Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szakszervezetek általános sztrájkot szerveznek a rabszolgatörvény elfogadása esetén

Ez a cikk több mint 5 éves.

Holnap, december 12. szerdán dönt az országgyűlés a rabszolgatörvény néven ismert Munka Törvénykönyve módosításról, amely biztosítaná a cégek számára a legális lehetőséget, hogy példátlan mértékben zsákmányolják ki munkásaikat. Amennyiben a módosító javaslatot elfogadják, a szakszervezetek az egész országra kiterjedő, általános sztrájkot szerveznek – számol be róla a zoom.hu.

A szakszervezetek részéről László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke megerősítette a lap információit – egyelőre a sztrájkhajlandóság felmérését kezdik el a parlamenti szavazásra következő napokban.

Az ünnepek közeledte okán az akciót legkorábban januárra tervezik, azonban akkor nem csupán félpályás útlezárásokra készülnek, hanem egész pályás útlezárásokkal komplett ipari parkok működését szeretnék megbénítani.

A szakszervezetek péntek óta az ország több pontján tartottak figyelemfelkeltő jelleggel félpályás forgalomlassító útlezárást a rabszolgatörvény miatt különböző multinacionális cégek telephelyei közelében.

A szakszervezetek mostani tervei szerint – amennyiben a dolgozók széles tömegei támogatják az elképzelést – az általános sztrájk keretében immár nem figyelemfelhívásra készülnek, hanem valós anyagi kárt kívánnak okozni a rabszolgatörvény haszonélvezőinek, az olcsó magyar munkaerőt és a rájuk szabott adózási szabályokat kihasználó multinacionális cégeknek.

Amennyiben teljes pályás útlezárásokkal bénítják meg az ipari parkokat, melyekben a cégek telephelyei vannak, azzal nem csupán a helyi termelést akasztják meg, hanem adott esetben egész nemzetközi ellátási láncokban is zavarokat okozhatnak.

A holnapi döntés előtt ma vitázott az országgyűlés a módosításról, melyen a Fidesz képviselőinek mindössze alig tíz százaléka vett részt. Vagyis arra sem vették a fáradtságot, hogy komoly vitába szálljanak az ellenzéki képviselőkkel, kik pártállástól függetlenül tiltakoznak a tervezet ellen – miután egy korábbi vitán Lezsák Sándor levezető elnök az ellenzéki képviselőkbe fojtotta a szót, ezzel valószínűleg megsértve a házszabályokat.

Eközben az Összefogás szakszervezeti tömörülés Nemzeti Munkaügyi Kerekasztal létrehozását követeli, a munka világát szabályozó törvények miatt. Mint írják,

„a kormányt és a kormányzó kétharmadot – úgy tűnik – nem érdekli, hogy mit bírnak és mit akarnak a magyar emberek!”

A kerekasztalhoz a kormány, a kormányzó és ellenzéki pártok, a szakszervezetek és a civilek képviselőit hívnák meg, hogy a rendszerváltást előkészítő Nemzeti Kerekasztalhoz hasonlóan valamennyi érintett fél részt tudjon venni a tárgyalásokon.

via Mérce/zoom.hu
Címlapkép: Tiltakozás a rabszolgatörvény ellen 2018. december 8-án. Fotó: Csoszó Gabriella / Free Doc