Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szolnokon is lezárták az út felét: folytatódik a rabszolgatörvény elleni tiltakozás

Ez a cikk több mint 5 éves.

Pénteken Veszprémben félpályás útlezárással kezdődött meg a szakszervezetek tiltakozása a rabszolgatörvény ellen. A 13 óra és 14.15 között megtartott útlezáráson körülbelül 15-20 személygépkocsi sorakozott fel a Házgyári út egy szakaszán, a helyi Lb-Knauf cementgyár előtt. A tiltakozás előtt a Vasas Facebook-oldalán azt írta:

„Meg kívánjuk mutatni, hogy kisebb, összehangolt csoportokkal is tudunk nyomást gyakorolni, és ha szükséges, nagy mértékben tudjuk fokozni a tevékenységet! Veszprémben egy viszonylag rövid időtartamra és rövid távolságon zárjuk le az útszakaszt. Ha azonban a kormány nem enged az álláspontjából, más helyszíneken, hosszabban felvonulva és hosszabb időtartamra fogunk blokkolni demonstrálni. A következő héten Pécsen és Győrben folytatjuk!”

Szombaton a fővárosban közel tízezer fő demonstrált a dolgozók érdekeit súlyosan sértő törvénytervezet ellen, a tüntetésen rengeteg szakszervezet vonult fel szervezetten, a felszólalók pedig jelezték, összehangolt tiltakozásukban ez csupán egy lépcső, de a következő napokban is folytatják a nyomásgyakorlást.

A szombati tüntetésről percről percre tudósítottunk, és élőben közvetítettük is.

Hétfőn Pécsen a Vasas Szakszervezeti Szövetség szervezésében egy órás forgalomlassító demonstráció zajlott, Benke Norbert, a Vasas regionális vezetője elmondta, azért zárták le az úttest felét, hogy megmutassák a társadalomnak, kiállnak a jogaikért, illetve hogy jelezzék a kormány felé:

nem egyeznek bele abba, hogy Magyarországon négymillió munkavállaló túlórázva tudja megkeresni azt a bért, ami máshol nyolc óra munkahétért jár.

Ezzel párhuzamosan Győrben is folyt a tiltakozás, több tucat autó lassította a forgalmat a Vasas és az Audi Hungária Független Szakszervezet hívására.

Ma pedig Szolnok következett, méghozzá a korábbi egy órásnál jóval hosszabb, közel 3 órás tiltakozásra készültek – ráadásul vannak olyan autók, amelyek már be sem fértek a lezárt útszakaszra.

Élő közvetítésünk a helyszínről:

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke a Mércének elmondta: további útlezárásokat is terveznek, például Nyíregyházán, de máshol is zajlik már az egyeztetés a tiltakozásról.

Az alelnök szerint amennyiben a törvényt mégis elfogadják, a szakszervezet felméri a munkavállalók körében, hogy hogyan folytassák a tiltakozást.

„Ipari területek lezárása vagy akár egy országos sztrájk is benne van a levegőben” – jelezte László Zoltán.

Az akcióban a szakszervezetekkel szolidáris Hallgatói Szakszervezet is részt vett,  „Szabad diák, szabad munkás”, „Diákok a munkásokkal a rabszolgatörvény ellen” feliratú molinókkal készültek a megmozdulásra.

Ezzel párhuzamosan a Parlamentben a képviselők második alkalommal vitáznak majd a Munka Törvénykönyvének módosításáról (az első vita lezárása meglehetősen problematikus volt), ám ahogy azt korábban megírtuk: a vita minden bizonnyal éjszakába nyúlik majd, mivel a 22 vitára bocsájtott törvényjavaslat közül valahogy pont az utolsó lesz majd a rabszolgatörvény vitája. Tegnap az ellenzék megpróbálta megakadályozni a rabszolgatörvényről szóló a szerdán esedékes szavazást, ám előbb az igazságügyi bizottság söpörte le egyetlen szavazással az ellenzéki képviselők által benyújtott 2925(!) módosító javaslatot, majd Kövér László kezdett büntetéseket osztogatni és kilátásba helyezni, így végül az összes ellenzéki képviselő kivonult az ülésről.

A zárószavazásra holnap kerülhet sor.

Hogy mit akarnak a szakszervezetek, arról itt egy összefoglaló videó:

A szakszervezetek korábban jelezték: ha a törvényt elfogadják, a tiltakozások is folytatódni fognak.

Ahogy azt korábban megírtuk: Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf nyújtotta be azt a törvénymódosító javaslatot, amely 250 óráról 400-ra növelné az egy évben elrendelhető rendkívüli munkaidő mértékét. Emellett a munkaidőkeretet három évre emelnék, ami pedig azzal járna, hogy a munkáltatóknak ennyi idő állna rendelkezésére ahhoz, hogy az alkalmazottakkal elszámoljon, és kifizesse a túlmunka díját, illetve biztosítson cserében szabadnapokat.