nem olvastatjuk.” – zárta le a beszámolójukat Szél Bernadett.

 

Nagy bánatunkra nem tudtunk az Echo TV-re kapcsolni vasárnap este, részben azért, mert éppen amikor elkezdődött a Bayer show a csatornán, a tüntetők odaértek az MTVA székházához, másrészt mert a merce.hu szerkesztőségében sajnos nélkülöznünk kell a televíziót, de talán jobb is így.

Mindenesetre elképesztően izgalmas vendége volt Bayer Zsoltnak, aki a tüntetéseket hatására éppen most határozta el, hogy lassan itt lenne az ideje egy újabb Békemenetnek. A mindig szórakoztató, vibrálóan élénk vendég pedig nem más volt, mint a propagandaminiszter Rogán Antal. A politikus gyorsan összefoglalta a tüntetések lényegét a láthatóan feldúlt és aggódó Bayer Zsoltnak. Összegezzük a legfontosabbakat:

„Látszik, hogy itt is csak a balhé szándéka, ami vezérli őket. Mindenféle elemek is oda vannak keveredve” – fejtegette Rogán Antal. „Gyakorlatilag, effektíve bűnözőket vesz védelmébe az ellenzék, büntetett előéletű bűnözőket, akik most a rendőrökre támadnak”

A miniszter tudomása szerint hátizsákba gyűjtötték össze a köveket és onnan osztogatták a tüntetőknek, hogy rendőröket dobáljanak. Rogán Antal nem lepődött meg, hogy a Soros-egyetem külföldi diákjai is a demonstrálók között vannak , és ők is agresszívan támadnak a rendőrökre. Az Echo TV egyenesen a címben hirdeti, hogy a propagandaminiszter szerint Soros György le akarja járatni Magyarországot.

„Nehogy azt higgyük, hogy emögött az emberek állnak, mert 1000-1500 agresszív politikai provokátorról beszélünk” – fogalmazott Rogán Antal és remélhetőleg ez némi megnyugvást hozott az aggódó Bayer Zsoltnak is.

Folyamatos könnygázfújással oszlat épp a rendőrség, úgy tűnik ők is türelmetlenek.

Többször megesett, hogy a rendőrökkel való dulakodás közben elesett valaki a tömegben, ilyenkor az első sorokból rögtön hátrébb húzódtak az emberek és felsegítették őket.

Visszaszámlálás után nekifeszültek páran a sorfalnak, és némi pirotechnikai eszközt is bevetettek.

Szél Bernadett megint élőben van:

Egyelőre nem sikerült beszélniük senkivel, de próbálkoznak tovább, Papp Dánielt, az MTVA vezérigazgatóját telefonon és írásban is keresték, de nem válaszol nekik.

Eközben Szél arra kért minden ellenzéki képviselőt, hogy menjen be a köztévé épületébe.

Bömbit kérnek és nyugtatják az embereket. A bömbibe Vadai Ágnes beszél, tájékoztat mindenkit, hogy továbbra is tárgyalnak bent, de azt kérik, hogy ne legyen erőszak.

Sziasztok! – köszön el a DK-s képviselőnő.

Feszült a helyzet a Kunigunda utcában, a szerda óta tartó tüntéshullám ma vitte az utcára a legtöbb embert, ellenzéki politikusok bejutnak a MTVA székházába – azt gondolnánk, hogy ettől hangos az egész magyar sajtó.

Szerencsére azonban az egyik legnagyobb hazai hírportál nem szeretné vasárnap este felizgatni az aktuális történesekkel az olvasóit, a címoldalán inkább „szexuálisan túlfűtött sorozatokat” ajánlanak zimankós estékre, aki meditatív állapotba akar kerülni, annak pedig Orbán Viktor adventi koszorúját ajánlhatjuk:

A nemzeti bulvárlap, a Ripost sem tartja kiemelt hírnek az országszerte zajló tüntetéseket, vagy a MTVA székház előtt összegyűlt demonstrálókat, a fenyőfa áráról azonban tájékozódhatunk:

A hírek szerelmesei ezután biztosan a 888.hu-ra kattintanának, hogy tájékozódjanak a vandál tüntetők mai rémtetteiről, és végre nem is kell csalódni, mert itt bizony a legfontosabb hír az oldal főoldalán, hogy egy jobbikos tüntető meg akart verni egy rendőrt. A megrázó felvételek mellett vessük egy pillantást a jobb oldali „Ez történik” rovat legfrissebb híreire:

A közszolgálatiság Herkulese az MTVA, közelebbről a hirado.hu szerencsére a történések ütőerén tartja az ujját, és nem csupán fő helyen tudósít a tüntetésekről, de nyomban meg is vonja  mérleget: nincs társadalmi hatóereje a demonstrációknak:

Miközben – tegyük hozzá – épp többezren tüntetnek az ablakaik alatt.

Országgyűlési képviselők (többek közt Szél Bernadett, Hadházy Ákos, Kunhalmi Ágnes és Bősz Anett is) jutottak be a köztévé épületébe, ahol képviselői státuszukra hivatkozva megpróbálják éppen beolvasni az ötpontos petíciójukat élő adásban. Csakhogy küldözgetik őket jobbra-balra, de valahogy senkivel sem tudnak beszélni, aki kompetens lenne a kérdésben.

A műsorszerkesztő egy biztonsági vezetővel üzent a képviselőknek: azt mondta, bejöhettek az épületbe a képviselők, az országgyűlési törvény viszont nem tér ki arra, hogyan kell őket tájékoztatni. Hadházy szerint úgy kell ezt megtenniük, ahogy ők kérik, a szerkesztők ennek ellenére nem kívánnak egyeztetni a képviselőkkel. A biztonsági vezető azt mondta, tegyék fel a kérdéseiket írásban a képviselők.

Ezután kaptak egy írásos tájékoztatót arról, hogy 5-10 éves szabadságvesztés járhat azért, ha megzavarják a műsort.

Összeírták a kérdéseiket helyben, majd a biztonsági főnök azt mondta nekik, juttassák el a vezérigazgatónak, aki holnap talán válaszol majd rájuk. Hadházy szerint a törvény egyetlen passzusában sem szerepel, hogy a közmédia bizonyos helységeibe bemehetnek a képviselők, bizonyos helységeibe pedig nem, ezért tovább keresik az épületben a szerkesztőt, akivel érdemben egyeztethetnek a petíció beolvasásáról.

A közmédia Híradója a tüntetések mai napján is hozta a formáját. A rabszolgatörvény elleni tiltakozás most sem foglalta el a legfontosabb híreknek kijáró első helyek egyikét. Az Európai Filmdíj lengyel győztese például elég hosszú beszámolót kapott a demonstrációkról szóló beszámolók előtt.

A kiegyensúlyozott tájékoztatás szentélyében ma legalább sikerült elárulni a nézőknek, hogy a „vandál tüntetők” miért mentek utcára. A tudósítás azonban a biztató kezdetek után gyorsan átment a gonosz, vandál utcai hordák és velük összefogó ellenzéki pártok démonizálásába. Megtudhattuk, hogy a tüntetések során 22 őrizetbe vett személy közül egy korábban kábítószerrel való visszaélés miatt volt korábban elítélve, illetve olyan is, aki csoportos garázdaságban vett részt. A mai tüntetésről is leginkább az derült, hogy a demonstráción először a tömegből kiemelt férfi még előállításakor is becsmérelte a rendőröket, és azt is, hogy a második előállítottnál gázspray-t és viperát is találtak.

A Híradó továbbra is képtelen megtippelni, hogy mekkora tömeg tüntet, illetve az este kilences Híradó ideje alatt már bőven az MTVA Kunigunda utcai székháza előtt tüntető több ezres tömegre se figyeltek fel a szerkesztők. Így természetesen nem értesülhettünk arról sem, hogy Hadházy Ákos miért tartózkodik az épületben.

Miközben Szél Bernadett, illetve több képviselő bent tárgyal az MTVA vezetőivel a követelésekről, kint egyre türelmetlenebb a tömeg. „Éjjel-nappal hazudtok!” – skandálja több ezer ember. A rendőrsorfalnál egyre gyakoribbak a szóváltások, lökdösődések.

A Jobbik élő videóján látszik, ahogy a székházba bejutott képviselők próbálnak beszélni a Híradó hírszerkesztőjével, ám nem nagyon jutnak dűlőre. Lényegében egy étkezőbe vezették őket, de beszélni nem tudnak senkivel, majd körbevezették az üres épületen, hogy aztán újra az étkezőben kössön ki:

Szél Bernadett is élőben közvetít, továbbra is az étkezőből, ahova beültették őket:

Az eleve nagy erőkkel jelenlévő rendőri erők újabb erősítést kaptak.

A független képviselő felvételén látszik, ahogy Hadházy Ákossal bemennek az épületbe, de a hírszerkesztővel egyelőre nem sikerült beszélniük. Élő adásba még nem került a petíció:

 

Nem sokkal azután, hogy Szél Bernadett és Hadházy Ákos bement a köztévé épületébe, a tömegből több petárdát és füstgránátot is hajítottak az MTVA irányába.

Fotó: Mérce

Zúg az „Elegünk van!”, és élő adást követelnek a tüntetők.

Szél Bernadett az összes a helyszínen lévő országgyűlési képviselőt felszólította, hogy vonuljanak be együtt az MTVA épületébe, hogy ott felolvashassák az ötpontos petíciót.

„Addig nem jövünk ki, amíg fel nem olvassák.”

Egy pillanatig úgy tűnt, hogy a rohamrendőrök nem engedik be őket, ám végül Szél Bernadett és Hadházy Ákos bejutott. Már csak az a kérdés, valóban fel tudják-e olvastatni, amit szeretnének.

Szél Bernadett, mielőtt bement az épületbe, jelezte: Addig nem jönnek ki, amíg fel nem olvastatják a petíciójukat. (Fotó: Mérce)

Válaszoljatok nekünk, csőcselék vagyunk mi? – kérdezte a többezres tömegtől Hadházy Ákos az MTVA előtt. Hadházy szerint összeomlik a hatalom kártyavára, a magyar gazdaság, a munkaerőpiac, a kórházak, a szemétszállítás. Azonban a bástya nem fog magától összeomlani, azt nekünk kell össze omlasztanunk – mondta.

Úgy folytatta, hogy ha a Fideszesek keresztények, tudhatnák, hogy a lopás bűn. Végül kijelentette, hogy addig itt maradnak, amíg nem olvashatják be a követeléseiket. A tömeg „menjünk be!” skandálással válaszolt.

A mellékutcában is parkolnak néhányan:

Fotó: Mérce

Ha valakinek nincs kedve visszatekerni, itt van újra a Momentum által összeállított ötpontos követeléslista:

Öt követelést akarnak beolvastatni élőben a köztévén:

– A rabszolgatörvény azonnali visszavonása

– Kevesebb rendőri túlórát

– Független bíróságokat

– Európai Ügyészséget

– Független közmédiát

És így több ezresre duzzadt hirtelen a tömeg. „Szervusztok! Szervusztok” skandálja a tömeg, ami így új lendületet kapott.

Szerencsére egyelőre a mai tüntetésen a rendőri túlkapások miatt nem emelkedett meg Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök és DK jelenlegi elnökének vérnyomása. Könnygázzal, kardlappal fegyelmező rendőrökkel nem, de a saját lányával összefutott a tömegben.

A kisebbfajta tumblr-sztárnak számító Gyurcsány Anna magára öltötte a tüntetés egyik mai jelképét a fehér sapkát, míg édesapja, Ferenc divatos fehér sállal is tiltakozott a rabszolgatörvény, és úgy általában a kormány ellen.

És a többezres főtömeg csak most fog érkezni…

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}