Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Félpályás útlezárás Veszprémben: a rabszolgatörvény ellen tiltakoznak a dolgozók

Ez a cikk több mint 5 éves.

Miután a kormány és a szakszervezetek közötti tárgyalások kudarcba fulladtak, sőt a Fidesz utolsó pillanatban még szigorított is a dolgozók túlórakeretét az éves 250-ről 400 órára emelő rabszolgatörvényen, a szakszervezetek megkezdték az utcai tiltakozásokat. A szombat délelőtti, 10 órakor kezdődő budapesti tüntetés előtt a Vasas Szakszervezeti Szövetség félpályás útlezárást tart péntek kora délután Veszprémben.

A 13 óra és 14.15 között megtartott útlezáráson 15-20 személygépkocsi sorakozott fel a Házgyári út egy szakaszán, a helyi Lb-Knauf cementgyár előtt. A tiltakozás előtt a Vasas Facebook-oldalán azt írta:

„Meg kívánjuk mutatni, hogy kisebb, összehangolt csoportokkal is tudunk nyomást gyakorolni, és ha szükséges, nagy mértékben tudjuk fokozni a tevékenységet! Veszprémben egy viszonylag rövid időtartamra és rövid távolságon zárjuk le az útszakaszt. Ha azonban a kormány nem enged az álláspontjából, más helyszíneken, hosszabban felvonulva és hosszabb időtartamra fogunk blokkolni demonstrálni. A következő héten Pécsen és Győrben folytatjuk!”

Ahogy a szakszervezet közleményéből is kiderül, jövő héten több vidéki helyszínen is lesznek hasonló útlezárások. A szakszervezetek azonban a sztrájktól sem zárkóznak el. A Vasas Szakszervezet egyik veszprémi tisztviselője a Veszpresszó portálnak azt mondta, a mostani, rövidebb ideig tartó útlezárásokkal saját tárgyalókészségüket is demonstrálni próbálják, de ha a kormány nem hajlik a kompromisszumra, akkor hosszabb útszakaszon, hosszabb ideig is lezárásokat tarthatnak.

A szakszervezetek hagyományos kényszerítő erejét a sztrájkok jelentik, ha más módszerek nem vezetnek eredményre, ettől sem fognak elzárkózni – mondta a szakszervezeti tisztviselő.

Az útlezárás egyik részvevője péntek délután úgy nyilatkozott, azért zárták le a forgalmat, hogy felhívják az emberek figyelmét arra, milyen törvényt készül elfogadni a kormány. Minden dolgozónak joga van ahhoz, hogy ne rabszolga módjára dolgozzon, hanem emberi munkakörülmények és feltételek mellett – mondta el a résztvevő.

Szakszervezetek üzenete a rabszolgatörvény kapcsán:

A Vasas Szakszervezet nevében Guzslován Gábor a helyszínen azt nyilatkozta, azért mentek ki az utcára, mert a kormány a munkavállalók megkérdezése nélkül, a dolgozók nemtetszése mellett vezeti be a túlmunka kereteit jelentősen átszabó, a dolgozókat kizsákmányoló törvényt.

Mi szeretnénk dolgozni, a munkahelyen küzdeni a munkavállalókért, de ha nem hagynak más lehetőséget, akkor hasonló és nagyobb akciókat fogunk országszerte tartani – nyilatkozta a Mércének Guzslován.

A veszprémi útlezárást a Mérce élőben közvetíti: