Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mindenáron a Soros-terv részeként próbálja beállítani a kormány a rabszolgatörvény elleni tiltakozást

Ez a cikk több mint 5 éves.

Bár a tiltakozásokat országszerte szervezik és ezrek vesznek részt rajtuk, a kormány mégis egy csoport diákot támadott be, CEU-s hallgatókat listáz és azt állítja, hogy a tüntetések mögött a „bevándorláspárti Soros-hálózat” tagjai állnak.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója pénteki sajtótájékoztatóján felvezette a kormány álláspontját a tüntetésekkel kapcsolatban. Szerinte a tüntetéseken 1000-1500 ember vett részt, jórészt olyan emberek, akiket korábban is lehetett látni a „Soros-hálózat” által szervezett tüntetéseken.

„Törnek-zúznak az utcákon, és azért provokálják a rendőrséget, hogy le tudják járatni hazánkat. Láthatóan a Soros-hálózat semmit sem tisztel: sem a magyar emberek döntését, sem a törvényeket, sem a rendőröket” – mondta el Hidvéghi.

Ezzel megerősítette a rendőrség közleményét, akik a szerdai demonstráció után adtak ki egy nyilatkozatot, azzal a címmel, hogy „Semmi se szent”, hiszen a tüntetésen résztvevő emberek egy csoportja „ellopta az ország karácsonyfája díszletéhez tartozó szánkókat”.

A sajtótájékoztatót követően sorban jelentek meg a Fideszhez köthető hírportálokon a narrációba beleillő írások, jellemzően azzal a kifutással, hogy Soros állhat a tüntetések mögött.

Az Origón is megjelenő tegnapi cikkben listáznak több CEU-s hallgatót is, akik részt vettek a tüntetésen és úgy mutatják be őket, mint akik a „hálózat” tagjaikként, valami titkos terv részeként szervezik a tüntetéseket, keresztényellenes rigmusokat skandálnak és „szélsőbaloldali” aktivistákkal együtt rongálnak a városban. Egészen érdekes bizonyítékokat találtak a vádakra: míg a nem tisztázott körülmények között letartóztatott kanadai CEU-s hallgatót azzal leleplezték le, hogy jól láthatóan ő is fogta a „Szabad ország, Szabad egyetem” molinót a tüntetésen, egy másik diákot úgy hoztak összefüggésbe a „hálózattal”, hogy találtak róla egy képet, ahol Soros Györgytől, tehát az egyetem alapítójától veszi át a CEU-s diplomáját (ahogy valószínűleg a CEU-n végzett kormánytagok nagy többsége is tette).

Felmerült, hogy a tüntetés kormánypárti elbeszélésén keresztül lehetséges, hogy a Fidesz legitimációt szerezzen az állampolgárok feletti még nagyobb kontrollhoz, és a vélt politikai ellenfelek további ellehetetlenítéséhez. Bárki beilleszthetővé válhat így a hatalom tüntetésekkel kapcsolatos narratívájába, bármelyik résztvevő behúzható a rendőrsorfal mögé és előállítható, arcon fújható könnygázzal, sőt akár meg is pofozható és meg is alázható.

A kormánypárti média pedig nem is álltat senkit azzal, hogy ezzel bármi probléma lenne. A Pesti Srácok például nem érti, hogyan lehet sajnáltatni az ország lakosságával azt, hogy „elfogása után kapott egy-két nevelő célzatú atyai pofont” az egyik fiatal tüntető.

Ugyanebben a cikkben kiemelik azt is, hogy „kőkemény drogbűnöző” is van a tüntetők között (az egyik előállítottat korábban kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt ítéltek el), ami magyarázatot adhat arra, hogy „a tudósításokban miért látunk annyi önkívületi állapotban őrjöngő, rendőröket üvegekkel, füstbombákkal dobáló, rendőrkocsit összetörő, karácsonyfa-fölgyújtásra készülő, gyermekajándékokat ellopó, a belvárosban kukákat borogató, gyújtogató aljaembert”.

A kormány pedig, úgy tűnik, ezúttal nem csak a saját szavazóbázisát próbálja maga mellé állítani a politikai napirend alakításával. Amire persze szüksége van, hiszen a saját szavazóinak a kétharmada is elítéli a rabszolgatörvényt, ugyanakkor lehetősége nyílik arra is, hogy új eszközöket és jogalapot szerezzen az emberekkel szembeni megfigyelésre és kontrollra. A Magyar idők információja szerint az „illetékes szervek elemző-értékelő munka során keresik a rendkívül agresszív, két-háromszáz fős kemény mag szervezőit és irányítóit, s a munkában a polgári titkosszolgálatok is részt vesznek”.

Kérdés, hogy meddig megy el a hatalom a megfigyelésben és a megfélemlítésben, meddig megy el a rendőrség a jogsértésekben a következő tüntetések során, és sikerül-e hosszabb távon fenntartani azt a narratívát a kormánynak, miszerint nem össztársadalmi tiltakozásról és ellenérzésről van szó az emberek piaci érdekeknek való kiárusításával szemben, hanem Soros György áll a mostani demonstrációk mögött. És akkor is pár CEU-s diákra mutogat-e majd a kormány, amikor tömegesen csatlakoznak a demonstrációkhoz a szakszervezetek, vagy amikor általános sztrájkot hirdetnek és leállítják az országot januárban?